ΜΠΛΕ ΦΑΛΑΙΝΑ. ΤΗΝ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΖΗΤΑ Η ΔΙΩΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

Μπλε φάλαιναΗ Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας εξέδωσε δελτίο τύπου προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες, και ιδίως τους γονείς, αναφορικά το Blue Whale Challenge, ελληνιστί τη δοκιμασία-πρόκληση Μπλε Φάλαινα, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές σωματικές βλάβες στους συμμετέχοντες που δέχονται να λάβουν μέρος στις δοκιμασίες και να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατό τους.

Το παιχνίδι παίζεται σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, στα γνωστά μας δηλαδή social media. Ξεκίνησε από τη Ρωσία, ενώ εξαπλώνεται σε γύρω χώρες με περιστατικά σε Ουκρανία, Καζακστάν και Κιργιστάν. Νεαρά άτομα, κυρίως έφηβοι, καλούνται να συμμετάσχουν σε μια ιδιότυπη δοκιμασία διάρκειας πενήντα ημερών, που προβάλλεται ως φιλοσοφική πρόκληση.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού λαμβάνουν οδηγίες από άγνωστο άτομο, έναν game master που έχει χριστεί «επικεφαλής», προκειμένου να προβούν σε μια σειρά άκρως επικίνδυνων για την υγεία τους και τη σωματική τους ακεραιότητα δοκιμασιών, όπως παρακολούθηση ταινιών τρόμου, αναρρίχηση σε ψηλά κτίρια ή αυτοτραυματισμούς.

Μεταξύ άλλων, πρέπει να χαράξουν στο χέρι τους μια φάλαινα. Τα σύμβολα της φάλαινας και του μπλε χρώματος έχουν βιβλικές αναφορές. Η φάλαινα συμβολίζει τον αιώνιο θάνατο και είναι αναφορά στο βιβλικό κήτος που κατάπιε τον Ιωνά, ενώ το μπλε χρώμα συμβολίζει την απελπισία. Οι παίχτες επιβραβεύονται με πόντους κάθε φορά που τελειώνει με επιτυχία μια δοκιμασία.  Η πρόκληση ολοκληρώνεται με την αυτοκτονία του συμμετέχοντα, είτε δι’ απαγχονισμού είτε με πτώση από ψηλό κτίριο.

Στην Ελλάδα δεν έχει γίνει γνωστό να έχει σημειωθεί αντίστοιχο περιστατικό, όμως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επαγρυπνά, σε κάθε περίπτωση, για την άμεση ανίχνευση και πρόληψη σχετικών συμβάντων, καθώς λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας του, το φαινόμενο ενδέχεται να λάβει πραγματικές και εξαιρετικά σοβαρές διαστάσεις. Μάλιστα, οι αρχές επιβολής του νόμου άλλων χωρών έχουν εκδώσει ειδοποιήσεις προς γονείς και παιδιά, ενώ πολυάριθμα είναι και τα σχετικά δημοσιεύματα από ΜΜΕ του εξωτερικού, που αναφέρουν πως το φαινόμενο λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και έχει εξαπλωθεί πιθανόν ως αυτοδιαδιδόμενη φάρσα (hoax).

Η αστυνομία κάνει έκκληση: Εάν κάποιος γονέας υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να προβεί στη δοκιμασία-πρόκληση «Μπλε Φάλαινα» ή σε κάποια παρόμοια, ή όποιος πολίτης γνωρίζει σχετικές πληροφορίες γι’ αυτό, καλείται να επικοινωνήσει άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους ακόλουθους τρόπους :

  • Τηλεφωνικά: 11188
  • Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙ D
  • Μέσω twitter : @ CyberAlertGR

Δείτε περισσότερα για τη Μπλε Φάλαινα εδώ:

Leave a Reply