ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ: ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

survive christmasOι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι για τα παιδιά οι μέρες της απόλυτης κραιπάλης! Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι δεν έχουν το σχολείο και τις υποχρεώσεις που αυτό συνεπάγεται, αλλά η καθημερινότητα όλης αυτής της εορταστικής περιόδου. Κοιμούνται και ξυπνούν όποτε θέλουν, τρώνε όσο θέλουν, με έμφαση σε ό,τι περιέχει σοκολάτα και ζάχαρη, ζητούν – και συνήθως παίρνουν- όσα παιχνίδια θέλουν, παίζουν με τις ώρες ηλεκτρονικά παιχνίδια, διεκδικούν με επιμονή –και το καταφέρνουν- να συναντήσουν τους φίλους τους χωρίς να λογαριάζουν τον ξενοδόχο, δηλαδή τους γονείς, αρνούνται να διαβάσουν γιατί επιμένουν ότι έχουν χρόνο να το κάνουν μετά κοκ. Τα Χριστούγεννα, η λίστα με τις κραιπάλες των μικρών πρωταγωνιστών της ζωής μας δεν έχει τελειωμό. Αντιθέτως εμπλουτίζεται με κάθε λογής υπερβολές και ασυδοσίες στον μικρόκοσμο των παιδιών και των οικογενειών.

Κι εμείς οι ενήλικες ανάμεσα στις αυξημένες εργασιακές απαιτήσεις, τις λιγότερες ημέρες διακοπών και ξεκούρασης, τις πολλές ευχάριστες γιορτινές υποχρεώσεις, τις αγορές, τα τραπέζια που διαρκούν ώρες, τα ωράρια που γίνονται άνω κάτω με το ξενύχτι και τα παιδιά που βρίσκονται εκτός παιδικού σταθμού, νηπιαγωγείου ή σχολείου, αγκομαχούμε να…περάσουμε καλά.

Οι γιορτές, ωστόσο, παραμένουν γιορτές για όλους μας, δικαιούμαστε να τις απολαύσουμε και να τις θυμόμαστε χωρίς άγχος και κούραση, ή έστω όχι στον υπερθετικό τους βαθμό. Πώς θα το καταφέρουμε ή έστω θα το προσπαθήσουμε αυτό; Περιορίζοντας την… κραιπάλη των μικρών και την τάση τους προς την υπερβολή με απλούς τρόπους. Αξιοποιώντας τη γνώση των ειδικών και την εμπειρία των γονιών με τους οποίους συνομιλήσαμε, μοιραζόμαστε μαζί σας έναν μικρό, χρηστικό οδηγό επιβίωσης για τις εφετινές γιορτές – που σημειωτέον διαρκούν μόνο δύο εβδομάδες, δηλαδή ακριβώς δέκα εργάσιμες ημέρες…

χριστούγεννα

Οδηγός επιβίωσης, 5 συν 1 συμβουλές

  1. Πείστε τον εαυτό σας, ακόμη και τον πιο βαθιά ενοχικό εαυτό σας, πως δικαιούστε να είστε ένα από τα κεντρικά – και όχι περιφερειακά- πρόσωπα στο γιορτινό κάδρο. Πως μπορείτε κι εσείς να απολαύσετε τις ημέρες των γιορτών, πράγμα που σημαίνει πως κάποιες φορές ίσως χρειαστεί να στενοχωρήσετε ή να δυσαρεστήσετε τα παιδιά που προβάλλουν μόνο τα ατέλειωτα «θέλω» τους.
  2. Αξιοποιήστε όσο μπορείτε τους παππούδες και τις γιαγιάδες, τις θείες και τους θείους, τις νονές και τους νονούς, ακόμη και φίλους αν είναι διαθέσιμοι,  για τη φροντίδα των παιδιών σας. Ζητήστε τους να περάσουν χρόνο με τα παιδιά, να μοιραστούν μαζί τους μία βόλτα, σινεμά, θέατρο ή απλώς μερικές ώρες στο σπίτι με επιτραπέζια ή άλλα παιχνίδια. Για σας είναι μια πολύτιμη βοήθεια, αλλά και για τα παιδιά είναι μια καλή ευκαιρία ώστε να χτίσουν μια στέρεη σχέση, μια ζεστή επικοινωνία με κάποιους άλλους ενηλίκους από το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον σας.
  3. Σχεδιάστε και προσπαθήστε να εφαρμόσετε το δικό σας πρόγραμμα, οικογενειακό ή των παιδιών, μέσα στην… αναρχία αυτών των ημερών. Οι αποκλίσεις στην ώρα του ύπνου, του πρωινού ξυπνήματος, του παιχνιδιού, της παρακολούθησης και της χρήσης μικρών και μεγάλων οθονών, των συναντήσεων με φίλους, είναι δεδομένες, αυτό που μπορείτε να κάνετε όμως είναι να τις περιορίσετε όσο γίνεται. Θα ξενυχτήσουν, πχ ένα δυο βράδια, τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά, αλλά μην επιτρέψετε το ξενύχτι κάθε ημέρα διακοπών. Ομοίως, π.χ. το παιχνίδι με τα ηλεκτρονικά: μπορεί να παραταθεί για μισή ή μία ώρα το παιχνίδι, αλλά με τη σαφή διευκρίνιση πως αυτό γίνεται κατ’ εξαίρεση.
  4. Κρατήστε υπό έλεγχο το θέμα της διατροφής των παιδιών. Οι πειρασμοί καραδοκούν γύρω τους και οι παρασπονδίες στο φαγητό και το γλυκό είναι αναμενόμενες για μεγάλους και μικρούς. Εμείς είμαστε όμως εκείνοι που πρέπει να βάλουμε όριο και πλαίσιο στο πώς και πόσο θα φάνε τα παιδιά. Οι παρεμβάσεις σας είναι πιο εύκολο να γίνουν στο πεδίο των γλυκών. Όσο κι αν σας αρέσει η διακόσμηση με πιατέλες με κουραμπιέδες και μελομακάρονα, αποφύγετε την. Καλό είναι τα γλυκά να…εμφανίζονται μόνον όταν έχετε καλεσμένους. Κι εννοείται πως δεν καταναλώνονται μπροστά στην τηλεόραση γιατί «χάνεται ο έλεγχος».
  5. Προσφέρετε δώρα, αλλά με μέτρο. Ίσως η πιο μεγάλη κραιπάλη των γιορτινών ημερών να είναι τα δώρα… Με ή χωρίς οικονομική κρίση, με ή χωρίς συμβουλή ειδικών, όλοι μας πια κατανοούμε πως ένα δώρο είναι αρκετό. Δεν χρειάζεται άλλο δώρο τα Χριστούγεννα και άλλο την Πρωτοχρονιά. Αυτό θα δώσει και περισσότερη αξία στο δώρο που θα χαρίσετε στο παιδί σας, και θα το διδάξει να εκτιμά πιο πολύ το δώρο που του χαρίζει κάποιος.
  6. Μην καταχωνιάσετε τις σχολικές σάκες, και μαζί τους τις σχολικές υποχρεώσεις,  στις ντουλάπες και τις ανοίξετε την τελευταία Κυριακή πριν από το σχολείο, που εκτός των άλλων εφέτος είναι και γιορτή.  Όσο κι αν τα παιδιά αντιστέκονται, παρακαλούν, γκρινιάζουν, υπόσχονται πως θα διαβάσουν καλά και τα πάντα εκείνη τη «μαγική» μέρα, καλό είναι να μην υποχωρήσετε. Ζητήστε τους να κάνουν λίγη μελέτη καθημερινά και να βλέπετε την πρόοδό τους μαζί. Εναλλακτικά, αντί για τα σχολικά βιβλία, μπορείτε να διαλέξετε μαζί κάποιο βιβλίο, να το διαβάσουν και να συζητάτε για αυτό.

Leave a Reply