ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ Η ΙΛΑΡΑ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ιλαράΑνησυχία προκαλεί σε γιατρούς και γονείς η έξαρση της ιλαράς στην Ελλάδα λίγο πριν την έναρξη των σχολείων, λόγω του κινήματος αντιεμβολιασμού που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, από 1/5/2017 μέχρι 30/8/2018, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 3253 κρούσματα ιλαράς και 4 θάνατοι, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα.

Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που σοκάρουν 5 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια.

Σε λίγες ημέρες, με το άνοιγμα των σχολείων, οι γονείς θα πρέπει να ελέγξουν τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών τους. Όπως δήλωσε στο κανάλι Star ο παιδίατρος Θάνος Οικονόμου, τα παιδιά θα πρέπει να ξεκινούν τον εμβολιασμό για την ιλαρά σε ηλικία 12 μηνών, με την πρώτη δόση, και εντός τριών μηνών να κάνουν τη δεύτερη δόση.
Αυξημένος είναι ο κίνδυνος για τις γυναίκες που σκοπεύουν να αποκτήσουν παιδί. Θα πρέπει να ελέγξουν εάν έχουν τα αντισώματα για την ιλαρά και σε αντίθετη περίπτωση να εμβολιαστούν. Χρειάζεται προσοχή, όμως, γιατί – όπως εξηγεί o γυναικολόγος και αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Ευριπίδης Μπιλιράκης – ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει τουλάχιστον έξι μήνες πριν από τη σύλληψη.