ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ

Ένα κουταλάκι ζάχαρη όχι απλώς βοηθά να καταπιεί κανείς ένα φάρμακο, όπως λέει και το τραγουδάκι της Μαίρης Πόπινς, αλλά αν το παιδί σας χρειάζεται να πάρει αντιβιοτικό, αυξάνει και τη δραστικότητά του. Το γλυκό αυτό μήνυμα στέλνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι η λήψη αντιβιοτικών μαζί με ζάχαρη μπορεί να αυξήσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των θεραπειών ενάντια σε «δύστροπες» λοιμώξεις. Οι επιστήμονες διεξήγαγαν πειράματα στο εργαστήριο και είδαν ότι τόσο η γλυκόζη όσο και η φρουκτόζη κάνουν τα βακτήρια πιο ευάλωτα στις φαρμακευτικές θεραπείες. Σύμφωνα με μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη επιθεώρηση Nature, η ζάχαρη καθιστά τα βακτήρια ευάλωτα στα αντιβιοτικά. Οι επιστήμονες εφάρμοσαν τη ζαχαρένια στρατηγική σε βακτήρια E. coli τα οποία αποτελούν κοινή αιτία λοιμώξεων του ουροποιητικού. Είδαν πως με αυτήν την τακτική κατάφεραν να «εξολοθρεύσουν» το 9,9% των ανθεκτικών βακτηρίων μέσα σε μόλις δύο ώρες. Χωρίς την προσθήκη ζάχαρης τα αντιβιοτικά που χρησιμοποίησαν  δεν είχαν καμία επίδραση. Η συγκεκριμένη προσέγγιση αποδείχθηκε αποτελεσματική και ενάντια στον Staphylococcus aureus, ο οποίος προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις, όπως του δέρματος και των μαλακών ιστών.

Leave a Reply