ΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ

dd_colorpalette_boy_geometric wall-1920_1440Σεπτέμβριος, ο μήνας της επανεκκίνησης! Τα σχολεία ανοίγουν, οι εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών μας διαφοροποιούνται και ο χώρος που διαβάζουν συνήθως χρειάζεται ανανέωση. Ευκαιρία για αλλαγές λοιπόν! Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο για να μην υποκύψετε στη φθινοπωρινή μελαγχολία; Αρπάζουμε την πρόκληση και φτιάχνουμε στα ενθουσιώδη πρωτάκια το γραφείο που θα χρειαστούν, στα λατρεμένα παιδιά τη μαθητική γωνία που τους εμπνέει και στους αγαπημένους εφήβους το χώρο που χρειάζονται! Πάμε, λοιπόν, να φτιάξουμε το μαθητικό δωμάτιο του παιδιού ή των παιδιών μας!

dd_color palette_girl_desk looking wall_800_1053Χρώματα

Για τα μικρά παιδιά προτιμάμε γλυκούς τόνους, που αποπνέουν ηρεμία. Ένα γαλήνιο περιβάλλον βοηθάει το παιδί να χαλαρώσει και να συγκεντρωθεί σε ό,τι αγαπάει. Εκτός από τις κλασικές χρωματικές παλέτες των αποχρώσεων του γαλάζιου ή του ροζ, οι γήινοι τόνοι του μπεζ και του γκρι είναι μια classy unisex επιλογή. Η τελευταία τάση είναι να μη βάφουμε ενιαίο χρώμα ένα δωμάτιο, ούτε καν ένα πιο έντονο χρώμα κάποιο τοίχο, αλλά να χρησιμοποιούμε τόνους της ίδιας χρωματικής οικογένειας σε γεωμετρικά σχέδια που μπορεί να καλύπτουν ένα ή και περισσότερους τοίχους ακόμη και την οροφή! Κλειδί σε τέτοιες λύσεις είναι να υπάρχει μια πολύ ανοιχτή και μια πολύ σκούρα απόχρωση, για να αποκτήσει η σύνθεση δυναμική ισορροπία.

μαθητικό δωμάτιο

Έπιπλα: ποσότητα και ποιότητα

Προτιμήστε το “less is more”: λίγα έπιπλα στο χώρο, απλές γραμμές, ανθεκτικά υλικά. Πράγματα που δεν αποσπούν το μάτι, καθαρίζονται εύκολα και χαλάνε δύσκολα. Η λιτότητα άλλωστε δε θα διαρκέσει πολύ. Σε λίγο τα παιδιά θα επιστρέφουν από το σχολείο με χίλιες δύο εργασίες και ο τόπος θα γεμίσει πριν το συνειδητοποιήσετε.

dd_storage-1521_1321Αποθήκευση

Και έτσι περνάμε στο μεγάλο ζήτημα της αποθήκευσης. Για τη μαθητική γωνία, προτιμήστε ένα μικτό σύστημα. Κλειστά ντουλάπια για εργασίες και φακέλους που θα σας έρθουν εντός των επόμενων μηνών και ετών, συρτάρια διαφορετικού βάθους για αναλώσιμα και προσωρινή (αν υπάρχει τέτοια) αποθήκευση. Στον τοίχο ανοιχτά ράφια για τα βιβλία. Τα ράφια που στηρίζονται στον τοίχο δείχνουν πιο ελαφριά στο μάτι και μπουκώνουν πολύ λιγότερο το μαθητικό δωμάτιο. Προσέξτε φυσικά να υπάρχει καλός τρόπος στήριξης στον τοίχο για λόγους ασφαλείας.

6eb52b6f38369ae7e97bfb564018f78eΗ θέση του γραφείου: Με θέα ή χωρίς;

Αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα αν υπάρχουν εναλλακτικές θέσεις τοποθέτησης γραφείου εντός του παιδικού δωματίου. Μια φιλοσοφία θέλει τα γραφεία με θέα να βοηθάνε τους μαθητές να καλλιεργήσουν τον οραματισμό και τη στοχοθεσία τους, ικανότητες ηγετικής φύσης που θα είναι χρήσιμες στη μετέπειτα ζωή τους. Άλλοι πιστεύουν ότι η θέα αποσπάει από τη συγκέντρωση στο διάβασμα και τα γραφεία πρέπει να «βλέπουν» τοίχο. Όποια λύση και να επιλέξετε, αν δε γίνεται να αλλάξετε θέση εύκολα μόλις βαρεθείτε, σκεφτείτε το μακροπρόθεσμα: στο γραφείο αυτό στο μέλλον θα μπει λογικά και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής. Κοιτάξτε τη θέση των ηλεκτρικών παροχών και φανταστείτε πως θα είναι πάνω στο γραφείο. Αν κάτι σας ενοχλεί στη θέση που επιλέξατε αρχικά, προχωράτε σε άλλη λύση.

dd_storage-1920_2880Τύπος γραφείου

Καλό είναι το γραφείο να είναι όσο πιο μεγάλο επιτρέπει ο χώρος που έχετε. Άλλη ιδέα για να μεγαλώσετε την επιφάνεια εργασίας είναι αν μπορείτε διαμορφώστε σε συνέχεια (ευθεία ή γωνία με το γραφείο) έναν χώρο σαν «πάγκο». Εκεί συνήθως θα αφήνετε πράγματα χρήσιμα στην καθημερινότητα: μολυβοθήκες, έργα χειροτεχνίας που δε νιώθετε ακόμη έτοιμοι να καταχωνιάσετε, ένα παλιό laptop. Προτιμήστε γραφείο βιδωμένο στον τοίχο, χωρίς πόδια. Έτσι θα μπορείτε να κάθονται άνετα δύο άτομα δίπλα δίπλα στο γραφείο του παιδιού: εσείς, ένα φίλος στο μέλλον για να διαβάζουν μαζί ή ένας δάσκαλος κατ’ οίκον.

dd_color palette_girl_office looking wall-1242_1232Καρέκλα, φωτιστικό

Για τα μικρά παιδιά συνήθως επιλέγουμε καρέκλες χωρίς ροδάκια. Τα ροδάκια είναι χρήσιμα, αλλά σε αυτές τις ηλικίες αποτελούν πρώτης τάξεως αφορμή για παιχνίδι. Ας το αφήσουμε για μετά, αφού έχουμε μάθει να συγκεντρωνόμαστε στη μελέτη μας. Ο φωτισμός είναι πολύ σημαντικός.  Η κατ’ οίκον εργασία γίνεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες που νυχτώνει νωρίς. Προτιμήστε φωτιστικό επιτραπέζιο, ανθεκτικής κατασκευής, με φωτισμό εργασίας ξεκούραστο για τα μάτια, ικανής έντασης, τύπου led. Φυσικά μοντέρνο και όμορφο, θα το βλέπετε κάθε μέρα, μην αγοράσετε άσχημο αντικείμενο. Η τελευταία προτροπή ισχύει φυσικά για όλες τις αγορές σας:  μην ξοδευτείτε για κάτι που δε θέλετε να βλέπετε μπροστά σας καθημερινά. Για τα φωτιστικά υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα καταστήματα, δε θα δυσκολευτείτε καθόλου.

a645a100b3443721496964d77b7d85d9Οικειοποίηση

Ζητήστε από τη νεόκοπη μαθήτρια ή τον μαθητή να βάλει την πινελιά του στο γραφείο του. Μπορείτε να πάτε μαζί μια βόλτα και να διαλέξει φωτιστικό γραφείου. Καλύτερα να έχετε προεπιλέξει μερικά με led, ώστε να μην καταλήξετε με αυτά που έχουν παιδικούς ήρωες και θα ενθουσιάσουν τα μικρά, αλλά δεν θα διαθέτουν τον ιδανικό φωτισμό για διάβασμα. Παρακάμψτε τον σκόπελο εφαρμόζοντας διασπαστική τακτική: αγοράστε άλλα προϊόντα (μολυβοθήκες, τετράδια και μικροπράγματα) με τον ήρωα που εκτιμούν αυτή την περίοδο. Αυτά τα μικρά παραφερνάλια είναι ένας απλός τρόπος για να ανανεώνετε οικονομικά και εύκολα το γραφείο του από χρονιά σε χρονιά.

dd_color palette_neutral_twins_office looking window-1080_1080

Το μαθητικό δωμάτιο των δύο παιδιών

Αν έχετε δυο παιδιά σε σχολική ηλικία σε ένα δωμάτιο ο χώρος είναι πολύτιμος. Κλειδί τα λίγα πολυχρηστικά έπιπλα, όπως ένας ενιαίος συνεχής πάγκος-γραφείο χωρίς πόδια που στηρίζεται στον τοίχο ή τα έπιπλα που είναι του εμπορίου αλλά είναι σχεδιασμένα ακριβώς για το δωμάτιό σας ώστε να μεγιστοποιείτε τα οφέλη του χώρου που διαθέτετε.

dd_teen-1480_1480

Το εφηβικό μαθητικό δωμάτιο

Οι έφηβοι έχουν ανάγκη να ζουν σε χώρο που διαμορφώνουν μόνοι τους. Δώστε τους αυτή την ευκαιρία ώστε να αφήσουν το στίγμα τους στο δωμάτιό τους. Η διαφοροποίηση και η αναζήτηση ταυτότητας είναι σημαντικό αναπτυξιακό στάδιο. Αν θέλετε να τους βοηθήσετε, προσπαθήστε να τους κάνετε να ορίσουν το «πρόβλημα»: Χρειάζονται μεγαλύτερο χώρο βιβλιοθήκης; Κλειστούς ή ανοιχτούς χώρο αποθήκευσης;  Χώρο γύρω από το γραφείο τους; Αν δεν έχουν ήδη βρει παρόμοιες ιδέες μόνοι τους στο διαδίκτυο, προτείνετε ξύλινες κατασκευές με κρεβάτι σε διαφορετικό ύψος από το γραφείο, ώστε να μείνει χώρος για τη μελέτη από κάτω. Ζητήστε τους να σκεφτούν αν θέλουν να βάψετε ένα τοίχο έτσι ώστε να μπορούν να γράφουν επάνω του (μαύρο με ειδική μπογιά μαυροπίνακα ή λευκό με μπογιά τύπου IdeaPaint). Aν δυσκολεύονται να κάθονται για διάβασμα, σκεφτείτε να μετατρέψετε τη γωνία του γραφείου σε “instagram point”: χρησιμοποιήστε π.χ. αντί μιας καρέκλας με ροδάκια μια κρεμαστή καρέκλα/κούνια! Όλοι θα ήθελαν να κάθονται σε αυτό το γραφείο!

dd_homeoffice-2848_4288Όταν ο χώρος μελέτης δεν είναι στο παιδικό υπνοδωμάτιο

Μερικές φορές ο χώρος μελέτης δεν είναι στο παιδικό δωμάτιο. Τα παιδιά προτιμάν να διαβάζουν στην τραπεζαρία, στο τραπέζι της κουζίνας ή σε δωμάτιο γραφείου αν υπάρχει στο σπίτι. Αυτή η λύση προτιμάται και σε οικογένειες με περισσότερα των δυο παιδιών, όταν δηλαδή οι γονείς έχουν ανάγκη να επιβλέπουν τη μελέτη πολλών παιδιών διαφορετικής ηλικίας ταυτόχρονα. Σε αυτή την περίπτωση φροντίστε απλά να υπάρχει ένα μεγάλο ελεύθερο τραπέζι για να κάτσουν όλοι, που δε θα φοβάστε να χαλάσει η επιφάνειά του από τις δοκιμές των μικρών μαθητών. Το κλειδί είναι ο καλός φωτισμός. Αν δε γίνεται να υπάρχει επιτραπέζια πηγή φωτισμού με την κατάλληλη κατεύθυνση και ένταση για κάθε μαθητή, προτιμήστε έντονο φωτισμό απευθείας στην επιφάνεια διαβάσματος. Όχι ατμοσφαιρικός φωτισμός ή εξ αντανακλάσεως, γιατί δεν αρκεί για τα μάτια των παιδιών. Μπορείτε να φυλάτε τα απαραίτητα σύνεργα της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε κλειστά ντουλάπια, για τις στιγμές που δε θέλετε να φαίνονται.

Ο στόχος σε κάθε νέο μαθητικό δωμάτιο είναι, όπως κάθε χρονιά, υψηλός: ένα ξεχωριστό μαθητικό δωμάτιο για ένα αγαπημένο μικρό αγόρι που φέτος πάει πρώτη δημοτικού, ένα νέο γραφείο για το λατρεμένο μικρό κορίτσι με τα μεγάλα όνειρα ή ένας χώρος έμπνευσης για εκείνο τον πολλά υποσχόμενο έφηβο που δεν καταλάβατε πότε μεγάλωσε και πάει στο γυμνάσιο. Καλή χρονιά!

ddom-0Η Εύη Αναστασοπούλου είναι μαμά 2 παιδιών, 5 και 8 ετών. Είναι αρχιτέκτονας μηχανικός, απόφοιτη ΕΜΠ & UCL, με δημοσιεύσεις, διακρίσεις και 15 χρόνια εμπειρία στη μελέτη και την κατασκευή στο ενεργητικό της. Tους τελευταίους μήνες έχει ιδρύσει το www.designodom.com,  την πρώτη ελληνική πλατφόρμα εύρεσης αρχιτεκτόνων, interior designers και κατασκευαστών. Στο Designodom οποιοσδήποτε μπορεί εύκολα και γρήγορα να πάρει δωρεάν 3 προσφορές από κατάλληλους επαγγελματίες ώστε να διαμορφώσει τον χώρο του σύμφωνα με τις προτιμήσεις του. 

Facebook page: DESIGNODOM

No Responses

Leave a Reply