ΜΕΧΡΙ ΤΑ 24 ΔΙΑΡΚΕΙ ΠΛΕΟΝ Η ΕΦΗΒΕΙΑ

εφηβείαΑπό την ηλικία των 10 ετών έως τα 24 έτη διαρκεί πλέον η εφηβεία, λένε οι επιστήμονες, αν και παλιότερα θεωρούνταν πως ξεκινάει στα 12-13 έτη και ολοκληρώνεται στα 19.

Ιατρικά, η εφηβεία αρχίζει όταν ο υποθάλαμος, στον εγκέφαλο, αρχίσει να εκκρίνει ορμόνες που ενεργοποιούν συγκεκριμένους αδένες. Με την βελτίωση των επιπέδων υγείας και τις αλλαγές στη διατροφή σε μεγάλο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου η έναρξη της εφηβείας έχει τα τελευταία χρόνια μετατεθεί 2-3 χρόνια πριν.

Όσον αφορά στη λήξη της, υπάρχουν τόσο κοινωνικοί όσο και βιολογικοί παράγοντες που την καθυστερούν. Σύμφωνα με το BBC, oι νέοι σήμερα συνεχίζουν για μεγαλύτερο διάστημα την εκπαίδευσή τους, ζουν μέχρι μεγάλοι κοντά στους γονείς τους, ενώ καθυστερούν τον γάμο και τη γονεϊκότητα. Η αργοπορημένη, λοιπόν, απόκτηση οικονομικής ανεξαρτησίας και οικογένειας σημαίνει ότι η “ημι-αυτονομία”, η οποία χαρακτηρίζει την εφηβεία, έχει επεκταθεί ηλικιακά. Αυτή η κοινωνική αλλαγή απαιτεί αλλαγές στις κρατικές πολιτικές και τη νομοθεσία, λένε οι επιστήμονες, όπως για παράδειγμα την επέκταση των κοινωνικών παροχών σε ανήλικους, που θα μπορούσε να παραταθεί.

Υπάρχουν επίσης και επιχειρήματα βιολογικής φύσης ως προς το γιατί θα πρέπει να παραταθεί το διάστημα που περιγράφει η εφηβεία, όπως το ότι το σώμα εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Για παράδειγμα, αποδεικνύεται ότι ο εγκέφαλος εξακολουθεί να ωριμάζει και μετά τα 20 έτη, ενώ σε πολλούς ανθρώπους οι φρονιμίτες βγαίνουν γύρω στα 25.

Η αλλαγή του ορισμού της εφηβείας είναι σημαντική για να διασφαλιστεί πως οι νόμοι παραμένουν κατάλληλοι και ενημερωμένοι, τονίζουν οι ειδικοί σε κείμενο γνώμης στην επιθεώρηση Lancet Child & Adolescent Health.

Leave a Reply