Ο ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ;

boy-muscles-green-applesΕύχομαι η σχολική χρονιά που μόλις ξεκίνησε να συνεχιστεί ευχάριστα και ομαλά. Δεν είναι πολλά αυτά που πρέπει να προσέξουμε. Είναι λίγα, αλλά σημαντικά, γιατί καθορίζουν τη γενικότερη συμπεριφορά αυτοφροντίδας και πρόληψης στα παιδιά μας.

  1. Επαρκής ύπνος

Τα παιδιά, ειδικά της ηλικίας του δημοτικού, πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον 10 ώρες. Για να επιτευχθεί αυτό σχετικά εύκολα, μετά από ένα «ξέφρενο» καλοκαίρι, καλό είναι να γίνει σταδιακά, με τοποθέτηση του παιδιού για ύπνο όλο και νωρίτερα, μια βδομάδα πριν από την έναρξη του σχολείου. Εννοείται πως ηλεκτρονικά παιχνίδια και ροφήματα με καφεΐνη παρεμποδίζουν την προσπάθεια.

  1. Έλεγχος όρασης

Όλα τα παιδιά, μετά τα τρία έτη χρήζουν τακτικής οφθαλμολογικής εκτίμησης. Άλλες επιστημονικές ομάδες θεωρούν ότι η εκτίμηση από παιδο-οφθαλμίατρο πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, άλλες κάθε τρία χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι μια άριστη αφορμή -ειδικά για τους μαθητές που δεν έχουν ως τώρα επισκεφτεί ποτέ τον οφθαλμίατρο. Οι διαθλαστικές ανωμαλίες, όπως η μυωπία, δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές από τους γονείς, ειδικά μάλιστα εάν τα παιδιά δεν παραπονεθούν. Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις εφήβους έχει προβλήματα όρασης, τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την απόδοση στο σχολείο και την ποιότητα της καθημερινότητας. Σημάδια αποτελούν οι συχνοί πονοκέφαλοι και το «μισοκλείσιμο» των ματιών όταν τα παιδιά βλέπουν τηλεόραση, όμως ακόμη και αυτά τα συμπτώματα αργούν πολλές φορές να εκδηλωθούν.

  1. Προσοχή στα βάρη

Και εδώ οι πληροφορίες που φτάνουν από τις ΗΠΑ δεν είναι ευχάριστες. Περίπου 5.500 τραυματισμοί που σχετίζονται με το σακίδιο πλάτης αντιμετωπίζονται ετησίως στα επείγοντα των νοσοκομείων. Η επιλογή της σχολικής τσάντας πρέπει να έχει ηλικιακά κριτήρια και το βάρος της να μην ξεπερνά το 10-15% του βάρους του μαθητή. Αυτό σημαίνει ότι ένα πρωτάκι του δημοτικού που ζυγίζει κατά μέσο όρο 20 κιλά, δεν πρέπει να κουβαλάει πάνω από 2 κιλά στην πλάτη του! Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να σηκώνουν την τσάντα τους με λυγισμένα τα γόνατα και όχι με τη μέση, να χρησιμοποιούν και τους δυο ιμάντες και να τοποθετούν τα βαρύτερα αντικείμενα χαμηλότερα και στο κέντρο της τσάντας.

  1. Πρωινές δυνάμεις

Η αξία του πρωινού, βασισμένο σε αρκετή πρωτεΐνη και λιγότερο λίπος και υδατάνθρακες, είναι αναμφισβήτητη. Τα παιδιά πρέπει να εκπαιδευτούν σε αυτή τη συνήθεια, η οποία έχει αποδείξει την θετική της επιρροή και στη σχολική επίδοση. Ωστόσο είναι σημαντικό να μεταφέρουν το κολατσιό τους από το σπίτι, με τη λογική ότι πάντα τα σπιτικά γεύματα είναι πιο «καθαρά» και ασφαλή.

  1. Διάλειμμα για τουαλέτα

Πολλές φορές οι παιδίατροι αντιμετωπίζουν κυστίτιδες, ειδικά στα κορίτσια, και επεισόδια δυσκοιλιότητας στα παιδιά, συνηθέστερα στις αρχές της σχολικής χρονιάς. Αυτά τα προβλήματα οφείλονται στο γεγονός ότι κάποιοι μαθητές είτε ντρέπονται να ζητήσουν να πάνε στο μπάνιο, είτε δεν νιώθουν άνετα με τις τουαλέτες εκτός σπιτιού. Οι γονείς λοιπόν θα πρέπει να προλάβουν μια τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη, συζητώντας με το παιδί τους για τα οφέλη της επίσκεψης στην τουαλέτα όποτε είναι απαραίτητο, ενώ και οι ίδιοι πρέπει να ξεπεράσουν την δοξασία ότι η ουρολοίμωξη μεταδίδεται από την κοινή χρήση της λεκάνης και να καταλάβουν ότι είναι χειρότερο τα παιδιά να «κρατιούνται» μέχρι να πάνε σπίτι.

Ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος είναι παιδίατρος στο νοσοκομείο Σύρου, [email protected]

Facebook: μικρο σονοκομειο

Leave a Reply