ΜΙΑ ΜΑΡΙΟΝΕΤΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΣΤΟ SESAME STREET

Η δημοφιλής παιδική εκπομπή “Sesame Street”, η οποία, από τότε που ξεκίνησε να προβάλλεται πριν από σχεδόν 50 χρόνια, έχει πολλές φορές πειραματιστεί με πρωτοποριακούς τρόπους για να διδάξει στα παιδιά κοινωνικά θέματα, εισάγει στο καστ της μια μαριονέτα με αυτισμό. μαριονέτα με αυτισμόΗ σειρά, η οποία προβλήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα και στην Ελλάδα με τίτλο “Σουσάμι Άνοιξε”, προτείνει ένα νέο χαρακτήρα που θα συμπληρώσει την παρέα του Έλμο, του Μπερτ, του Έρνι, του Μεγάλου Κίτρινου Πουλιού και του Cookie Monster: μια μαριονέτα με αυτισμό ονόματι Τζούλια, όπως αποκάλυψαν οι δημιουργοί της στην τηλεοπτική εκπομπή του CBS “60 Minutes”. Σημειώνουμε ότι η συχνότητα εμφάνισης και διάγνωσης του αυτισμού έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και στις ΗΠΑ το ποσοστό των αυτιστικών παιδιών είναι ένα στα 68.

μαριονέτα με αυτισμό

“Το μεγάλο ζήτημα από την αρχή ήταν ‘Πώς το κάνουμε αυτό; Πώς μιλάμε για τον αυτισμό;’ “, είπε στην εκπομπή η συγγραφέας του Sesame Street Κριστίν Φεράρο. “Είναι παγίδα γιατί ο αυτισμός δεν είναι ένα πράγμα, γιατί είναι διαφορετικό για τον καθένα ξεχωριστά που έχει αυτισμό”.

Όταν στο επεισόδιο στο οποίο πρωτοεμφανίζεται η Τζούλια της συστήνεται το Μεγάλο Κίτρινο Πουλί, εκείνη το αγνοεί και όταν μια ομάδα παιδιών αποφασίζουν να παίξουν κυνηγητό, η Τζούλια ενθουσιάζεται τόσο που αρχίζει να χοροπηδάει. “Αυτό είναι κάτι τυπικό ορισμένων παιδιών με αυτισμό”, εξηγεί η Φεράρο. Αλλά η κατάσταση καταλήγει στη δημιουργία ενός νέου παιχνιδιού στο οποίο όλα τα παιδιά χοροπηδούν γύρω από την Τζούλια. “Επομένως αυτός ήταν ένας πολύ εύκολος τρόπος για να δείξουμε ότι με μια ελάχιστη προσαρμογή (τα παιδιά) μπορούν να την συναντήσουν εκεί που βρίσκεται”, συμπληρώνει.

μαριονέτα με αυτισμό

Οι υπεύθυνοι της εκπομπής πραγματοποίησαν εκτενή έρευνα, συμβουλεύτηκαν καθηγητές ειδικής αγωγής, παιδοψυχολόγους και οργανώσεις αυτιστικών παιδιών για να καταλήξουν στον καλύτερο δυνατό τρόπο προβολής ενός αυτιστικού χαρακτήρα σε μη αυτιστικά παιδιά.

Η μαριονετίστρια της Τζούλια, Στέισι Γκόρντον, είναι και η ίδια μητέρα ενός αυτιστικού αγοριού. “Είναι σημαντικό για τα παιδιά χωρίς αυτισμό να δουν με τι μοιάζει ο αυτισμός”, δήλωσε. “Αν οι φίλοι του γιου μου είχαν δει τη συμπεριφορά του μέσα από κάτι που προβαλλόταν στην τηλεόραση προτού τον δουν να συμπεριφέρεται μέσα στην τάξη, δεν θα είχαν τρομάξει”.

Ακόμα δεν είναι βέβαιο το αν η Τζούλια θα ενταχθεί στο μόνιμο καστ των πρωταγωνιστών. Πάντως η Φεράρο λέει σχετικά: “Πολύ θα το ήθελα. Και μάλιστα δεν θα ήθελα να είναι η Τζούλια, το παιδί από το Sesame Street που έχει αυτισμό. Θα ήθελα να είναι απλώς η Τζούλια”.

Leave a Reply