ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ

Παιχνίδι στην άμμοΤο καλοκαίρι πλησιάζει, εξοπλιστείτε καταλλήλως! Κουβαδάκια, αντιηλιακό, ποτιστήρια, καπέλα, τσουγκράνες και άμμο… πολλή άμμο. Το ξέγνοιαστο παιχνίδι στην άμμο θεωρείται θεραπευτικό καθώς ενισχύει την ωρίμανση της ψυχοσυναισθηματικής κατάστασης των παιδιών, την φαντασία και το συμβολικό παιχνίδι. Προσφέρει, ακόμη, έντονη δράση και τονώνει την αδρή (αμφίπλευρος συντονισμός, δύναμη, αντοχή, ενδυνάμωση άνω και κάτω άκρων) και τη λεπτή κίνησή τους.

αμμ

Μερικές ιδέες για παιχνίδι στην άμμο:

  1. Κάστρα: ενθαρρύνετε το παιδί να γεμίσει τα κουβαδάκια του με άμμο και να τα μεταφέρει. Να χτίσει κάστρα, να κάνει σχέδια με πέτρες και κοχύλια. Ρωτήστε ποιος μένει στο κάστρο, τι δουλειά έχει εκεί και που είναι η βασιλική οικογένεια. Αφεθείτε στον φανταστικό κόσμο των παιδιών σας και απολαύστε το μαγικό ταξίδι κατά τη διάρκεια του οποίου τα παιδιά παίζουν και μαθαίνουν.
  1. Γράμματα και σχήματα: είτε με κλαδάκια είτε με μικρά δακτυλάκια, η γραφή στην άμμο είναι ένας πολύ διασκεδαστικός τρόπος για τα παιδιά να μάθουν τα γράμματα και τα σχήματα. Ξεκινήστε με αντιγραφή σχεδίων ή γραμμάτων για τα μικρότερα παιδιά. Στα μεγαλύτερα κάντε διαγωνισμούς για το ποιος θα γράψει πιο γρήγορα μία λέξη, ένα περίπλοκο σχήμα.
  1. Τρέξιμο: τα οφέλη από το περπάτημα στην άμμο είναι αναρίθμητα, τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους. Διοργανώστε αγώνες τρεξίματος και βάλτε εμπόδια στον δρόμο σας (μεγάλα κάστρα, κουβαδάκια) έτσι ώστε τα παιδιά να μάθουν να πηδούν, να έρπονται και να επιλύουν προβλήματα όταν αυτά εμφανίζονται στον δρόμο τους.

αμμοσ

Η Σταυρούλα Δρογκάρη είναι Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια. Θα τη βρείτε στην εξειδικευμένη ομάδα εργοθεραπείας του Εργαστηρίου Ψυχοκινητικής (Αναπαύσεως 18, Βριλήσσια | Τ 210 8 100 508 )

Leave a Reply