ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙ, ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙ!

Το Μουσείο Ηρακλειδών φιλοξενεί το “Δεν διαβάζει, δεν διαβάζει”, ένα κύκλο συναντήσεων για γονείς με τις συγγραφείς Μαρία Αγγελίδου και Ελένη Σβορώνου, γύρω από τη σχέση του παιδιού και του εφήβου με την παιδική και νεανική λογοτεχνία, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του για ενηλίκους.

Μέσα από έξι σαββατιάτικες, μηνιαίες συναντήσεις, διάρκειας δυο ωρών, οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν  κατά πρώτον τη σημασία, και στη συνέχεια το ρόλο και τις δυνατότητες του παιδικού και νεανικού βιβλίου στη ζωή και την εξέλιξη του παιδιού, αλλά και όλης της οικογένειας. Η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από ερωτήματα, που αφορούν τη θέση αυτού που αποκαλούμε «Παιδικό Βιβλίο» μες στην ανθρώπινη κοινωνία, το παρελθόν του, το παρόν του και το μέλλον του.

Στην πραγματικότητα, στόχος των συναντήσεων είναι να διευκολύνουν το σύγχρονο γονέα στις δύσκολες αποφάσεις, επιλογές και μάχες που δίνει, συνοδεύοντας τα παιδιά του στην πορεία τους προς την ενηλικίωση. Αποφάσεις, επιλογές και μάχες που έχει ήδη αποτυπώσει, περιγράψει, υμνήσει, ερμηνεύσει και αναλύσει η Παιδική Λογοτεχνία. Οι εισηγήτριες, με αφετηρία τα πιο διάσημα, κλασικά παιδικά βιβλία κάθε είδους, εθνικής προέλευσης και εποχής, ουσιαστικά ανιχνεύουν, χαρτογραφούν και θεμελιώνουν τη σχέση που η κοινωνία των ενηλίκων χτίζει με  τα παιδιά της, χρησιμοποιώντας ως «όχημα» την ανάγνωση και την αφήγηση.

books collage

Η πρώτη συνάντηση με τίτλο Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους: από το κλασικό παραμύθι στις σύγχρονες ανατροπές του,  θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17  Ιανουαρίου 2015, 18:00-20:00.

2η συνάντηση: Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015, 18:00-20:00 
Μικρές Καληνύχτες: βιβλία για όνειρα γλυκά, για όλες τις ηλικίες!

3η συνάντηση: Σάββατο  14 Μαρτίου 2015, 18:00-20:00 
Όλες οι περιπέτειες είναι μία: η περιπέτεια της ενηλικίωσης

4η συνάντηση: Σάββατο 25 Απριλίου 2015, 18:00-20:00
Ουτοπίες και δυστοπίες στη νεανική λογοτεχνία: ιχνηλατώντας το μέλλον, κρίνοντας τα  βιβλία

5η συνάντηση: Σάββατο 23 Μαΐου 2015, 18:00-20:00
Ιδεολογία και παιδικό-νεανικό βιβλίο: στα φανερά ή στα κρυφά ο συγγραφέας διδάσκει!

6η συνάντηση: Σάββατο 13 Ιουνίου 2015, 18:00-20:00 
Διαβάζοντας τους κλασικούς

Κόστος: 12€/συνάντηση – 20€ και για τους δυο γονείς]

Πληροφορίες-Κρατήσεις θέσεων:Τηλ.: 210 34 61 981 (εσωτ.: 201)

Email: edu@herakleidon-art.grhttp://www.herakleidon-art.gr

Herakleidon
Experience in Visual Arts

Ηρακλειδών 16, Θησείο
118 51 Αθήνα

(Στάση Metro: Θησείο) 


Η Μαρία Αγγελίδου γεννήθηκε το 1957 στην Αθήνα και σπούδασε κλασική φιλολογία σε Αθήνα, Γερμανία και Ελβετία. Τα περισσότερα βιβλία της είναι ιστορικά παραμύθια και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ισπανικά. Ασχολείται, επίσης, με τη λογοτεχνική μετάφραση και έχει μεταφράσει πάνω από 500 βιβλία, τα μισά από τα οποία είναι για παιδιά. Για το παιδικό αναγνωστικό κοινό έχει επίσης μεταφράσει Σαίξπηρ, Μολιέρο, ∆άντη, Θερβάντες, Γκολντόνι, κ.ά. Για τις μεταφράσεις της έχει βραβευτεί τρεις φορές από τη Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας. ∆ιετέλεσε πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Επαγγελματιών Μεταφραστών και μέλος του ∆.Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, μεταξύ 2000-2004. Το 2007 βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο παιδικού Βιβλίου Γνώσεων για το βιβλίο της Ελληνική Μυθολογία, Πώς ξεκίνησε ο κόσμος (εκδ. Παπαδόπουλος), το 2012 βραβεύτηκε από το περιοδικό ∆ΙΑΒΑΖΩ με το Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου για το βιβλίο της Ιστορίες που τις είπε η Πέτρα (εκδ. Αερόστατο), ενώ το 2013 με το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το παραμύθι Ιστορίες που τις είπε ο Πόλεμος και το 2014 με το ίδιο βραβείο για το παραμύθι Ιστορίες που τις είπε ο δρόμος (εκδ. Μεταίχμιο). Το 2014 το ιστορικό της παραμύθι Ιστορίες που τις είπε η θάλασσα (εκδ. Μεταίχμιο) απέσπασε το Κρατικό Βραβείο 2013 Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά.

Η Ελένη Σβορώνου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικεύτηκε στη διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. Εργάζεται ως υπεύθυνη του Προγράμματος Κατάρτισης Ενηλίκων στο Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF Ελλάς). Έχει γράψει βιβλία για παιδιά (Το Πάντα, Αρχαία Αθήνα, Στα ίχνη του Ιάσονα – Εκδόσεις «Ερευνητές», και Ο Τζιτζικο-Περικλής μεγάλος συνθέτης της Ελλάδας!, Ο Τζιτζικο-Περικλής Υπουργός Φύσης!, Ο Τζιτζικο-Περικλής και η πέμπτη εποχή του χρόνου- Εκδόσεις «Μεταίχμιο») και αρθρογραφεί στην παιδική εφημερίδα «Ερευνητές» της Καθημερινής. Επίσης έχει γράψει άρθρα και βιβλία για τον οικοτουρισμό, το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά. Έχει διδάξει δημιουργική γραφή για ενήλικες με θέμα το παιδικό βιβλίο στον κύκλο σεμιναρίων του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, και γράφει κριτική παιδικής λογοτεχνίας στο www.diavasame.gr. Έχει εμπειρία στη διοργάνωση και το συντονισμό συμμετοχικών εργαστηρίων σε τοπικές κοινωνίες με στόχο τον από κοινού σχεδιασμό του μέλλοντος της κοινότητας.  

Leave a Reply