ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ ΔΙΔΥΜΩΝ

Στις περισσότερες οικογένειες – τουλάχιστον στις ελληνικές – ο παππούς και η γιαγιά έχουν ενεργή συμμετοχή στη ζωή μιας οικογένειας. Ο ρόλος τους είναι σημαντικός στο μεγάλωμα των παιδιών, τα οποία αργότερα σαν ενήλικες θα έχουν να θυμούνται τα βιώματά τους με τη γιαγιά και τον παππού. Η σημαντικότητα του ρόλου τους ενισχύεται ακόμη περισσότερο στην περίπτωση που ένα ζευγάρι έχει δίδυμα, και ίσως ακόμη πιο πολύ αν υπάρχει ένα ή περισσότερα παιδιά εκτός από τα δίδυμα.

Τι θα θέλαμε λοιπόν οι γονείς των διδύμων από τους γονείς μας; 

Χείρα βοηθείας!
Μπορείτε να βοηθήσετε τους γονείς των διδύμων με πολλούς τρόπους, είτε προσφέροντας άμεσα τη βοήθειά σας με τα δίδυμα, είτε μαγειρεύοντας για την οικογένεια, είτε κάνοντας τις εξωτερικές δουλειές που χρειάζεται να γίνουν, είτε  βοηθώντας με τα μεγαλύτερα αδέλφια της οικογένειας.

«Γνωρίστε» τα εγγονάκια σας ξεχωριστά
Έχετε πλέον έναν υπέροχο ρόλο. Αυτόν του παππού ή της γιαγιάς! Δημιουργήστε ξεχωριστή σχέση με το κάθε παιδί. Βρείτε ευκαιρίες και περάστε χρόνο με το κάθε παιδί ξεχωριστά κάνοντας πράγματα που σας ευχαριστούν.

Διδάξτε τα «ιστορία»
Μιλήστε τους για τα δικά σας παιδικά χρόνια και πείτε τους για το πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα. Πείτε τους ιστορίες από όταν ήσασταν εσείς παιδιά ή ιστορίες από όταν ήταν παιδιά οι γονείς τους. Αν έχετε άλλα δίδυμα στο γενεαλογικό σας δέντρο μιλήστε τους γι’ αυτά. Είναι σίγουρο πως θα ξετρελαθούν για αυτές τις ιστορίες.

Μάθετε να τα ξεχωρίζετε
Μπορεί ν’ ακούγετε αυτονόητο, αλλά στην περίπτωση που τα δίδυμα εγγόνια σας είναι μονοζυγωτικά και δεν ζουν κοντά σας, ίσως δυσκολευτείτε να μάθετε να τα ξεχωρίζετε. Αν κάνετε λάθος και φωνάξετε το ένα με το όνομα του άλλου, απλά ζητήστε συγγνώμη! Θα μάθετε…

Δημιουργήστε τις δικές σας στιγμές
Κάντε μαζί τους ότι δεν κάνουν οι γονείς τους. Βρείτε κάτι ιδιαίτερο το οποίο θα κάνετε μόνο μαζί. Φάτε γλυκό για βραδινό, κάντε πικ-νικ σε ένα πάρκο, δημιουργήστε αναμνήσεις που αργότερα θα θυμούνται με πολλλή αγάπη!

Μάθετε από τα εγγόνια σας
Όσα μπορούν να μάθουν εκείνα από εσάς, άλλα τόσα μπορείτε να μάθετε κι εσείς απ’ εκείνα. Τα παιδιά αλλάζουν πολύ γρήγορα, όπως και τα ενδιαφέροντά τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενημερώνεστε διαρκώς! Και φυσικά μην ξεχνάτε πως δε σημαίνει ότι θα τους αρέσουν τα ίδια πράγματα επειδή είναι δίδυμα.

Κάντε κι εσείς σαν παιδιά!
Περιμένατε γι’ αυτό όλη σας τη ζωή! Τα εγγόνια σας μπορούν να σας κρατήσουν νέους. Κάντε τρέλες μαζί τους, διασκεδάστε και συμμετέχετε μαζί τους σε όλα τα αυτοσχέδια παιχνίδια που μπορεί να σας προτείνουν.

Κάντε το σπίτι σας φιλικό προς τα παιδιά
Μπορείτε να έχετε κάποιες περιοχές του σπιτιού σας εκτός ορίων παιχνιδιού αν φοβάστε γι’ ατυχήματα. Κατά τα άλλα προμηθευτείτε βιβλία, μπλοκ ζωγραφικής, μαρκαδόρους, πλαστελίνες και ότι άλλο σκεφτείτε και καθίστε να παίξετε μαζί.

Στηρίξτε τους γονείς
Κάντε baby-sitting όποτε μπορείτε, ώστε να έχουν οι γονείς χρόνο για τους δυο τους. Όσο πιο δεμένοι είναι οι γονείς, τόσο καλύτερο για τα παιδιά. Αναγνωρίστε ότι το να μεγαλώνεις δίδυμα δεν είναι το ίδιο με το να μεγαλώνεις παιδιά διαφορετικών ηλικιών. Μπορεί να μη συμφωνείτε πάντα με τον τρόπο διαπαιδαγώγησης ή τις επιλογές που κάνουν οι γονείς, αλλά είναι καλύτερα να σεβαστείτε τις επιλογές τους. Μπορείτε να προσφέρετε τη συμβουλή σας, αλλά με σύνεση.

Η Εύη Σταθάτου είναι η δημιουργός του site  www.mytwins.gr, όπου και πρωτοδημοσιεύτηκε το παρόν κείμενο. Είναι μαμά 3 αγοριών, εκ των οποίων τα δυο μεγαλύτερα είναι… δίδυμα! 

Leave a Reply