ΒΡΕΘΗΚΕ ΧΑΜΕΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΤΙΣΝΕΪ

Μια χριστουγεννιάτικη ταινία του Γουόλτ Ντίσνεϊ, που θεωρείτο χαμένη από το 1927, βρέθηκε πρόσφατα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Νορβηγίας. H ταινία ανήκε σε έναν ιδιώτη, ο οποίος την είχε δωρίσει στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της χώρας, και μέχρι σήμερα βρισκόταν σε τέλειες συνθήκες συντήρησης, σε ειδική αίθουσα ελεγχόμενης θερμοκρασίας και υγρασίας, αφού είναι γυρισμένη σε εύφλεκτο υλικό, κυτταρική νιτρίνη  (film nitrate).

Το «Empty Socks» είναι το πρώτο χριστουγεννιάτικο φιλμ της Ντίσνεϊ και μέχρι σήμερα βρισκόταν στη μεγάλη λίστα με τις χαμένες ταινίες της εταιρείας. Βρέθηκε σχεδόν ολόκληρο, αρχικά χωρίς να γνωρίζει κανείς πως ήταν ένας κινηματογραφικός θησαυρός, αφού οι δύο μπομπίνες που ανακαλύφθηκαν δεν έφεραν κάποια ετικέτα για το περιεχόμενο της ταινίας. «Στην αρχή δεν είχαμε καταλάβει ότι είχαμε βρει έναν κινηματογραφικό θησαυρό. Το φιλμ ήταν τυλιγμένο σε δύο μπομπίνες, με ετικέτες που δεν ήταν ευκρινείς» δήλωσε ο επικεφαλής των αρχειοθετών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Νορβηγίας, Κβάλ Σέρενσεν. 

Oswald_the_Lucky_Rabbit_Empty_Socks_poster

H αρχική διάρκεια του «Empty Socks», στο οποίο πρωταγωνιστεί μια πρώτη εκδοχή του Μίκι Μάους, το τυχερό κουνέλι ονόματι Όσβαλντ (εμφανίστηκε σε 26 ταινίες του Ντίσνεϊ), ήταν διάρκειας 5.30 λεπτών, ενώ μέχρι σήμερα η μοναδική εικόνα που υπήρχε από την ταινία διαρκούσε μόλις 25 δευτερόλεπτα, τα οποία φυλάσσονται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Το concept της ταινίας χρησιμοποιήθηκε λίγα χρόνια αργότερα, το 1931, στην ταινία «Τα ορφανά του Μίκυ».  Η ταινία, από την οποία απουσιάζει ένα μέρος μερικών δευτερολέπτων, ψηφιοποιήθηκε και ήδη ένα αντίγραφό της έχει σταλεί στην εταιρεία Walt Disney.