ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ

Η Disney συνεχίζει την παράδοση της μεταφοράς κλασικών παραμυθιών στη μεγάλη οθόνη και μετά τη μεγάλη εμπορική επιτυχία του «Maleficent» μας παρουσιάζει μια νέα υπερπαραγωγή με λαμπερό καστ και υψηλές προδιαγραφές.

196333391,AAC708236055F1AEB81

Η νέα «Σταχτοπούτα» παραμένει πιστή στο κλασικό, πασίγνωστο ομώνυμο παραμύθι και δίνει σάρκα και οστά στη διαχρονική ταινία κινουμένων σχεδίων του 1950. Σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Όσκαρ και πολυπράγμονα σκηνοθέτη Kenneth Branagh (Thor, Hamlet) και με πρωταγωνιστές τη βραβευμένη με Όσκαρ Cate Blanchett (Blue Jasmine, Elizabeth), τη Lily James (Downton Abbey), τον Richard Madden (Game of Thrones) και την υποψήφια για Όσκαρ Helena Bonham-Carter (The King’s Speech, Alice in Wonderland), η ταινία έχει όλα τα συστατικά για να μας χαρίσει ένα παραμυθένιο και μαγικό θέαμα.

Σύνοψη:

Η νεαρή Ella (Lily James) έχει μόλις χάσει τη μητέρα της,  χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα  στηρίξει τον αγαπημένο της πατέρα στην απόφαση του να ξαναπαντρευτεί. Η ίδια καλωσορίζει τη μητριά της (Cate Blanchett) και τις κόρες της Anastasia (Holliday Grainger) και Drisella (Sophie Mc Shera) στο πατρικό της, αλλά μετά τον θάνατο του πατέρα της, καταλήγει στο έλεος μιας ζηλόφθονης και άκαρδης νέας οικογένειας. Υποβαθμίζεται σε υπηρέτρια καλυμμένη με στάχτες, εξ ου και η περιφρονητική προσφώνηση Σταχτοπούτα. Η Ellaέχει κάθε λόγο να χάσει το κουράγιο της, αποφασίζει όμως να ακολουθήσει τη συμβουλή της μητέρας της να είναι θαρραλέα και ευγενική. Δεν παρασύρεται από την απόγνωση, ούτε απεχθάνεται αυτούς που την κακομεταχειρίζονται. Παράλληλα, έχει γνωρίσει έναν γοητευτικό ξένο στο δάσος. Αγνοώντας ότι πρόκειται για έναν πρίγκιπα, πιστεύει ότι είναι απλώς ένας παρατρεχάμενος του παλατιού που διαθέτει, όπως και η ίδια, μία ευγενική ψυχή. Η τύχη της μοιάζει να αλλάζει όταν το Παλάτι στέλνει σε όλες τις ανύπαντρες κοπέλες μία πρόσκληση για τον χορό και έτσι η Ella ελπίζει να συναντήσει ξανά τον γοητευτικό Kit (Richard Madden). Όμως, η μητριά της απαγορεύει να πάει στον χορό. Την κατάλληλη στιγμή εμφανίζεται μια καλόψυχη ζητιάνα, η οποία με μία κολοκύθα και μερικά ποντίκια, θα αλλάξει τη ζωή της Σταχτοπούτας για πάντα.

C-024-20133Rsm

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Kenneth Branagh

ΣΕΝΑΡΙΟ: Chris Weitz

ΠΑΙΖΟΥΝ: Cate Blanchett, Lily James, Richard Maden, Stellan Skarsgard, Holiday Grainger

ΑΠΟΔΟΣΗ: Με υπότιτλους, μεταγλωττισμένο

C-001-00593_Rsm

Στους κινηματογράφους από τις 12 Μαρτίου 2015, σε διανομή Feelgood Entertainment. 

Μία Mοντέρνα Σταχτοπούτα

Η νέα ταινία της Disney με πρωταγωνίστρια τη Σταχτοπούτα, εκτός από τη δυνατή ιστορία που ξέρουμε όλοι και τους κορυφαίους συντελεστές, διαθέτει ένα εξαιρετικό σενάριο με περίπλοκους και ρεαλιστικούς χαρακτήρες. Όλα τα παραπάνω υπόσχονται μία πραγματικά απολαυστική κινηματογραφική εμπειρία που κάνει την ιστορία πιο προσιτή στο σύγχρονο κοινό. Στον ρόλο του σκηνοθέτη συναντάμε τον Kenneth Branagh, έναν αεικίνητο Βρετανό καλλιτέχνη με πολλές επιτυχίες και διακρίσεις. Εκτός από διάσημος σκηνοθέτης (υποψήφιος για Όσκαρ και BAFTA για τον “Henry V”) είναι ταλαντούχος ηθοποιός, σεναριογράφος και παραγωγός. Ξεχωρίζει ως ο καταλληλότερος αφηγητής για να ζωντανέψει αυτήν την κλασική ιστορία. «Ποτέ δεν είχα σκεφτεί να σκηνοθετήσω ένα παραμύθι» μας λέει. «Αλλά με μάγεψε η δύναμη της ιστορίας».

Το σενάριο από την άλλη έπρεπε να συνδυάσει την αίσθηση της ταινίας των κινουμένων σχεδίων και να την κάνει θελκτική για το σημερινό κοινό. Για τον λόγο αυτό επιλέχθηκε ο ικανός σεναριογράφος Chris Weitz. Όπως και ο Branagh, o Weitz είναι καθιερωμένος ηθοποιός, παραγωγός και σκηνοθέτης και ενθουσιάστηκε με την προοπτική να φωτίσει τα κίνητρα του κάθε χαρακτήρα. «Δεν κάνουμε μία αναθεωρημένη εκδοχή της Σταχτοπούτας» εξηγεί ο Weitz. «Κάνει ό,τι κάνει και ο χαρακτήρας στο παραμύθι, αλλά για το σύγχρονο κοινό είναι πιο δύσκολο να καταλάβει γιατί δεν το έσκασε για να ζητήσει βοήθεια».

Ο Branagh συνεχίζει: «Σεναριακά, παρουσιάσαμε ένα κορίτσι του οποίου η ζωή δεν θα εξαρτιόταν από την εμφάνιση ενός άντρα. Η ζωή της δεν εξαρτιόταν από ακριβά πράγματα. Επίσης, αυτό το κορίτσι δεν θα οριζόταν από μια μαγική ή υπερφυσική δύναμη, όπως η Νεράιδα, που είναι παντοδύναμη και μπορεί να φροντίσει για τα πάντα. Η Νεράιδα τη βοηθάει, αλλά όπως και στη ζωή, τα πράγματα εξαρτώνται κυρίως από το ίδιο το άτομο. Η Σταχτοπούτα αντιμετωπίζει επαρκώς τις προκλήσεις».

Παραμυθένιο καστ

Η Σταχτοπούτα

Το να ζωντανέψει μια παραμυθένια περσόνα όπως η Σταχτοπούτα σε μία εποχή που η αγορά ξεχειλίζει τεστοστερόνη ήταν σίγουρα μία μεγάλη πρόκληση. Αλλά οι δημιουργοί ήταν αποφασισμένοι να μην συμβιβαστούν και να μην αλλοιώσουν τον χαρακτήρα. «Η Σταχτοπούτα έχει αίσθηση χιούμορ και είναι ώριμη. Θεωρεί ότι οι άνθρωποι δεν είναι απαραίτητα κακοί ή μοχθηροί. Γυρίζει το άλλο μάγουλο. Αυτά είναι δείγματα θάρρους και όχι αδυναμίας. Θέλουμε να τη δούμε να αντιτίθεται στη μητριά της. Δεν είναι αβοήθητη ή βυθισμένη στην αυτολύπηση. Είναι ένα πολύ θετικό και πνευματικό άτομο», λέει ο Branagh. «Ήταν πολύ δύσκολο να βρούμε κάποια που να είναι πνευματώδης και έξυπνη, σκληρή αλλά όχι άκαρδη, να έχει μία λάμψη στα μάτια και εσωτερική ομορφιά σε συνδυασμό με φυσικό κάλλος. Η Lily James ενσαρκώνει τη Σταχτοπούτα με όλα αυτά τα στοιχεία».

Για τη Lily James, που είναι γνωστή ως Lady Rose στη σειρά “Downton Abbey” η ευκαιρία να υποδυθεί έναν από τους πιο αγαπημένους χαρακτήρες ήταν πολύ συναρπαστική. «Η ιστορία έχει να κάνει με ένα κορίτσι και πώς βρίσκει το κουράγιο ακόμα και κάτω από τις χειρότερες συνθήκες να διατηρήσει την καλοσύνη, την αγνότητα και τη θετική στάση», σχολιάζει η ηθοποιός. «Αυτό είναι το μήνυμα». Η James επέλεξε να επικεντρωθεί όχι την ομορφιά της Ella ή στην ιδέα της ρακένδυτης κοπέλας που έγινε πριγκίπισσα, αλλά στην αγνή καρδιά της, το ευγενικό της πνεύμα και την ιστορία κάτω από το εξωτερικό περίβλημα. «Μου άρεσε το γεγονός ότι ο Ken ήθελε να διατηρήσει το ύφος ελαφρύ και μαγικό, όπως στα παραμύθια. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Σταχτοπούτα είναι τόσο ξεχωριστή, ευγενική και μοναδική, μας έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσαμε έναν κόσμο πέρα από το παραμύθι, πιο πλούσιο, όπου ο κάθε χαρακτήρας έχει το δικό του παρελθόν».

«Ήθελα η Ella να είναι όσο πιο αληθινή γίνεται αλλά δεν ήθελα να μοιάζει άψογη γιατί φοβήθηκα ότι το κοινό δεν θα σχετιζόταν μαζί της αν είναι τέλεια» επισημαίνει η πρωταγωνίστρια.

Ο Πρίγκιπας

Οι δημιουργοί θεώρησαν ότι στον αντίποδα της Σταχτοπούτας χρειαζόταν ένα ευγενικό πνεύμα σαν αυτήν, κάποιος αρκετά ώριμος ώστε να αλληλοεπιδρούν και να σχετίζονται πνευματικά και συναισθηματικά. Πολλές φορές οι αντρικοί χαρακτήρες στα παραμύθια είναι περιφερειακοί, οπότε αποφάσισαν να κάνουν τον Πρίγκιπα εξίσου γλυκό και παθιασμένο όσο η Ella. Ο Richard Madden που έχει γίνει γνωστός από το “Game of Thrones” άρπαξε την ευκαιρία. «Ο Ken κι εγώ κάναμε πολλές συζητήσεις για τους νεαρούς βασιλείς και πώς σχετίζονται με τις παραδοσιακές απόψεις περί ηγεσίας. Ο Πρίγκιπας θέλει το καλύτερο για το βασίλειο, αλλά έχει τις δικές τους φρέσκες ιδέες και απόψεις για το πώς θα έπρεπε να λειτουργούν τα πράγματα». Η σχέση μεταξύ του Βασιλιά και του Πρίγκιπα εξελίσσεται κατά τη διάρκεια της ταινίας και το κοινό παρακολουθεί έναν άντρα που προσπαθεί να κάνει αυτό που επιθυμεί η βασιλική οικογένεια. Ο ηθοποιός εξηγεί: «Ο Πατέρας του είναι ένας μεγαλύτερος σε ηλικία και πιο παραδοσιακός Βασιλιάς που θέλει το καλύτερο για τον γιο του για το βασίλειο του, αλλά η μέθοδος τους είναι τελείως διαφορετική. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για τις νεότερες γενιές. Κάποιος μπορεί να καταφέρει πολλά όταν επανεκτιμά μία κατάσταση και αναθεωρεί τις σκέψεις και τις ενέργειες της προηγούμενες γενιές». Η σχέση του Πρίγκιπα με την Ella είχε πολύ ενδιαφέρον. «Υπάρχει πολύ χιούμορ στη σχέση τους, παρ’ όλο που είναι ταινία εποχής. Η μεταξύ τους σύνδεση δίνει την εντύπωση μίας μοντέρνας ιστορίας» σχολιάζει ο Madden. «Ο Πρίγκιπας μαθαίνει πολλά από τη Σταχτοπούτα. Ο χαρακτήρας είναι έξυπνα γραμμένος με την έννοια ότι εκείνη προκαλεί τον τρόπο σκέψης του και εκείνος αποφασίζει να αμφισβητήσει τον Βασιλιά».

Ο Madden ήταν ανακουφισμένος που το σενάριο δεν περιέγραφε έναν ρηχό Πρίγκιπα, έναν μονοδιάστατο χαρακτήρα, αλλά κάποιον έξυπνο, νεαρό άντρα που το κοινό μπορεί να πιστέψει ότι είναι ερωτεύσιμος. Ο σκηνοθέτης επισημαίνει για τη χημεία των δύο ηρώων: «Οι ερμηνείες των Lily James και Richard Maddenείναι έξυπνες, βαθιές και σύνθετες. Ο τρόπος που αντιδρούν στα πράγματα, που φέρονται, ο τρόπος που επιδεικνύουν ένα βάθος σκέψης. Είναι άνθρωποι που έχουν βαθιά συναισθήματα, αλλά έχουν πλάκα και είναι και ευγενικοί».

Η Μητριά

Ακολούθησε ο ρόλος της Μητριάς για την οποία όλοι θεώρησαν ότι η Cate Blanchett μπορούσε να αποδώσει χωρίς να μετατρέψει τον χαρακτήρα σε καρικατούρα. Η Μητριά έχει περάσει δύσκολα και ζηλεύει την όποια επίδειξη τρυφερότητας του πατέρα προς την κόρη, ενώ την απεχθάνεται για τα νιάτα της, την ομορφιά της και τη γοητεία της. Η Ella θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πικρόχολη και θυμωμένη γυναίκα όπως η Μητριά της, αλλά επιλέγει να είναι καλή, το οποίο εξοργίζει τη μητριά της ακόμα περισσότερο. «Πρόκειται για μία ιστορία όπου η ευγένεια είναι σούπερ δύναμη, το οποίο είναι κάτι που συζητήσαμε πολύ με τον Kenκαι μου φάνηκε πολύ συναρπαστικό» εξηγεί η Blanchett. «Επιπλέον, έχω τρεις γιους, οπότε ξέρω καλά τις ταινίες με αγόρια σούπερ ήρωες κι έτσι ήμουν ενθουσιασμένη που θα λέγαμε μία ιστορία με επίκεντρο ένα κορίτσι».

Η Blanchett απέδωσε τον ρόλο με πνεύμα, συναίσθημα και αποχρώσεις. Δεν ήθελε σε καμία περίπτωση η Μητριά να είναι αντιπαθητική και για αυτό την ενσάρκωσε με πνεύμα και συναίσθημα. Η ίδια αγαπάει το παραμύθια, ειδικά αυτό, γιατί πραγματεύονται περίπλοκα θέματα. «Πολλές ιστορίες που λέμε στα παιδιά τα κάνουν να αισθάνονται σαν ήρωες που μπορούν να ξεπεράσουν τα πάντα. Αλλά τα κλασικά παραμύθια όπως η Σταχτοπούτα μας θυμίζουν ότι ο κόσμος μπορεί να κρύβει αναποδιές και ότι χρειάζεται πολύ κουράγιο και επιμονή». Όσο για τον χαρακτήρα της κακιάς Μητριάς, τα πράγματα αυτή τη φορά δεν είναι τόσο μονοσήμαντα:  «Θέλαμε να δείξουμε στο κοινό ότι αυτός ο χαρακτήρας είχε λογικούς στόχους» επισημαίνει ο Branagh. «Για παράδειγμα, το να θέλει μια ζωή που την εξασφαλίζει οικονομικά αλλά και ένα ευτυχισμένο μέλλον για τις κόρες της είναι κατανοητό, παρ’ όλο που ο τρόπος που προσπαθεί να το εξασφαλίσει είναι ακραίος».

«Με μία πραγματικά σπουδαία ηθοποιό σαν την Cate, βλέπουμε μία διάσταση της Μητριάς με περισσότερες ανθρώπινες λεπτομέρειες» επισημαίνει ο Branagh. «Φέρεται με τόση αξιοπρέπεια και είναι τόσο όμορφη. Τα μάτια της μιλάνε. Είναι τρομαχτική, παθιασμένη και έξυπνη. Είναι επικίνδυνη. Είναι ικανή να δώσει στον χαρακτήρα της παρελθόν, να τον υποδυθεί με ελαφρότητα και αβίαστη ευκολία και έτσι η ταινία ξεχωρίζει από αντίστοιχα παραμύθια, γεγονός που το σύγχρονο κοινό πιστεύω ότι θα το αξιολογήσει».

Η Blanchett ήξερε ότι θα είχε πλάκα να ενσαρκώσει έναν τόσο έντονο χαρακτήρα, αλλά δεν ήθελε να γίνει γραφική. Ο Branagh ήθελε να βρει την αλήθεια του χαρακτήρα, το οποίο ήταν άσκηση ισορροπίας. «Κανείς δεν είναι αμιγώς κακός… όλοι έχουν ένα κίνητρο. Η Μητριά είναι αυτό που συμβαίνει όταν το καλό διαφθείρεται. Με ενδιέφερε να εξερευνήσω τι είναι αυτό που κάνει κάποιον διεστραμμένο. Σε κάποιες στιγμές βλέπεις κλεφτά ότι αυτή η γυναίκα έχει προσπαθήσει να ξεκινήσει τη ζωή της ξανά».

Η Νεράιδα

Για τον ρόλο της Νεράιδας, που είναι μία εκκεντρική γριούλα και ένας από τους πιο αξιαγάπητους χαρακτήρες της ιστορίας, οι δημιουργοί ήθελαν να εξασφαλίσουν ότι δεν θα είναι άψογη ή γλυκερή. Η Helena Bonham Carter είναι μία ηθοποιός που προσδίδει ελαφρότητα στον ρόλο και δίνει δικά της στοιχεία τον χαρακτήρα. «Ήταν μία φανταστική ευκαιρία να εφεύρουμε ξανά τον τροχό, γιατί δεν υπάρχει μία σταθερή εικόνα για τη Νεράιδα» εξηγεί η ηθοποιός. «Είχε πολύ πλάκα γιατί σκεφτόμουν πράγματα όπως πώς έφτασε εκεί. Υποτίθεται ότι υποδύομαι μία σχεδιάστρια με την έννοια ότι δημιουργώ πράγματα που βοηθούν τη Σταχτοπούτα για τον χορό, σχεδιάζω το φόρεμα της, τα παπούτσια της, τους υπηρέτες και το όχημα μεταφοράς. Όσο για την κολοκύθα ως όχημα, σκεφτόμουν ότι μπορεί η κολοκύθα να είναι ένα ατύχημα και να σκόπευε αρχικά να χρησιμοποιήσει κάτι άλλο, όπως ένα καρπούζι. Οι πιθανότητες είναι άπειρες και ως ηθοποιός μου αρέσει να επινοώ παρασκηνιακές ιστορίες για τους χαρακτήρες». «Μου φάνηκε ενδιαφέρον να μην είναι τέλεια σε όλα, να έχει πολύ άγχος γιατί ο χρόνος τελειώνει και έτσι να κάνει μερικά λάθη» λέει η ηθοποιός. «Έχουν αργήσει για τον χορό και τα χάνει λιγάκι, είναι αξιαγάπητη».

Οι δύο αδελφές και ο Δούκας

Δύο από τους πιο αξιομνημόνευτους χαρακτήρες της ταινίας κινουμένων σχεδίων είναι οι άξεστες ετεροθαλείς αδελφές της Σταχτοπούτας, η Anastasia και η Drisella, που τις υποδύονται οι Holliday Grainger και η Sophie McShera. Ενώ είναι όμορφες, φαίνονται άσχημες και απεγνωσμένες να παντρευτούν και να ικανοποιήσουν τη μητέρα τους. Καμία δεν κατέχει την χάρη ή τις ικανότητες της Ella, γεγονός που της κατατροπώνει. «Ελπίζω να προσφέρουμε λίγο κωμική ανακούφιση» σχολιάζει η McShera για τον ρόλο της. «Είμαστε αρκετά κακές, αλλά και αστείες, οπότε ίσως και να μας λυπάται κανείς». Η Σταχτοπούτα δεν τις αντιπαθεί, καθώς δεν είναι ικανή να τρέφει τέτοια συναισθήματα, αλλά δεν τις καταλαβαίνει.  Οι δημιουργοί δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση το κοινό να τις εκλάβει ως κακεντρεχείς και ενοχλητικές, αλλά περισσότερο πειστικές. Για αυτόν τον λόγο ο σκηνοθέτης ενθάρρυνε τις ηθοποιούς να αυτοσχεδιάσουν για να εξελίξουν τη φυσική σχέση που έχουν δύο αδέλφια μεταξύ τους. Το καστ συμπληρώνει ο Stellan Skarsgard (The Girl with the Dragon Tattoo) στον ρόλο ενός μηχανορράφου Δούκα που συμβουλεύει τον Πρίγκιπα.

Τότε και τώρα

Ανάμεσα στην κλασική ταινία και τη νέα Σταχτοπούτα υπάρχουν ορισμένες διαφορές που κάνουν τη… διαφορά. Το νέο σενάριο συμπεριλαμβάνει σκηνές που βλέπουμε τη μικρή Ella με τη Μητέρα και τον Πατέρα με φόντο την ειδυλλιακή ζωή της οικογενειακής εστίας πριν πεθάνει η Μητέρα. Σε αυτές τις σκηνές βλέπουμε πώς η Ella έρχεται σε επαφή με το θάρρος και την ευγένεια μέσα από τους γονείς της. Ένα άλλο στοιχείο είναι η ιδέα ότι διαλέγουμε με ποιον θέλουμε να περάσουμε τη ζωή μας, ενώ στο κλασικό έργο αυτό δεν ήταν στο χέρι των ηρώων. Ο σεναριογράφος σκέφτηκε την ιδέα ο Πρίγκιπας και η Ella συναντιούνται νωρίτερα στην ιστορία χωρίς να ξέρουν ποιοι είναι, αλλά έτσι να καταλαβαίνουν πως μοιράζονται κοινές απόψεις για τη ζωή.

Ο σκηνοθέτης εξηγεί: «Δώσαμε στον Πρίγκιπα την αίσθηση ότι έχει πάει στον πόλεμο, ότι ξέρει σε προσωπικό επίπεδο πόσο βαρύ είναι το τίμημα του πολέμου. Έχει φιλοσοφική και πολιτική θέση για το πώς πρέπει να κυβερνάται μία χώρα. Περιτριγυρίζεται από ανθρώπους που προτιμάνε τον πόλεμο ως μέσο διακυβέρνησης». Έτσι η ευγενική φύση της Σταχτοπούτας βρίσκει κάποιον εξίσου ώριμο για να συνδεθεί πνευματικά και συναισθηματικά. Αντίστοιχα, μαθαίνουμε περισσότερα για τη Μητριά, η οποία δεν είναι απλώς  μία στριμμένη γυναίκα, αλλά κάτι βαθύτερο από αυτό. Επιπλέον, είναι ένας εξαιρετικά γοητευτικός χαρακτήρας με εκθαμβωτική εμφάνιση. Στον αντίποδα της Μητριάς συναντάμε τη στοργική και λίγο εκκεντρική Νεράιδα. Ο σεναριογράφος υποδέχτηκε με χαρά την ευκαιρία να διευρύνει τον συγκεκριμένο ρόλο στο σενάριο, το οποίο κατέληξε στην προσθήκη ενός επιπλέον χαρακτήρα, αυτού της ζητιάνας που υποδύεται και πάλι η Helena Bonham Carter.  Η Σταχτοπούτα την προσεγγίζει με ευγένεια και στην πορεία αυτή μεταμορφώνεται σε Νεράιδα.

Leave a Reply