ΑΓΓΕΛΙΤΑ ΤΣΟΥΓΚΟΥ: Η ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ ΞΑΝΑΜΟΙΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΡΑΠΟΥΛΑ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ ΜΑΣ

Αγγελίτα ΤσούγκουΗ Αγγελίτα Τσούγκου, σκηνοθέτης της παράστασης «Σεξ Λεξικόν-Η Επιστήμη του Έρωτα» του Σπύρου Δ. Μιχαλόπουλου, που παίζεται στο θέατρο 104 με πρωταγωνιστές την Φωτεινή Αθερίδου και τον Σπύρο Χατζηαγγελάκη, μιλάει σε πρώτο πρόσωπο στο Τaλκ για τη μητρότητα και το πώς αυτή μπορεί να συνδυαστεί με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις της γυναίκας. 

Η διάχυτη ελληνική πεποίθηση ότι με τον ερχομό των παιδιών πρέπει να θυσιάσουμε ως γυναίκες πολλά  και σημαντικά-με πρώτο την επαγγελματική μας οντότητα- με φόβιζε. Mε αυτή τη σταχυολογημένη από τον κοινωνικό περίγυρο φοβία , εν είδει πολύτιμης συμβουλής και θυμοσοφίας, μεγάλωσα και μόνο όταν έγινα τριανταπέντε και πρώτη φορά μητέρα κατάφερα να απεγκλωβιστώ από αυτόν τον «παλαιολιθικό» μύθο.

Ασφαλώς, η μητρότητα χωρίζει τη ζωή μας στο «πριν» και στο «μετά», όχι όμως επειδή εγκαταλείπουμε αυτό που είμαστε. Είναι απλό: η μητρότητα ξαναμοιράζει την τράπουλα των προτεραιοτήτων μας. Κι αυτό είναι το πιο αισιόδοξο πράγμα στον κόσμο. Να επαναπροσδιορίζεις τις επιθυμίες σου και να συγκεντρώνεσαι σε αυτά που έχουν ουσιαστική σημασία. Με τεράστια ανακούφιση διαπίστωσα ότι ο ερχομός των παιδιών δεν άλλαξε την ταυτότητά μου, ούτε τις φιλοδοξίες μου, απλώς τις απελευθέρωσε από το βάρος αυτοπραγμάτωσης που είχαν έως τότε και τις τοποθέτησε σε μία πιο σωστή και αποτελεσματική βάση.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια που έχω γίνει μητέρα έχουν συμβεί τα πιο ωραία πράγματα στην επαγγελματική μου ζωή. Είχα γράψει ένα σενάριο για ταινία μικρού μήκους που μάταια προσπαθούσε για χρόνια να βρει το δρόμο του στην Ελλάδα. Όταν έμεινα έγκυος, αποφάσισα να το ξαναγράψω στα αγγλικά και να το καταθέσω σε διαγωνισμούς σεναρίου στην Αμερική. Αφού λοιπόν κέρδισα τρία βραβεία, βρέθηκε ένας παραγωγός και γυρίστηκε ταινία στο Σαν Φρανσίσκο.

Λίγο μετά, καθώς έψαχνα το νέο θεατρικό βήμα μου, η απάντηση δόθηκε μέσα στο ίδιο μου το σπίτι, καθώς ο άντρας μου έγραψε μία εκπληκτική κωμωδία που έμελλε να γίνει η “off-broadway” επιτυχία της Αθήνας. Είναι το «Σεξ Λεξικόν-Η Επιστήμη του Έρωτα», που παίζεται εδώ και δύο σεζόν στο θέατρο 104 και προσελκύει όλο και περισσότερους θεατές νεαρής ηλικίας, οι οποίοι διασκεδάζουν και συγκινούνται βλέποντας δύο νέους επί σκηνής να ψάχνουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα.

Δεν υπονοώ σε καμία περίπτωση ότι η μητρότητα φέρνει ξαφνική τύχη επειδή μία ανώτερη δύναμη θέλει να σε ανταμείψει για τις δυσκολίες και τον καθημερινό αγώνα που περιλαμβάνει η ζωή με τα παιδιά. Όταν γίνεσαι γονιός βλέπεις καθαρά. Για να το θέσω αλλιώς: Επιλέγεις αν θέλεις κάτι τόσο πολύ, ώστε να αξίζει να βγεις από το σπίτι.

Αναρωτιέμαι αν έχει αποτρέψει ποτέ κανείς έναν άντρα να κάνει παιδιά επειδή θα του στερήσει την καλλιτεχνική –ή άλλη επαγγελματική- ευκαιρία. Μάλλον όχι. Ευτυχώς, στην εποχή μας έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος, αλλά οι γυναίκες κάθε ηλικίας και κάθε εποχής πρέπει να είμαστε πάντοτε υπ’ ατμόν ώστε να είμαστε βέβαιες ότι κάθε απόφαση πηγάζει από αυτό που είμαστε ως άνθρωποι κι όχι από αυτό που μας υπαγορεύουν ότι πρέπει να είμαστε.Aisthiseis_final_2_96dpi

Η ευαίσθητη κωμωδία  για την πρώτη φορά και φέτος επί σκηνής.

Σεξ Λεξικόν – Η Επιστήμη του Έρωτα

του Σπύρου Δ. Μιχαλόπουλου

σε σκηνοθεσία Αγγελίτας Τσούγκου

Με  τη Φωτεινή Αθερίδου και το Σπύρο Χατζηαγγελάκη 

Τι γινόταν όταν ένα νεαρό ζευγάρι – το έτος 1978 –επιχειρούσε  να κάνει έρωτα για πρώτη φορά; Σχεδόν κανείς δε θυμάται πια… Στο θέατρο 104 όμως κάθε Δευτέρα και Τρίτη οι παλιοί θυμούνται και οι νέοι μαθαίνουν ότι όλα είναι διαφορετικά από τότε, αλλά η πρώτη φορά δεν αλλάζει είτε συμβαίνει στην εποχή του cyber sex είτε στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Η  Κάτια και ο Τάκης, οι χαρακτήρες της κωμωδίας «Σεξ Λεξικον- Η επιστήμη του έρωτα» είναι δυο πρόσωπα βγαλμένα από άλλη εποχή. Κάποτε υπήρξαν . Και ήταν υπέροχοι. Και οι δυο τους. Γι αυτό το αθηναϊκό κοινό τους λάτρεψε. Κι έτσι το «Σεξ Λεξικόν» συνεχίζει να παίζεται στη μεγάλη σκηνή του Θεάτρου 104 στις 2 Οκτωβρίου  με νέα διανομή, φρέσκια ματιά και πολλές ανατροπές.

Η Φωτεινή Αθερίδου και ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης πρωταγωνιστούν στην sold out επιτυχία της περσινής θεατρικής σεζόν «Σεξ Λεξικόν- Η επιστήμη του έρωτα». Μια κωμική ιστορία με άξονα την πρώτη ερωτική εμπειρία δυο νέων ανθρώπων και με έναν ήπιο πολιτικό σχολιασμό στις άκαμπτες ερωτικές πεποιθήσεις και προκαταλήψεις της παλιάς Ελλάδας, του 20ου αιώνα –όπου η γυναίκα δεν επιτρέπεται να έχει «ανεξέλεγκτες σεξ-επαφές» και ο άντρας «πρέπει να αποφεύγει την αυτοϊκανοποίηση για να μην πάθει νευρώσεις».

Το «Σεξ Λεξικόν» είναι ο οδηγός για τον Τάκη και την Κάτια, στο ταξίδι της ενηλικίωσης.  Πρόκειται για ένα βοήθημα επιστημονικής φύσεως, ένα «παράλογο» εγχειρίδιο που θα μπερδέψει τους πρωταγωνιστές μας και θα δημιουργήσει τη βάση για μία αληθινή και ευαίσθητη κωμωδία. Το «Σεξ Λεξικόν – Η Επιστήμη του Έρωτα» είναι ένα νεοελληνικό έργο από τον Σπύρο Δ. Μιχαλόπουλο, δημοσιογράφο και βραβευμένο με το βραβείο Μπότση. Με χιούμορ, τρυφερότητα και φρέσκια ματιά η σκηνοθέτις  Αγγελίτα Τσούγκου διεισδύει σ΄έναν ξεχασμένο χρόνο για να θυμίσει στο κοινό λέξεις, έννοιες, σκέψεις , μια ολόκληρη υπέροχη εποχή.Μια επιτυχημένη συνάντηση στο θέατρο 104 που συζητήθηκε πολύ την περσινή χρονιά, την αγάπησε το κοινό και η κριτική την υποδέχτηκε με φράσεις , όπως: »ευτυχής θεατρική στιγμή»’. »παράσταση γεμάτη αγάπη, κέφι και ταλέντο», ‘σαν την πλοκή ενός παραμυθιού στη μοντέρνα εκδοχή του».

Ταυτότητα Παράστασης:

Κείμενο: Σπύρος Δ. Μιχαλόπουλος

Σκηνοθεσία: Αγγελίτα Τσούγκου

Επιμέλεια Κίνησης: Ερμίρα Γκόρο

ΣκηνικάΚοστούμια: Σάντρα Σωτηρίου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Χριστίνα Θανάσουλα

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μερόπη Παπαστεργίου

Φωτογραφίες: Χάρης Γερμανίδης

Ερμηνεύουν οι: Φωτεινή Αθερίδου, Σπύρος Χατζηαγγελάκης 

Ημέρα και Ώρα παράστασης: Δευτέρα και Τρίτη 21:15 /Κυριακή 19:00

 (από 07 Ιανουαρίου 2018 και κάθε Κυριακή μέχρι το τέλος των παραστάσεων)

Λήξη Παραστάσεων : Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Είσοδος : 10 € (γενική είσοδος), 5 € (για ανέργους)

Διάρκεια παράστασης: 80’

Έναρξη παραστάσεων: Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Λήξη Παραστάσεων : Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Προπώληση: viva.gr, 11876, Media Markt,Reload, SevenSpots, Βιβλιοπωλεία «Ευριπίδης», Αθηνόραμα          

Χώρος: Θέατρο 104 . Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα (μετρό Κεραμεικός) –  Τηλ : 210 3455020

http://www.104.gr/www.facebook.com/theatre104/