ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ| ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ-ΟΡΧΗΣΤΡΑ

Κάθε Κυριακή, στο θέατρο Coronet, γίνεται χαμός! Το ξέρω από πρώτο χέρι καθώς είχα τη χαρά να βρεθώ με την κόρη μου στην “Τρελή-τρελή Αλφαβήτα 2 με τον Άνθρωπο Ορχήστρα”. Μικροί και μεγάλοι λικνιστήκαμε, τραγουδήσαμε, χορέψαμε (και φάγαμε τα πιο νόστιμα ποπ κορν ever, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία).

Μετά από όλα αυτά, λοιπόν, συναντήσαμε τον ίδιο τον Άνθρωπο Ορχήστρα, κατά κόσμον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο, για να μας μιλήσει για τη μουσικοχορευτική αυτή παιδική παράσταση και όχι μόνο! Διαβάστε τα όσα ωραία μας είπε!

Alkiviadis

-Κ. Κωνσταντόπουλε, μιλήστε μας λίγο για εσάς για να σας μάθουν και όσοι (ελάχιστοι) δεν σας ξέρουν ακόμα. Γιατί σας φωνάζουν “Άνθρωπο Ορχήστρα”;

Ξεκίνησα να σπουδάζω μουσική από πολύ μικρός αρχίζοντας βιολί στα πέντε μου και συνεχίζοντας με τρομπόνι, κιθάρα, πιάνο, μαντολίνο και ό,τι άλλο έπεφτε στα χέρια μου. Σιγά σιγά άρχισα να γράφω και τα δικά μου τραγούδια και να εμφανίζομαι σε μικρές και αργότερα σε μεγαλύτερες σκηνές πλάι σε καταξιωμένους καλλιτέχνες. Εκτός από δύο προσωπικούς δίσκους, το “Γαμώ την καταδίκη μου” και το “Ένας Τρελλός”, έχω μελοποιήσει τα ποιήματα των παιδικών βιβλίων της Ράνιας Μπουμπουρή, “Μια τρελή τρελή Αλφαβήτα”, “Ένα τρελό τρελό Αριθμητάρι” και “Ένα τρελό τρελό Αγρόκτημα” στα ομότιτλα ένθετα CD. Κάπου στην πορεία προέκυψε το “Άνθρωπος Ορχήστρα” προφανώς επειδή παίζω πολλά όργανα το οποίο μου θυμίζει λίγο ρετρό νούμερο τσίρκου. Κάτι σαν “ο Μπάμπης ο Σουγιάς” ή “Το Παιδί Λάστιχο”. Πλάκα έχει… 

-Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τη Ράνια Μπουμπουρή για την Τρελή τρελή Αλφαβήτα; Ήταν καλλιτεχνική πρόκληση να γράψετε μουσική για παιδιά; Και πώς αποφασίσατε να γίνει θεατρική παράσταση; 

Ξεκίνησε με ένα mail που μου έστειλε η Ράνια προτείνοντάς μου να βάλω μουσική σε κάτι στιχάκια της στο οποίο απάντησα μήνες μετά με ένα mail με όλα τα κομμάτια. Της άρεσαν και κάπως έτσι άρχισε μια πολύ γόνιμη συνεργασία που συνεχίζεται ακόμη. Η μουσική για παιδιά είναι σίγουρα πρόκληση όπως κάθε ειλικρινής σχέση. Δεν μπορείς να τα ξεγελάσεις ούτε αυτά πρόκειται να προσποιηθούν αν δεν τους αρέσει αυτό που ακούν. Ευτυχώς για εμάς όμως η Τρελή μας Αλφαβήτα είχε απήχηση ως βιβλίο-CD οπότε αποφάσισα να συνδυάσω όλες τις αγάπες μου: τη μουσική, τα παιδιά, τη μουσική διδασκαλία-διδάσκω μουσική σε παιδιά πολλά χρόνια τώρα- και την επαφή με το ζωντανό κοινό. Κάπως έτσι προέκυψε η παράσταση.

-Μιλήστε μας για τους συνεργάτες σας στην παράσταση. Ποιους μπορούμε να δούμε και να ακούσουμε; Και ποια είδη μουσικής χρησιμοποιήσατε για να μελοποιήσετε τα κείμενα της Ράνιας; 

Στην παράσταση αυτή συνεπαίρνουν μικρούς και μεγάλους με τη ζωντάνια και το κέφι τους οι Αλφαβητούλες μας, Βανέσα Αδαμοπούλου και Νεφέλη Παπαδερού και -σε ρόλο έκπληξη- ο Γιάννης Χατζηγεωργίου. Αισθάνομαι πολύ τυχερός που δουλεύω μαζί τους καθώς είναι όλοι εξαιρετικοί και ταλαντούχοι: θα τους δείτε να παίζουν, να τραγουδάνε, να χορεύουν πάνω και κάτω από τη σκηνή, να αυτοσχεδιάζουν και να ξεσηκώνουν τα παιδιά βάζοντάς τα να συμμετέχουν και αυτά στην παράσταση σε ρυθμούς ροκ, βαλς, λαϊκούς, χιπ χοπ, ελληνικούς παραδοσιακούς, ρέγγε, φλαμένγκο, κέλτικους κ.α. Οι πανέμορφες χορογραφίες είναι της Άννας Αθανασιάδη και οι φωτισμοί του Περικλή Μαθιέλλη ενώ επί σκηνής οι μουσικοί μας  Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος, Χάρης Κωνσταντόπουλος και Στέλιος Πασχάλης παίζουν πολλά μουσικά όργανα ο καθένας και τραγουδούν.

-Μικροί και μεγάλοι φεύγουν από το Coronet ενθουσιασμένοι! To ξέρω από προσωπική πείρα! Με την κόρη μου το καταδιασκεδάσαμε και χορέψαμε και τραγουδήσαμε και αφεθήκαμε! Περιμένατε ότι η παράσταση θα έχει τόσο μεγάλη επιτυχία; Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή; Εσείς πώς βιώνετε αυτή την έκσταση του κοινού;

Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για την επιτυχία μιας παράστασης. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να βάζεις όλο το μεράκι και την αγάπη σου, να εμπιστεύεσαι το παιδί που κρύβεις μέσα σου και να δουλεύεις ομαδικά με σεβασμό σε αυτό που κάνεις. Στα παραπάνω ίσως οφείλεται η αγάπη με την οποία μας περιέβαλε το κοινό. Δεν θέλουμε κάτι παραπάνω, ο ενθουσιασμός, το χειροκρότημα των παιδιών και η ενέργειά τους είναι αυτά που μας δίνουν ενέργεια επί σκηνής.

alkiviadis048

-Πώς είναι να απευθύνεσαι ως καλλιτέχνης σε παιδιά; Αλλάζει κάτι στην προετοιμασία σας; Και σε ποιο βαθμό θεωρείτε την παράσταση σας εκπαιδευτική; 

Είναι ένα στοίχημα που αν το κερδίσεις δεν έχεις απλά κερδίσει το κοινό σου αλλά έχεις κάνει ένα ολόκληρο θέατρο συμπρωταγωνιστές σου. Γιατί τα παιδιά έχουν το μοναδικό ταλέντο να ζουν τις περιπέτειες που βλέπουν επί σκηνής, να συμμετέχουν στη δράση και να δίνουν ζωή με μοναδικό τρόπο σε μια παράσταση. Δεν ξέρω αν πρέπει να κάνεις κάτι διαφορετικό στην προετοιμασία της γιατί θεωρώ ότι τα παιδιά έχουν κριτήριο ενηλίκων και αλάνθαστο ένστικτο οπότε απαιτείται από το μέρος μας ο σεβασμός και η σοβαρότητα που θα είχαμε για οποιοδήποτε άλλο έργο. Φυσικά θέλουμε φεύγοντας να έχουν αποκομίσει κάτι, στην περιπτωσή μας να έχουν έρθει σε επαφή με τη μαγεία του ελληνικού αλφάβητου και να έχουν γνωρίσει από κοντά διάφορετικά μουσικά όργανα.

-Θεωρείτε τη μουσική απαραίτητο κομμάτι του παιδικού θεάτρου;

Θεωρώ τη μουσική απαραίτητο κομμάτι της ζωής μας. Ως ψυχαγωγία αλλά και ως βασικό τομέα της εκπαίδευσης, όπως ήταν στην αρχαία Ελλάδα. Κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει στην χώρα μας. Στο θέατρο η μουσική δίνει μια επιπλέον διάσταση σε όσα συμβαίνουν και λέγονται, ενώ συντελεί πολλαπλό έργο. Βοηθά τα παιδιά να συγκεντρωθούν στην δράση και την εναλλαγή των συναισθημάτων, τα διασκεδάζει, τα κάνει να αγαπούν το θέατρο και να συμμετέχουν σε μία παράσταση και ταυτόχρονα αποτελεί και από μόνη της αυτοτελώς μουσική διδασκαλία.

-Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Θα συνεχιστεί και του χρόνου η παράσταση;

Είμαι στο στούντιο για την τρίτη δισκογραφική μου δουλειά, καθώς και για την συνέχεια της συνεργασίας μου με τη Ράνια με ένα νέο εκπαιδευτικό βιβλιο-CD με θέμα που σας κρατάμε προς το παρόν για έκπληξη. Παράλληλα, εμφανίζομαι στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο με τον Λευτέρη Ελευθερίου  σε μία βραδινή μουσική παράσταση για ενήλικες: “Αγαλματάκια Αμίλητα, Ακούνητα, Αγέλαστα” -με παιχνιδιάρικη πάντα διάθεση- με την οποία περιοδεύουμε σε όλη την Ελλάδα. Και φυσικά συνεχίζουμε τις παραστάσεις με την “Τρελή τρελή Αλφαβήτα” μας στο θέατρο Coronet, τις Κυριακές στις 12:00, αν και δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη για την συνέχεια της ή όχι για του χρόνου. Όσοι πιστοί προσέλθετε λοιπόν!

CORONET_TRELH_AB(355X600)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Πρωταγωνιστούν: Βανέσα Αδαμοπούλου, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Νεφέλη Παπαδερού

Φιλική Συμμετοχή: Γιάννης Χατζηγεωργίου

Μουσικοί: Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος (πιάνο, πλήκτρα, ακορντεόν), Χάρης Κωνσταντόπουλος (σαξόφωνο, φλάουτο, κλαρινέτο), Στέλιος Πασχάλης (τύμπανα)

Σκηνοθεσία – Μουσική: Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος

Κείμενο: Ράνια Μπουμπουρή, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Νεφέλη Παπαδερού

Χορογραφίες: Άννα Αθανασιάδη

Σχεδιασμός φωτισμών: Περικλής Μαθιέλλης

Κούκλες – Επιμέλεια σκηνικού χώρου και κοστουμιών: Αντωνία Φερεντίνου

Σχεδιασμός – Κατασκευή γυναικείων κοστουμιών: Μαρία Τάγκαλου

Video Art: Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος

Φωτογράφιση: Αντώνης Συμεωνάκης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή στις 12:00, Καθημερινές για σχολεία

Θέατρο Coronet (Φρύνης 11 και Υμηττού, Παγκράτι)

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2107012123

Διάρκεια: 75’

Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος: 10 Ευρώ

Ανέργων: 8 Ευρώ

Οικογενειακή τιμή: 30 ευρώ (2 ενήλικοι +2 παιδιά)

Ειδικές τιμές για σχολεία και ομάδες

Παραγωγή: Θέατρο Coronet

Προπώληση εισιτηρίων: 

Tαμείο Coronet (2107012123,2107012511)

Ηλεκτρονικά στο www.viva.gr

τηλεφωνικά στο 11876

www.public.gr και όλα τα καταστήματα PUBLIC

Ακούστε τα τραγούδια:

Η αλφαβήτα μια παρέα: https://www.youtube.com/watch?v=wswj-yVWsKg

Το τραγούδι του Δέλτα: https://www.youtube.com/watch?v=YttrjuAm–0

Το τραγούδι του Ήτα: https://www.youtube.com/watch?v=OlhOALhLdag

Το τραγούδι του Ξι: https://www.youtube.com/watch?v=BDTpXBHz8aE

Γνωρίστε τον Άνθρωπο-Ορχήστρα, Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο!

https://www.facebook.com/AlkiviadisKonstantopoulos

Leave a Reply