ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΓΑΪΤΗΣ: ΕΝΑΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΕ ΧΙΟΥΜΟΡ

Η εταιρεία θεάτρου «ΠΕΔΙΟ ΤΕΧΝΗΣ» παρουσιάζει την παράσταση «Ηρακλής-Η αληθινή ιστορία», σε κείμενο Άνδρης Θεοδότου και σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη στο Θέατρο OLVIO, από τις 6 Δεκεμβρίου.

Ο σκηνοθέτης μιλάει στο Τaλκ για τη δουλειά του. 

+Ω_Β+-+¦+¬+χ_Γ 360

Ποιοι οι λόγοι που σας οδήγησαν μετά από 10 περίπου χρόνια να ανεβάσετε ξανά την παράσταση “Ηρακλής”; Ένας καλός φίλος και συνάδελφος, που τότε έπαιζε στην παράσταση που ανεβάσαμε στο Ανοιχτό Θέατρο του Γιώργου Μιχαηλίδη, από καιρό προσπαθούσε να με πείσει πως εκείνη η δουλειά έπρεπε να επαναληφθεί. Έτσι το πήρα απόφαση και με μια ομάδα νέων ηθοποιών αποφοίτων του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν των τελευταίων 3 χρόνων ζωντανέψαμε ξανά τους μύθους του Ηρακλή. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος γιατί τα παιδιά δούλεψαν σκληρά και πόσο μάλλον όταν ξέρω ότι θυσίασαν και περισσότερο προσωπικό χρόνο για επιπλέον πρόβες.

Ποια είναι η πρωτοτυπία της συγκεκριμένης σκηνοθετικής προσέγγισης; Όλο το έργο είναι βασισμένο στον σωματικό αυτοσχεδιασμό. Χρησιμοποιούμε δηλαδή τα σώματα μας για να δημιουργήσουμε τα σκηνικά αντικείμενα και τους σκηνικούς χώρους. Μια σπηλιά, την Λερναία Ύδρα, το νερό κτλ. Ελάχιστο κείμενο υπάρχει στην παράσταση και οι 12 άθλοι ζωντανεύουν μπροστά μας με “ανθρώπινα σώματα”.

Το χιούμορ θεωρείτε ότι μπορεί να στερήσει την ακρίβεια του μύθου; Όχι δεν το πιστεύω αυτό. Θέλαμε μαζί με την Άνδρη Θεοδότου, που έκανε την διασκευή, να παραμείνουμε ακριβείς ως προς την προσέγγιση των μύθων. Δεν αλλάξαμε την ιστορία του Ηρακλή. Απλά τους “είδαμε” με χιούμορ. Ένας Ηρακλής με χιούμορ. Αν ξεφύγει πολύ πιστεύω ότι μπορεί να στερήσει την ακρίβεια στο μύθο.Το ίδιο ισχύει και για το δράμα. Για μένα θέλει….ας το πούμε μέτρο.

Σκηνοθετείτε κατεξοχήν παιδικές παραστάσεις. Πόσο εύκολο είναι να προσεγγιστούν τα παιδιά ως θεατές; Δεν είμαι ο πρώτος που το λέω ούτε και ο τελευταίος. Αυτοί που ασχολούνται σοβαρά με την δημιουργία παιδικών παραστάσεων ξέρουν εξ αρχής ότι έχουν να κάνουν με το πιο δύσκολο θεατρικό κοινό. Έχεις ευθύνη απέναντι στα παιδιά. Πλάθεις το αυριανό θεατρικό κοινό. Καθόλου μα καθόλου εύκολη υπόθεση.Τα παιδιά του σήμερα έχουν εικόνες και χιλιάδες πληροφορίες σε καθημερινή βάση. Απαιτούν το σεβασμό και την προσοχή μας. Είμαι πατέρας και ξέρω πολύ καλά τις ευθύνες που έχει το μεγάλωμα ενός παιδιού. Οπότε, μέσα στην υπερπληθώρα θεατρικών παραστάσεων, για μένα η εντιμότητα μια παιδικής παράστασης και η αλήθειά της είναι αυτά που προσεγγίζουν τα παιδιά.

+Ω_Β+-+¦+¬+χ_Γ 345Η παράσταση Ηρακλής-Η αληθινή Ιστορία παίζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή απόγευμα στο θέατρο Olvio. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ!

Leave a Reply