ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΦΡΑΓΚΟΥ. Η ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΙΑ ΚΑΙ Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Αγγελική ΦράγκουΤην Αγγελική Φράγκου τη γνώρισα προσωπικά (γιατί ήδη μιλούσαμε ηλεκτρονικά από το 2012) το 2013, όταν πήγα με τα παιδιά μου, 2μιση και 5 ετών τότε, να δούμε την παράσταση της Ομάδας ‘Θέατρο ΡΕΤΡΟ’ “Από πού πάμε για το κάστρο, παρακαλώ”. Μάλιστα, το κάστρο ήταν η πρώτη θεατρική παράσταση που παρακολούθησε η μικρή μου και ακόμα και σήμερα, 5 χρόνια μετά, το θυμάται. Στην Αγγελική μού έκανε εντύπωση η αγάπη και ο ενθουσιασμός της για το θέατρο, το πάθος της να τα καταφέρει, η επιμονή της μπροστά σε όλες τις δυσκολίες. Η Αγγελική Φράγκου είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος. Ένας θετικός άνθρωπος που δεν το βάζει με τίποτα κάτω και τελικά βγαίνει κερδισμένη. Ήρθε η ώρα να τη γνωρίσετε όσοι δεν την ξέρετε ή να τη γνωρίσετε καλύτερα όσοι την ξέρετε.

Αγγελική, συστήσου στο κοινό του Τaλκ! 

Με λένε Αγγελική είμαι 35 ετών, από τα 5 μου χρόνια ήθελα να γίνω ηθοποιός. Διαβάζω αστυνομική λογοτεχνία, ποίηση και παραμύθια από όλο τον κόσμο. Πηγαίνω στα θέατρα και στα μουσεία. Αγαπώ τα ταξίδια. Ακούω τις ιστορίες των ανθρώπων προσεκτικά, προγραμματίζω όσα πράγματα μπορούν να προγραμματιστούν από πολύ νωρίς, πίνω ελληνικό καφέ, δεν θεωρώ τίποτα δεδομένο, είμαι ευγνώμων για τους ανθρώπους της ζωής μου και αισιόδοξη για το μέλλον. 

Πώς δημιούργησες το Θέατρο ΡΕΤΡΟ; Τι προσφέρει η ομάδα σας στον γονιό και στο παιδί;  

Ίδρυσα το ‘Θέατρο ΡΕΤΡΟ’ το 2012 και πραγματικά τότε δεν φανταζόμουν που θα με οδηγήσει αυτή η επιλογή και πόσα δώρα και εμπειρίες θα μου προσφέρει. Εν συντομία να σας πω πως με το ‘Θέατρο ΡΕΤΡΟ’ και τους ανεκτίμητους συνεργάτες  μου, δραστηριοποιούμαστε στην παραγωγή θεατρικών παραστάσεων και εκδηλώσεων που αφορούν το παιδί και το παιδί μέσα μας. Με το ‘Θέατρο ΡΕΤΡΟ’ θέλουμε να δημιουργήσουμε μια θεατρική εμπειρία, που σέβεται και τον ενήλικα και το παιδί και που θα οδηγήσει σε μία ανάμνηση ζωής! Αναζητούμε μύθους ανά τον κόσμο οι οποίοι να έχουν την βάση τους σε αντίστοιχους Ελληνικούς και επειδή αγαπώ πολύ πολύ τα ταξίδια, στόχος μου είναι να ταξιδεύουμε τους ‘μύθους’ που έγιναν ‘παραστάσεις’ στη χώρα καταγωγής τους, ως τώρα έχουμε επισκεφθεί με τις παραστάσεις μας το Βερολίνο και το Όσλο. Έχουμε αναπτύξει συνεργασίες με σημαντικούς φορείς και εταιρείες όπως: Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα, Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα,Πρεσβεία της Δανίας στην Αθήνα, Aegean Airlines, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, 81η ΔΕΘ, Σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ. Πρόσφατα βραβευτήκαμε για την προσφορά μας στον πολιτισμό από την ‘Unesco Πειραιώς & Νήσων’. Το ‘Θέατρο ΡΕΤΡΟ’ μας φέρνει καθημερινά σε επαφή με την γενναιοδωρία και την αυθεντικότητα των παιδιών και αυτό μας κάνει (θέλω να πιστεύω) καλύτερους και χαρούμενους. 

Η Πριγκίπισσα & Το Μπιζέλι_01

Πες μας τώρα λίγα λόγια για την παράσταση ‘Η πριγκίπισσα & το μπιζέλι’, που πήρε παράταση και θα παίζεται έως τον Μάιο στην Οικία Κατακουζηνού.

Πρώτα θα αφήσω το ποίημα της συγγραφέως μας, Μαργαρίτας Κυραγιάννη, να μιλήσει για την παράσταση:

”Παίρνουμε, με πολλή χαρά, την πρωτοβουλία
να σας συναντήσουμε στην ‘Κατακουζηνού Οικία’ !

Θα έρθουν πολλοί διάσημοι, γκλάμουρ θα έχει πολύ
και παντού θα ακούγεται μελωδικό βιολί.

Του Τσάρλι θα έρθουν οι άγγελοι, η Κρις, η Σαμπρίνα και η Κέλυ
μα θα είναι και μια Πριγκίπισσα μαζί μ’ ένα Μπιζέλι!

Σ’ αυτό το σημείο θα θέλαμε, λίγο, να σας πούμε,
και με όλο το σεβασμό, σας προειδοποιούμε:

Στη συνάντηση αυτή δε θα πολυμιλάτε
και θα απαγορεύεται να ‘ρθείτε και να φάτε.

Αποκλειστικά η Πριγκίπισσα θα μονολογήσει,
κι εκείνη, τη συνάντηση, θα μονοπωλήσει.

Τα έχει πει σε Πήλιο, Σύρο, Βόλο, Σουφλί
κι ακόμα τη θυμούνται, όλοι μιλούν γι’ αυτή!

Στη Θεσσαλονίκη, όπου κι εκεί εβρέθηκε
από τη Διεθνή Έκθεση, στο τέλος και βραβεύτηκε!

Τώρα τον μονόλογο θα λέει, πια, στην Αθήνα
όλες τις Κυριακές του καθ’ ενός μήνα!”

Και τώρα θα σας μιλήσω και εγώ… Αυτή την παράσταση την αγαπώ πάρα πολύ είναι φτιαγμένη με υλικά της καρδιάς. Κάθε ένας από τους συντελεστές έχει ‘βάλει’ στην παράσταση τον ιδανικό εαυτό του. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή…Η παράσταση ‘Η πριγκίπισσα & το μπιζέλι’ ξεκίνησε την πορεία της όταν πήραμε μέρος στο In Progress Feedback Festival 2015 με θέμα «Παιδί, ισότιμος πολίτης» του Κινητήρα Studio,  όπου και λάβαμε τον έπαινο συμμετοχής . Εκεί μας ζητήθηκε να παρουσιάσουμε ένα καινούριο έργο για 20 λεπτά. Έτσι λοιπόν εμείς παρουσιάσαμε το έργο ‘Η πριγκίπισσα & το μπιζέλι’ του Άντερσεν σε θεατρική διασκευή της Μαργαρίτας Κυραγιάννη. Μετά από αυτή την εκκίνηση η παράσταση ξεκίνησε το ταξίδι της… Είμαι πολύ περήφανη για αυτή μας την δουλειά καθώς έχει διαμορφωθεί σε μεγάλο της μέρος από τους μικρούς της θεατές. Έχουμε λάβει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν μας τα λεγόμενα και την συμπεριφορά των μικρών μας θεατών κατά τη διάρκεια που την παρακολουθούν. Η παράσταση ταξίδεψε σε κομβικούς προορισμούς στην Ελλάδα, βραβεύτηκε από την 81η Διεθνη έκθεση Θεσσαλονίκης και έχει παρουσιαστεί σε ξεχωριστούς χώρους όπως στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-Ελπίδα, στο Μικρό Θέατρο Τζένη-Τσαγκαράδα-Πήλιο, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα και στο Μουσείο Μετάξης Σουφλίου.

Μετά από όλα αυτά τα ταξίδια στη χώρα μας, ήρθε ο καιρός να πούμε την ιστορία της παράστασης και στην Αθήνα. Έτσι διάβασα ξανά πολύ προσεχτικά το παραμύθι του Άντερσεν. Και εκεί μέσα στο παραμύθι με συνάντησε ο επόμενος προορισμός της παράστασης. Ο Άντερσεν λέει στο τέλος της ιστορίας: ‘…  the pea being placed in a museum..’ και διαβάζοντας αυτή την φράση, έψαξα να βρω το κατάλληλο μουσείο για την πριγκίπισσα και οδηγήθηκα σε ένα σπίτι-μουσείο. Στην ιστορική Οικία Κατακουζηνού. Τώρα, ‘Η πριγκίπισσα & το μπιζέλι’ έχουν την τιμή και την χαρά να παρουσιάζουν την ιστορία  τους στο διαμέρισμά του Άγγελου και της Λητώς Κατακουζηνού στη λεωφόρο Αμαλίας, το οποίο ήταν ένα από τα σημαντικότερα φιλολογικά σαλόνια της γενιάς του ’30. Η πριγκίπισσα & το μπιζέλι της λένε την ιστορία τους ανάμεσα στα έργα τέχνης της εποχής εκείνης και θέλουν να πιστεύουν πως ο Άντερσεν θα χαιρόταν που ακολουθήσαμε τα γραφόμενα του…

Πες μας μία φράση για το τέλος, για να κλείσει όμορφα η κουβέντα μας!  

Για το τέλος θα σας πω την πιο αγαπημένη μου φράση από την Πριγκίπισσα & το μπιζέλι: ‘Παιδιά χάρηκα πάρα πολύ σας γνώρισα αυτό το πρωινό της Κυριακής, εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να πραγματοποιήσετε όλα τα παιδικά σας όνειρα. Εύχομαι όταν μεγαλώσετε να τα θυμάστε και να ανακαλύψετε μέσα σας όλα εκείνα τα υλικά που χρειάζεστε και εσείς και τα όνειρα σας. Σας αποχαιρετώ!’

Η Πριγκίπισσα & Το Μπιζέλι_08

Θα βρείτε την Αγγελική Φράγκου στο www.theatroretro.eu και στο facebook Θέατρο ΡΕΤΡΟ

Leave a Reply