ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΨΕΥΔΩΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΕΛΦ ΤΕΣΤ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Εχθές το βράδυ, μια φίλη πόσταρε στο Facebook πως το παιδί της βγήκε δις θετικό σε ρινικό σελφ τεστ και αφού έσπευσαν στο ΝΝΑ, όπως συμβούλευε το self-testing.gov.gr, το ράπιντ του πιτσιρικά ήταν αρνητικό. Στο Ναυτικό Νοσοκομείο βρίσκονταν πολλοί ακόμα μικροί μαθητές με θετικά σελφ τεστ, που βγήκαν τελικά αρνητικοί στο ράπιντ. Εκείνη τη -μεταμεσονύκτια- ώρα, έγραψα στη φίλη πως καλό θα ήταν να μη στείλει το παιδί σχολείο και να κάνει και ένα μοριακό. Λίγη ώρα μετά, είδα ανάρτηση από γιατρό που “κατήγγειλε” πως στο νοσοκομείο όπου εργάζεται -και είναι νοσοκομείο όπου γίνονται ράπιντ μετά τα σελφ- είχαν σπεύσει από το πρωί της Κυριακής δεκάδες τρομαγμένοι γονείς, συνοδεύοντας παιδιά με θετικά σελφ, τα οποία έπειτα βγήκαν αρνητικά στα ράπιντ. Πολλές οικογένειες επέλεξαν να πληρώσουν και κάνουν και μοριακό τεστ που επίσης βγήκε αρνητικό.

Έτσι, ξεκίνησα μια μίνι έρευνα, μέσα από την οποία διαπίστωσα πως το ίδιο θέμα, σωρείας θετικών σελφ τεστ που αποδείχτηκαν αρνητικά, είχε παρουσιαστεί από το πρωί της Κυριακής σε πάρα πολλές οικογένειες. Σήμερα, μετά το πέρας των μαθημάτων, σχεδόν κάθε σχολικό τμήμα είχε το παιδί με το θετικό σελφ τεστ, που είτε πήγε σχολείο έχοντας προλάβει να βγάλει αρνητικό ράπιντ, είτε δεν πήγε περιμένοντας να υποβληθεί σε ράπιντ ή PCR (που δεν είναι δωρεάν).

H κόρη της Σοφίας βγήκε αργά χτες το βράδυ θετική και οι γονείς πανικοβλήθηκαν, μια και είχαν ήδη ταλαιπωρηθεί πολύ από τον ιό σε προηγούμενο κύμα. Μαμά και κόρη έσπευσαν σήμερα το πρωί στο πιο κοντινό τους εξεταστικό κέντρο όπου, μετά από πολύωρη αναμονή, η μικρή εξετάστηκε με ράπιντ τεστ και βγήκε αρνητική. Η οδηγία που έλαβαν ήταν να αγνοήσουν το self test, ενώ θεωρητικά μέσα στην ημέρα θα λάβουν ένα sms ώστε να ξαναμπούν στην πλατφόρμα και να δηλώσουν το παιδί αρνητικό, ώστε να μπορέσει αύριο να πάει σχολείο.

Υπάρχουν περιοχές της χώρας, όπως τα Γιάννενα ή η Τρίπολη, όπου τα αποτελέσματα βγήκαν θετικά σε πολύ μεγάλο αριθμό μαθητών. Επομένως, τίθεται θέμα αξιοπιστίας της συγκεκριμένης παρτίδας των τεστ, που είναι διαφορετική από αυτά που είχαν διανεμηθεί στους μαθητές Λυκείων πριν από το Πάσχα. Ακόμα αναμένουμε επίσημη απάντηση από τον ΕΟΔΥ. Στην επικοινωνία μας, ο άνθρωπος με τον οποίον μίλησα -που δεν μου έδωσε όνομα, αλλά νούμερο- δήλωσε πως δεν είναι ο αρμόδιος να δώσει διευκρινίσεις για το θέμα, πως κάποια τεστ θα είναι ψευδώς θετικά [οκ, then, κόψτε μας τη χολή, αλλά να το ξέρουμε], πως σίγουρα δεν υπάρχουν ψευδώς αρνητικά [σοβαρά τώρα;;;] και πως αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, θα βγει επίσημη ανακοίνωση.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως το καταλυτικό υγρό που περιλαμβάνεται στα τεστ είναι ελάχιστο -ακόμα και ανύπαρκτο, με αποτέλεσμα η μπατονέτα να το απορροφά σχεδόν όλο και να μην υπάρχει δείγμα για να μπει στη βάση του τεστ. Επομένως, κανείς δεν μας εγγυάται ότι δεν υπάρχει και μεγάλη μερίδα τεστ που είναι ψευδώς αρνητικά, γεγονός πολύ πιο επικίνδυνο στην πράξη από τα ψευδώς θετικά. Ούτε για αυτό είχε κάποιο σχόλιο ο άνθρωπος που έχει βάλει ο ΕΟΔΥ να ενημερώνει τον κόσμο. Για τυχόν απορίες, με παρέπεμψε… στο ίντερνετ.

Leave a Reply