ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ;

Τα οφέλη που έχει το παιχνίδι στην παιδική ηλικία και στην ολόπλευρη ανάπτυξη ενός παιδιού είναι πλέον αναμφισβήτητα. Θεωρείται τόσο σημαντικό, που χρησιμοποιείται ακόμα και ως διαγνωστικό και θεραπευτικό μέσο από τους ειδικούς θεραπευτές όταν κριθεί απαραίτητο.

Ποιο είναι όμως το καλύτερο παιχνίδι για το παιδί σας; Το πιο αναπτυξιακά κατάλληλο; Το πιο όμορφο; Το πιο ακριβό; Αυτό που έχει και το ξαδερφάκι; Τι θα λέγατε αν μαθαίνατε ότι το καλύτερο παιχνίδι είναι δωρεάν, κατάλληλο για όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα, ξεχωριστό και μοναδικό για κάθε παιδί και ήδη το έχετε σπίτι σας;! Αυτό είναι το παιχνίδι ρόλων!

Για να παίξετε ένα παιχνίδι ρόλων με το παιδί σας χρειάζονται μόνο η καλή σας διάθεση και τίποτα άλλο! Είναι τα παιχνίδια αυτά στα οποία εσείς και το παιδί σας αναλαμβάνετε να υποδυθείτε ένα ρόλο με σενάριο το οποίο (συνήθως) δημιουργείται εκείνη τη στιγμή και οι λεπτομέρειες του συμπληρώνονται ενώ αυτό εξελίσσεται. Υπάρχει και η περίπτωση να έχετε δημιουργήσει εσείς το σενάριο γιατί θέλετε να «δουλέψετε» κάποιο συγκεκριμένο θέμα με το παιδί σας, το οποίο αντιμετωπίζει ή πρόκειται να αντιμετωπίσει. Και στις δύο περιπτώσεις, η εξέλιξη του παιχνιδιού χτίζεται εκείνη τη στιγμή ξεπερνώντας τα όρια του παιχνιδιού και μετατρέποντας το σε προσομοίωση της πραγματικής ζωής.

6c2be9d39029633fa51588aeb1b55180

Ένα παιχνίδι ρόλων μπορεί να ταιριάζει σε όλες τις ηλικίες (μετά τα 2 έτη), καθώς κάθε φορά περιλαμβάνει καταστάσεις που έχει και η πραγματική ζωή. Μ’ ένα παιδί 2 ετών που συνεχώς θέλει την προσοχή μας, μπορούμε να παίξουμε «το συνεργείο καθαρισμού του σπιτιού» δίνοντας και σε εκείνο ένα ξεσκονόπανο, μπορεί να μην υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα καθαριότητας αλλά σίγουρα θα μπορέσετε να κάνετε δουλείες χωρίς γκρίνια. Μ’ ένα παιδί 3 ετών μπορείτε να παίξετε τους «αγρότες», μαθαίνοντας έτσι τα φρούτα  και τα λαχανικά καθώς και τον τρόπο καλλιέργειας τους, δίνοντας στο παιδί χρήσιμες γνώσεις για το περιβάλλον γύρω του. Στα 4, μπορείτε να παίξετε κάθε είδους πωλητή εξοικειώνοντας το με καταστάσεις καθημερινής ζωής όπως και με τη χρήση των χρημάτωνΣτα 5, μπορείτε να διασκεδάσετε παίζοντας «σχολείο», κάτι που θα δώσει στο παιδί ασφάλεια όταν αντιμετωπίσει στην πραγματικότητα του σχολείου, καταστάσεις που ήδη έχει έρθει σε επαφή σε προστατευμένο περιβάλλον και θα δώσει και σε εσάς μια πλήρη περιγραφή του πως περνάει εκείνο στο σχολείο καθώς στο παιχνίδι θα αντικατοπτρίζονται όσα καθημερινά βιώνει. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, τα σενάρια των παιχνιδιών αυτών μπορούν να περιλαμβάνουν και θέματα όπως η επίλυση ενός προβλήματος και η διαχείριση συγκρούσεων και συναισθημάτων.

Σε όλες τις ηλικίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους ρόλους για να προετοιμάσετε τα παιδιά σας, αξιοποιώντας το παιχνίδι όχι μόνο για διασκέδαση αλλά και για εμπειρία που ευνοεί συνδέσεις με πραγματικές καταστάσεις που το παιδί είτε ακόμα δεν έχει βιώσει ή δεν έχει βιώσει με θετικό τρόπο. Κάνοντας καινούργιους φίλους στην παιδική χαρά, πηγαίνοντας στο γιατρό, βγαίνοντας έξω για φαγητό με τη μαμά και το μπαμπά, επίσκεψη σε μουσείο, βλέπω θέατρο, είναι μόνο λίγα από τα σενάρια που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε για να έρθει το παιδί σας εύκολα και ανώδυνα σε επαφή με το μελλοντικό πραγματικό σενάριο.

lgzeuk1470899451495

Με τα παιχνίδια ρόλων τα παιδιά διασκεδάζουν, γνωρίζουν τον εαυτό τους και τον κόσμο που τα περιβάλλει, αποκτούν σημεία επαφής με τους ενηλίκους, μαθαίνουν να επικοινωνούν με συνομηλίκους, διεγείρουν και διευρύνουν την φαντασία τους, εξωτερικεύουν φόβους, κατευνάζουν το άγχος για άγνωστες καταστάσεις, έρχονται σε επαφή με την πλευρά και το συναίσθημα κάποιου άλλου και αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα αυτού, βρίσκουν απαντήσεις σε ερωτήματα ανακαλύπτοντας έτσι τις δυνατότητες τους και τις ιδιαίτερες κλίσεις τους και τους δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουν και να ερμηνεύσουν την πραγματική ζωή σε προστατευμένο και ασφαλές περιβάλλον.

Ό, τι πιο σημαντικό έχουν να δώσουν τα παιχνίδια ρόλων, όμως, είναι η επαφή με το παιδί σας και ο ποιοτικός χρόνος που περνάτε παρέα, φτιάχνοντας με τον τρόπο αυτό τις βάσεις για μια σχέση επικοινωνίας όχι μόνο κατά την παιδική ηλικία αλλά για όλη του τη ζωή. Ξεκινήστε το παιχνίδι!

Η Έλλη Τσομπανίδη είναι νηπιαγωγός. 

Leave a Reply