Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΑΝΑ

Η Δεύτερη Μάνα  είναι μια αφοπλιστική ταινία χαρακτήρων που αγγίζει πανανθρώπινα θέματα.

Η σκηνοθέτης και σεναριογράφος Anna Muylaert προσεγγίζει με χιούμορ και διεισδυτική ματιά το θέμα της μητρότητας, της ανατροφής των ξένων παιδιών και των κοινωνικών διαφορών. Στην ταινία πρωταγωνιστεί η διάσημη στη χώρα της Regina Case, η οποία ενσαρκώνει τον χαρακτήρα της δυναμικής Val με εξαιρετικό κωμικό συγχρονισμό και μεγάλο υποκριτικό βάθος. Η ταινία ήταν η επίσημη πρόταση της Βραζιλίας για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας το 2015.

TheSecondMother_byAlineArrudaAA__9875 (29)

Σύνοψη: Η  Val (Regina Case)  αφήνει την κόρη της Jessica στα χέρα της γιαγιάς και πηγαίνει στο Σάο Πάολο για να εργαστεί ως οικονόμος σε ένα μεγαλοαστικό σπίτι και να αναλάβει τη φροντίδα του μικρού γιου της οικογένειας, Fabinho. 13 χρόνια μετά, η Val έχει μεν κάνει κομπόδεμα, αλλά αισθάνεται τύψεις για την κόρη που άφησε πίσω της. Ξαφνικά, η κόρη της Jessica ανακοινώνει ότι πρόκειται να έρθει στο Σάο Πάολο για να δώσει εισαγωγικές εξετάσεις σε κάποια σχολή. Οι εργοδότες την υποδέχονται αρχικά εγκάρδια και της προτείνουν αμέσως να μείνει μαζί τους. Εξάλλου, η Val είναι «μέλος της οικογένειας», αφού ήταν εκείνη που ουσιαστικά μεγάλωσε τον γιο τους.  Όμως η συμβίωση μάνας και κόρης, μετά από 13 χρόνια απουσίας, δεν είναι εύκολη υπόθεση.

TheSecondMother_byAlineArrudaAA__9875 (51)

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η σκηνοθέτης, η Δεύτερη Μάνα είναι μια ταινία για ένα σύστημα κοινωνικών δομών που ισχύει στην κουλτούρα της Βραζιλίας από την αποικιοκρατική εποχή και συνεχίζει να επηρεάζει τη συναισθηματική αρχιτεκτονική της χώρας μέχρι σήμερα. Η ταινία μπορεί να αντιμετωπιστεί ως κοινωνική κριτική, αλλά και ως κάτι παραπάνω. Η άμεση προσέγγιση δεν κρίνει ή δοξάζει τους χαρακτήρες και τις πράξεις τους, απλώς δείχνει τη γυμνή αλήθεια με όλες τις επιπλοκές της. Η δραματουργική δομή είναι άμεση, σχεδόν μαθηματική.

Λιτό, κοινωνικά συνειδητοποιημένο και βαθιά ριζωμένο, όχι μόνο στις βραζιλιάνικες, αλλά στις ταξικές δομές της παγκόσμιας κοινωνίας, Indiewire

Καταπληκτικό σενάριο και καλοζυγισμένες ερμηνείες, The Hollywood Reporter

Βραβείο Ερμηνείας, Σινεμά του Κόσμου, Sundance Film Festival 2015

Βραβείο Κοινού, Πανόραμα, Berlin Film Festival 2015

TheSecondMother_byAlineArrudaAA__9875 (53)

Συντελεστές

Σκηνοθεσία/Σενάριο: AnnaMuylaert

Παίζουν: Regina Case, Camila Mardila, Michel Joelsas, Karine Teles, Lourenco Mutarelli, Helena Albergaria

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Barbara Alvarez

Μοντάζ: Karen Harley, EDT

Διάρκεια: 110’

14 Απριλίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood 

Poster_THE SECOND MOTHER_70x100cm_FINAL 

Leave a Reply