ΦΕΣΤΙΒΑΛ KINDERDOCS| ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΗΡΩΩΝ

Once Upon a Tree III Marleen van der WerfΑπό τις αρχές Φεβρουαρίου, το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Θεσσαλονίκη προβάλλουν μια σειρά ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους 8-17 ετών, τις οικογένειές τους, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, και όσους αγαπούν την τέχνη του ντοκιμαντέρ. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, το φεστιβάλ KinderDocs!

Dimitra Kouzi photo square

Το Τaλκ συνάντησε την ψυχή του φεστιβάλ, την παραγωγό και καλλιτεχνική επιμελήτρια κ. Δήμητρα Κουζή, που μας καλεί να ανακαλύψουμε μαζί τη μαγεία της τέχνης του ντοκιμαντέρ και να δοκιμάσουμε νέους τρόπους επικοινωνίας με τα παιδιά μας, με αφορμή μια σειρά από ιστορίες που μας αφορούν όλους και αναδεικνύουν θέματα καθημερινά, που ενδιαφέρουν, προβληματίζουν, εκπαιδεύουν, αλλά ταυτόχρονα ψυχαγωγούν. 

Το 2008, η κ. Κουζή παρακολούθησε στην Ολλανδία μια ταινία τεκμηρίωσης με πρωταγωνίστρια μια μικρή συγγραφέα παραμυθιών. Από τότε, λοιπόν, επιθυμούσε να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα προβολών ντοκιμαντέρ ειδικά για παιδιά και νέους, που μάλλον δεν συνηθίζουν να παρακολουθούν ντοκιμαντέρ. Άλλωστε δεν τους δίνονται και πολλές ευκαιρίες… Φέτος, έφτασε επιτέλους η στιγμή για ένα φεστιβάλ φρέσκο, που αναδεικνύει το ντοκιμαντέρ και τον ρόλο που μπορεί διαδραματίσει στην εκπαίδευση και την ψυχαγωγία.

Το Μουσείο Μπενάκη και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αγκάλιασαν και υποστήριξαν εξαρχής αυτή την πρωτοποριακή δράση. Άλλωστε, όπως αναφέρει η κ. Κουζή, το KinderDocs είναι καρπός καλής συνεργασίας με εξαιρετικούς επαγγελματίες. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει 14 ταινίες και 20 προβολές σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα, και μάλιστα με συνεργάτες δύο από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, το ολλανδικό idfa, το μεγαλύτερο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στον κόσμο, και το doxs!, το παλαιότερο και μεγαλύτερο φεστιβάλ για παιδιά και νέους στη Γερμανία. Οι ταινίες προβάλλονται για τα σχολεία (καθημερινές πρωί) και για όλη την οικογένεια τα Σαββατοκύριακα.

Οι ταινίες του KinderDocs, εκτός από εναλλακτική πρόταση ψυχαγωγίας, αποτελούν και ένα θαυμάσιο εργαλείο για την εκπαίδευση, καθώς και μια θαυμάσια ευκαιρία για διάλογο μεταξύ νέων και ενηλίκων. Άλλωστε, η κ. Κουζή από την εποχή που σπούδαζε δημοσιογραφία, επικοινωνία και ΜΜΕ στο Μόναχο, ασχολήθηκε με το πώς μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα Μέσα, και ιδιαίτερα το ντοκιμαντέρ, στην εκπαίδευση.

I am Kuba 3

Κάθε ντοκιμαντέρ και μια ιστορία. 

Τι θα παρακολουθήσουμε, λοιπόν, στο KinderDocs; Ντοκιμαντέρ που ευαισθητοποιούν, καθώς έχουν στο επίκεντρό τους την εφηβεία, τις σχέσεις των παιδιών με τους γονείς, τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και  την παράδοση, ντοκιμαντέρ σχετικά με την εκπαίδευση, την ανάπτυξη της προσωπικότητας, τις επιδόσεις, τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την τέχνη, τη φιλία και τη διαπολιτισμικότητα.

Η κ. Κουζή εξηγεί ότι οι προβολές πραγματεύονται θέματα σύγχρονα και «μιλάνε» στα παιδιά, δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για συζήτηση και επαφή. Άλλωστε, οι πρωταγωνιστές τους είναι και οι ίδιοι παιδιά και έτσι οι νεαροί θεατές μπορούν να ταυτιστούν και να αισθανθούν οικεία και φυσικά να χαλαρώσουν από τις επιταγές των «σούπερ ηρώων» και τη διαρκή πίεση που νοιώθουν στην καθημερινή ζωή τους. Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειώσουμε το διαδραστικό κομμάτι του φεστιβάλ. Μετά το τέλος της κάθε προβολής ακολουθεί διάλογος και βιωματικές δράσεις ή εργαστήρια με αφορμή τις ταινίες. Προσκεκλημένοι για να μιλήσουν είναι καταρχάς τα ίδια τα παιδιά, καθώς και επιλεγμένοι καλεσμένοι που εμπλουτίζουν κάθε φορά τη συζήτηση.

Ζητήσαμε από την κ. Κουζή να μας αναφέρει ενδεικτικά ορισμένα από τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν, καθώς και τα δικά της αγαπημένα. «Θα τα πάρω με την σειρά προβολής γιατί τα αγαπώ όλα: Στο Once upon a tree, η πρωταγωνίστρια μάς «ξεναγεί» στη μυστική ζωή που διαδραματίζεται στο δάσος «της» και την αγαπημένη της βελανιδιά. Στο Dancing for You, ταξιδεύουμε στη μαγευτική άγρια φύση της Νορβηγίας, όπου η δωδεκάχρονη Βίλντε προπονείται για πρωταθλήτρια σε έναν θεαματικό παραδοσιακό χορό γεμάτο ακροβατικά. Ο Αχμάντ από την Συρία ζει σήμερα ως πρόσφυγας στην Ολλανδία και μακραίνει τα μαλλιά του για να φέρει σε πέρας μια τρυφερή προσωπική αποστολή. Ο Gaurav φτιάχνει τον πρώτο δικό του χαρταετό για τη μεγάλη γιορτή στο χωριό του στην Ινδία. Η Ninnoc είναι ένα πολυτάλαντο κορίτσι που μας μαθαίνει πόσο δύσκολο είναι να είσαι έφηβη και τι μαγικές συνάψεις συμβαίνουν στο κεφάλι σου. Ο Κασέ είναι ηθοποιός και πρωταγωνιστεί πλάι στην Ιζαμπέλ Υπέρ και τη Λέα Σεντού! Ο Κούμπα αναγκάζεται να μείνει μόνος με τον αδελφό του όταν οι γονείς του χωρίζουν και αναγκάζονται λόγω οικονομικής κρίσης να μεταναστεύσουν. Στο Ballet Boys, τρεις έφηβοι αναδεικνύονται σε διεθνή αστέρια του μπαλέτου. Η Μαρία έχει δικό της κανάλι στο Youtube και ανακαλύπτει τον κόσμο μέσα από το διαδίκτυο. H Κλαούντια δεν μπορεί να ξεκολλήσει από το κινητό της και τα likes στα  social media και φρικάρει που στις διακοπές θα είναι εκτός δικτύου. Ο Μαζίν σε ηλικία 12 χρονών θα μπορέσει να ακούσει για πρώτη φορά στη ζωή του. Η Σιέρα θέλει να γίνει τραγουδίστρια. Ένας coach «προκαλεί» μια ομάδα Γάλλων μαθητών με το ερώτημα: «Τι θέλεις να σπουδάσεις και γιατί;». Δύο ταινίες που ξεχωρίζω προσωπικά είναι η Ninnoc και το Once upon a tree, όμως όλες είναι υπέροχες και έχουν διακριθεί διεθνώς. Όλες αξίζουν να τις δούμε, ανάλογα φυσικά με την ηλικία του παιδιού και τη θεματική που το ενδιαφέρει».

Dancing for You

Φεστιβάλ- θεσμός

Η Δήμητρα Κουζή θέλει να δημιουργήσει ένα θεσμό και να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερα παιδιά να παρακολουθήσουν τα ντοκιμαντέρ, να διασκεδάσουν και να διδαχθούν μέσα από αυτά. Στόχος της είναι το φεστιβάλ να ταξιδέψει σε όλη τη χώρα. Θα υπάρξει, λοιπόν, και δεύτερος κύκλος και σε στενή συνεργασία με τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Μπενάκη και του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και με τα δύο μεγάλα φεστιβάλ, idfa και doxs!, που θα σχεδιάσουν νέες εκπαιδευτικές δράσεις και εκπλήξεις για παιδιά, τις οικογένειές τους και φυσικά για τα σχολεία.

Δείτε το πρόγραμμα, επιλέξτε τις ταινίες που σας ενδιαφέρουν και γνωρίστε στα παιδιά σας, εκτός από τη μυθοπλασία, στην οποία είναι ως σήμερα εκπαιδευμένα, και την πραγματικότητα! Δώστε τους την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τρόπο που προσεγγίζουν τον κόσμο άλλοι συνομήλικοί τους, να παρακολουθήσουν τα μικρά και καταπληκτικά πράγματα που συμβαίνουν μόνο στην αληθινή ζωή και που στα μάτια των παιδιών μοιάζουν μαγικά!  Όπως άλλωστε τονίζει και η Δήμητρα Κουζή: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο συναρπαστικό από την πραγματικότητα, και θα χαρώ πολύ αν καταφέρουμε να «μαγέψουμε» νέους θεατές ώστε να αγαπήσουν την τέχνη του ντοκιμαντέρ και μέσα από συναρπαστικές εμπειρίες να γίνουν οι σκεπτόμενοι θεατές του αύριο».

My Dearest F#cking Phone 1

Προβολές

Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, Αθήνα

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη

Facebook: kinderdocs

Πληροφορίες και πρόγραμμα: kinderdocs.com

Leave a Reply