ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Παραμύθια δεν είναι μόνο οι ιστορίες των Γκριμ, ούτε τα κείμενα του Άντερσεν. Στην Ελλάδα μόνο έχουν καταγραφεί δεκάδες χιλιάδες αφηγήσεις που ενώνονται με δεσμούς συγγένειας όχι μόνο με τις αρχαίες παραδόσεις, αλλά και με τις αφηγήσεις των πιο μακρινών λαών. 

Γνωρίζετε ότι η Ελληνίδα Σταχτοπούτα δεν είχε μητριά, και ότι οι αδερφές της έφαγαν τη μητέρα τους; Ποιος είναι ο Μισοκωλάκης και πώς σχετίζεται με έναν αρχαίο Αιγύπτιο Θεό; Ότι η Χιονάτη κάνει παιδιά και πως κάποιες ηρωίδες παντρεύονται, καμιά φορά, ένα …σκέτο κεφάλι; Και ότι όλες τούτες τις παράξενες εικόνες τις μοιραζόμαστε με τους πιο μακρινούς λαούς της γης; 

Το Εργαστήρι μελέτης της παιδικής ηλικίας φέτος διοργανώνει μία σειρά επιστημονικών διαλέξεων, σεμιναρίων και εργαστηρίων για τα παραμύθια της προφορικής παράδοσης.

Α. Ανακαλύπτοντας και εξηγώντας τα λαϊκά παραμύθια

Τρίτη 14/10 , 6-8. Εμμανουέλα Κατρινάκη 

Από πότε υπάρχουν λαϊκά παραμύθια; Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους; Γιατί μελετητές όπως ο Μ. Λούθι τα συγκρίνουν με τα έπη; Υπάρχουν άραγε κλειδιά για να τα ερμηνεύσουμε; Με παραδείγματα από τα παραμύθια της ελληνικής (και όχι μόνο) παράδοσης, θα κάνουμε μια πρώτη βουτιά στον κόσμο των παραμυθιών της προφορικής παράδοσης.

Τρίτη 21/10 ,  6-8 Άννα Αγγελοπούλου  

Η απόμακρη μυθική Χιονάτη, βασίλισσα  της Ανατολής.

Ανθρωπολογική και ψυχαναλυτική ανάλυση ενός από τα πιο διάσημα, αλλά στην ουσία τους άγνωστα παραμύθια της προφορικής λογοτεχνίας.

Β. Διδάσκοντας τα  λαϊκά παραμύθια στο σχολείο.

Παρασκευή 24/10. Εμμανουέλα Κατρινάκη.

Παραμύθι και παιδική ηλικία.

Γιατί τόσα πολλά παιδικά λαϊκά παραμύθια μιλούν για δράκους και δράκισσες; Πρέπει άραγε να τα λέμε στα παιδιά;

Κοντορεβιθούληδες, μισοκωλάκηδες και άλλοι μικρούληδες, αλλά θριαμβευτές ήρωες.

Κόστος συμμετοχής 18 ευρώ/ ενότητα (περιλαμβάνεται ΦΠΑ 23%). Για την παρακολούθηση ολόκληρου του κύκλου με προπληρωμή: 45 ευρώ.

Γ. Λέγοντας τα λαϊκά παραμύθια.

Σάββατο 1/11, 11.00-16.00. Σάσα Βούλγαρη 

Κρυστάλλινα Γοβάκια και Γαλάζια Γένια 

Οι ανατριχιαστικές αλήθειες των παραμυθιών και πώς να τα λέτε! Ένα πεντάωρο σεμινάριο, εισαγωγικό στην τεχνική της αφήγησης 

Κόστος συμμετοχής 50 ευρώ (+ΦΠΑ 23%)

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές παιδαγωγικών σχολών, ηθοποιούς, εμψυχωτές και όλους όσοι ενδιαφέρονται για τα παραμύθια. Θα πραγματοποιηθούν στον χώρο του Εργαστηρίου μελέτης της παιδικής ηλικίας, Ιωάννου Φιλήμονος 3, μετρό Αμπελόκηποι ή Μέγαρο Μουσικής. Δηλώσεις συμμετοχής στο 211 4051903.

Leave a Reply