ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΤΟΥ

Το αηδόνι του αυτοκράτοραΤο αγάπησαν μικροί και μεγάλοι. Γι’ αυτό και «Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα», σε σκηνοθεσία και θεατρική προσαρμογή της Ξανθής Ταβουλαρέα, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά, κάθε Σάββατο στο θέατρο Αλκμήνη. Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος, συνυπάρχουν μοναδικά η τρυφερή ιστορία του μεγάλου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν με την υπέροχη μουσική του Γιάννη Ζουγανέλη, το θεατρικό παιχνίδι, τις μάσκες, το κουκλοθέατρο και το Τάι Τσι. Οι 4 ηθοποιοί της παράστασης και η σκηνοθέτης Ξανθή Ταβουλαρέα μάς μιλούν για το δικό τους Αηδόνι!

gkogiannos

Ηλίας Γκογιάννος: Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα θεωρείται πια ένα κλασικό παραμύθι, και ως τέτοιο, δεν μπορεί παρά να είναι πολυσήμαντο. Γεμάτο συμβολισμούς και ιδέες. Ο Βασικός Συμβολισμός του Αηδονιού είναι η ενστικτώδης ανάγκη για ελευθερία. Αυτή που έχουν όλα τα ζωντανά πλάσματα.

varvarapetr

Βαρβάρα Πεντζερίδου:  Το αηδόνι συμβολίζει την ελευθερία, αυτή που θα έρθει, αυτή που δε φυλακίζεται σε κλουβιά κι αυτή που επιλέγει να φύγει και να επιστρέψει με κριτήριο την αγάπη. Για μένα ο συμβολισμός του αηδονιού υπάρχει καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης, αλλά κυρίως συνοψίζεται στην αρχή «Να μην αφήνουμε κανέναν να μας κλείνει σε κλουβιά, να νικάμε το φόβο για το άγνωστο και να ακολουθούμε την καρδιά μας…» αλλά και στο τέλος «Το αηδόνι θέλησε να μοιραστεί το δώρο της ζωής, την αλήθεια, την ομορφιά,τη ζωή την ίδια». Η πορεία του αηδονιού στην παράστασή μας δικαιώνει τα λόγια της ιστορίας και στο τέλος μας αφήνει την αίσθηση της ελευθερίας.

filimarso

Φίλη Μαρσώ: Το αηδόνι μας δείχνει ότι η ευτυχία είναι στα απλά πράγματα. «Στον ήλιο κελαηδώ για το φως του…και στο κύμα για το μυστικά της θάλασσας…» και φυσικά στην ελευθερία της επιλογής.Το αηδόνι κελαηδά στις ψυχές των ανθρώπων που μπορούν να το «ακούν». Συμβολίζει την ελευθερία, την απλότητα, την ομορφιά, την ταπεινότητα, τη γαλήνη της ψυχής!

vlassis

Βλάσσης Χρυσικόπουλος: Το αηδόνι είναι ο ελεύθερος εαυτός μου. Το αηδόνι το καλό, το μελωδικό, εκείνο που πετάει ψηλά με συνοδό τον άνεμο. Το αηδόνι αυτό είναι ο καθένας μας όταν βρούμε το κουράγιο να σπάσουμε τα δεσμά της ρουτίνας, του καθωσπρεπισμού, της βολεμένης  ζωής. Όταν βάλουμε δύναμη στα φτερά μας να πετάξουμε μακριά από μια σχέση, μία φιλία, μία δουλειά που μπορεί να μας χαρίζει μια φαινομενική ασφάλεια, αλλά είναι πάντα μια ασφάλεια γειωμένη και με σύνορα. Ενώ το αηδόνι είναι καταδικασμένο στην ελευθερία του και στο άναρχο -και αναρχικό τραγούδι του. Εκμεταλλεύομαι την ευκαιρία να ευχαριστήσω τα υπόλοιπα αηδονάκια της φωλιάς μου, που σαν ελεύθερα πνεύματα κι αυτά, με αφήνουν να πετάξω μακριά, έχοντας ανταλλάξει όμορφα τιτιβίσματα και κρατώντας τα στην καρδιά μου.

Χ.Τ. cv

Ξανθή Ταβουλαρέα: Το Αηδόνι μας πετάει ψηλά. Μας δίνει ως στόχο το υψιπετείν, αλλα για να το καταφέρει αυτό, οφείλει (στον εαυτό του) να παραμείνει ελεύθερο. Συνειδητά. Διότι η ομορφιά του πετάγματός του στην ελευθερία είναι ακριβώς αυτή η συνειδηση της επιλογής. Και φυσικά, η επιστροφή του, η απόφασή του να σώσει τον Αυτοκράτορα από τον Θάνατο, η Αγάπη που το οδήγησε ξανά στον κήπο του παλατιού, είναι το ύψιστο των ιδανικών που πρεσβεύει. Το αγαπάμε το Αηδόνι μας, επειδή είναι πλασμένο το ίδιο απο αγάπη.

AFISA_AHDONI_OKT_2017-760x1024

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ 
Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα-Βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
Θεατρική προσαρμογή-Σκηνοθεσία: Ξανθή Ταβουλαρέα
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ηλίας Γκογιάνος, Βαρβάρα Πεντζερίδου, Φίλη Μαρσώ, Βλάσσης Χρυσικόπουλος
Μουσική παράστασης: Γιάννης Ζουγανέλης
Διδασκαλία Τάι Τσι: Studio 71, Βριλήσσια
Σκηνικά: Ρέον
Πού: Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8, Γκάζι, τηλ.: 210 3428650, www.theatro.gr
Πότε: Κάθε Σάββατο στις 16:00
Πρεμιέρα: Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου (έως 25 Νοεμβρίου)

Leave a Reply