ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΑΪ-ΒΑΣΙΛΗ

Γράμμα στον Αϊ-ΒασίληΚλείστε τα μάτια και προσπαθήστε να θυμηθείτε την εποχή που ήσασταν παιδιά, τότε που λίγο πριν έρθουν τα Χριστούγεννα κάνατε τον απολογισμό της χρονιάς και παίρνατε ένα κομμάτι χαρτί, ξεκινώντας το γράμμα στον Αϊ-Βασίλη πάντα με τον ίδιο τρόπο: «Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη». 

Μπορεί, λοιπόν, για εμάς τους ενήλικες όλο αυτό να είναι απλά μία ευχάριστη ανάμνηση, όχι όμως και για τα παιδιά, τα οποία αυτές τις μέρες όχι μόνο έχουν ήδη γράψει το δικό τους γράμμα προς τον Άγιο αλλά το έχουν κιόλας ταχυδρομήσει, με διεύθυνση αποστολής -ποια άλλη-τον Βόρειο Πόλο. Ή μήπως την Ουρανούπολη, την οδό Παραδείσου, την Καισαρεία και την οδό Ελκήθρου και Ταράνδου;

«Θα λάβει το γράμμα μου; Κι αν φτάσει στα χέρια του, θα μπει στον κόπο να μου απαντήσει;»: Στα αθώα αυτά ερωτήματα των παιδιών, απαντήστε «ναι», χωρίς να σας τρώνε οι τύψεις ότι τους λέτε ψέματα. Τα γράμματά τους θα τα παραλάβουν οι βοηθοί του Αϊ Βασίλη, που δεν είναι άλλοι από τους εργαζόμενους στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ).

Δείτε περισσότερα στο hohoho.elta.gr

Ήδη, δίπλα στα κλασικά ταχυδρομικά κουτιά έχουν στηθεί εδώ και μέρες τα ειδικά κόκκινα κουτιά, τα οποία υποδέχονται τα γράμματα των παιδιών – και όχι μόνο. Πού καταλήγουν; Όλες αυτές οι χριστουγεννιάτικες επιστολές – που κάθε χρόνο σχηματίζουν βουνά ολόκληρα – φτάνουν στο γραφείο της προϊσταμένης του τομέα Δημοσίων Σχέσεων των ΕΛΤΑ, Ελένης Κοντού ή αλλιώς της βοηθού του Άι Βασίλη ή «”ξωτικό του Αϊ Βασίλη” όπως με αποκάλεσε ένας μικρός φίλος που μου τηλεφώνησε στο γραφείο», λέει χαρακτηριστικά.

AGIOSBASILISELTA

Είναι ενδεικτικό πως κάθε χρόνο τα γράμματα με παραλήπτη τον Άγιο των Χριστουγέννων υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 100.000! Κι όμως, η δράση “Γράψε ένα γράμμα στον Αϊ-Βασίλη” συμπληρώνει φέτος 27 ολόκληρα χρόνια. «Προέκυψε από τον όγκο των επιστολών με παραλήπτη τον Άγιο Βασίλη που άρχισαν μέσα στα χρόνια να συγκεντρώνονται στα απλά γραμματοκιβώτια. Στο τέλος της δεκαετίας του ‘80, με πρωτοβουλία εργαζομένων στα Ελληνικά Ταχυδρομεία ξεκίνησε μια δειλή προσπάθεια να απαντηθούν τα γράμματα των παιδιών, όσα ήταν δυνατόν, για να αισθανθεί το παιδί ότι κάποιος βρήκε το γράμμα του, ότι “κάτι” υπάρχει πιο έξω από το στενό περιβάλλον του που ανταποκρίνεται στην ανάγκη του για επικοινωνία», εξηγεί η…βοηθός του Αϊ Βασίλη.

Το 1991, ξεκίνησε η οργανωμένη συλλογή των επιστολών προς τον Άγιο και η αποστολή “απάντησης” σε όλα τα παιδιά που είχαν σημειώσει το όνομα και τη διεύθυνσή τους στον φάκελο. «Αυτή την ευθύνη ανέλαβαν οι συνάδελφοι στον τομέα Δημοσίων Σχέσεων των ΕΛΤΑ. Από τότε, αποτελεί θεσμό η υποδοχή όλων αυτών των επιστολών που μας εμπιστεύονται μικροί και μεγάλοι και η ανταπόκριση στο αίτημα ελπίδας και επικοινωνίας», προσθέτει η κ Κοντού.

%ce%ba%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%b9%ce%b1%cf%81%ce%b7

Η ίδια αναλαμβάνει το ρόλο της βοηθού-ξωτικού τα τελευταία επτά χρόνια, έχοντας ουσιαστικά την ευθύνη του συντονισμού μίας ομάδας εργαζομένων που και φέτος τα Χριστούγεννα ως «βοηθοί του Αϊ Βασίλη» θα αναλάβουν να συλλέξουν, να ξεχωρίσουν και να συγκεντρώσουν τα γράμματα. Και στο τέλος, να αποσταλεί εκ μέρους του Άι Βασίλη μία χαρούμενη και αισιόδοξη κάρτα, διαφορετική κάθε χρόνο, για να φτάσει στα χέρια των παιδιών. «Και συνήθως είναι η πρώτη αλληλογραφία που παραλαμβάνουν τα παιδιά στο όνομά τους από τον ταχυδρόμο, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, όλους τους ταχυδρομικούς». Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε χρόνο οι εορταστικές αυτές απαντήσεις ξεπερνούν τις 30.000.

χρι

«Αγαπημένε μου Αϊ Βασίλη,

Πόσο χαίρομαι που επικοινωνώ μαζί σου! Ξέρω ότι έχεις να μοιράσεις πολλά δώρα κάθε βράδυ.

Για μένα, όμως, μην ξοδευτείς. Φέρε μου ό, τι θέλεις για να σε θυμάμαι. Να είσαι πάντα γερός και δυνατός και ευτυχής.

Σε περιμένει το κονιάκ σου, τα σοκολατάκια σου ή τα μπισκότα της γλυκιάς μου μανούλας που σε αγαπάει το ίδιο, όπως εγώ! Σ’ αγαπώ πάρα πολύ και θέλω να ξέρεις ότι μπορεί να βρεθούμε καμιά φορά. Θα το ήθελα πολύ!!!!

Και πολλά φιλιά στη γυναίκα σου και στους βοηθούς σου.

Άφησέ μου μια φωτογραφία σου!»

agie-basili-fere-eirini-mia-douleia-ston-mpampa-mou_1.w_l-640x360

Χαριτωμένα. Αθώα. Χιουμοριστικά αλλά και συγκινητικά: Κάθε παιδικό γράμμα δημιουργεί μία σειρά από συναισθήματα σε όσους τα διαβάζουν. Κάποια ζητούν δώρα, άλλα πάλι απλά νοιώθουν την ανάγκη να γράψουν αυτό που θέλουν και έχουν πραγματικά ανάγκη: Την οικογενειακή θαλπωρή, φίλους, ένα αδερφάκι, υγεία. «Αυτό που πάντα μας συγκινεί όλους είναι η αμεσότητα των μικρών παιδιών που γεμίζουν τα γράμματά τους με χρώματα, αυτοσχέδιες κατασκευές και μικρά δωράκια για τον Άγιο Βασίλη».

«Αϊ Βασίλη μου γεια σου.

Σε λίγες μέρες θα κλείσω τα 9 μου χρόνια. Είναι η τρίτη χρονιά που θα κάνουμε Χριστούγεννα χωρίς τον μπαμπά από τότε που τον πήρε ο Θεούλης κοντά του.

Σε περιμένω κάθε χρόνο, λοιπόν, να μου φέρεις μαζί με το δώρο μου και χαιρετισμούς από τον μπαμπά μου που μου λείπει πάρα πολύ εμένα αλλά και της μαμάς μου. Πολλά φιλιά στον μπαμπά και να του πεις πως μου λείπει πολύ και θέλω να έρχεται στα όνειρά μου.

Σ’ αγαπώ πολύ Αϊ Βασίλη μου».

%cf%84%ce%bf-%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b5%ce%b9%ce%bf-%ce%bc%ce%b1%cf%82_1

Οι άνθρωποι στα ΕΛΤΑ επέλεξαν και συμπεριέλαβαν δεκάδες γράμματα που έχουν στείλει όλα αυτά τα χρόνια μικροί και μεγάλοι σε ένα λεύκωμα με τίτλο «Γράμματα στον Αϊ-Βασίλη». Το λεύκωμα διατίθεται από τα ταχυδρομικά καταστήματα αλλά και από το ηλεκτρονικό κατάστημα των Ταχυδρομείων. Ξεφυλλίζοντας αυτό το λεύκωμα, μπορεί κάποιος να βρει πολύ ιδιαίτερα γράμματα και να μοιραστεί όλα τα συναισθήματα που κατακλύζουν και εμάς όταν φτάνουν στα χέρια μας αυτές οι μοναδικές επιστολές».

Δε λείπουν, βέβαια, κι εκείνα τα…μεγάλα παιδιά – και είναι αρκετά -, των οποίων η εξομολογητική διάθεση μέσα από τα γράμματα που στέλνουν, αποτελούν πραγματικά κατάθεση ψυχής. Μπορεί να μη ζητούν παιχνίδια και δώρα, ωστόσο η ανάγκη επιστροφής – έστω και μέσα από μερικές γραμμές – στα χρόνια της παιδικότητας είναι μεγάλη.

«Άγιε μου Βασίλη μεγάλωσα αλλά ποτέ δεν πίστεψα ότι είσαι ένας μύθος. Θέλω, λοιπόν, φέτος τα Χριστούγεννα να μη μου φέρεις τίποτα.

Θέλω μόνο να σου πω ένα μεγάλο “ευχαριστώ” που γεμίζεις τις νύχτες των Χριστουγέννων με χαρά και παιδικά χαμόγελα.

Το δώρο μου για φέτος, το έφερε κάποιος άλλος. Εσύ στείλε απλά την αγάπη σου.

Ένα μεγάλο παιδί που ποτέ δε ξέχασε να χαμογελά και να ονειρεύεται».

letterstosanta-thumb-large

Γράμμα στον Αϊ-Βασίλη στα χρόνια της κρίσης

Τα παιδιά παραμένουν πάντα – και πάνω απ’ όλα – παιδιά, με κάθε συνθήκη. Όπως τονίζει η κ Κοντού, τα παιχνίδια, οι ευχές και οι ζωγραφιές είναι σταθερά το κυρίαρχο χαρακτηριστικό στα παιδικά γράμματα προς τον Άγιο Βασίλη. Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουν μείνει ανεπηρέαστα από την οικονομική κρίση. Κι αυτό φαίνεται και μέσα από τα γράμματα και τις ευχές τους.

«Άγιε Βασίλη,

Σε ευχαριστώ που απάντησες στο γράμμα μου. Δεν πειράζει που δε μου έστειλες το δώρο. Θέλω Αϊ Βασίλη να βρεις μια δουλειά του μπαμπά μου. Είμαστε τέσσερα παιδιά και περνάμε πολύ δύσκολα».

Σε πολλές παιδικές επιστολές εκφράζεται η ευχή να βρει δουλειά ο μπαμπάς ή η μαμά, όπως επισημαίνει η κ Κοντού, αλλά και η επιθυμία για βελτίωση της καθημερινότητας. Ένα καλό σπίτι, καινούρια ρούχα, καινούρια παιχνίδια. Συχνά τα παιδιά αναφέρονται και στον πόλεμο, με την ευχή να επικρατήσει η ειρήνη – αναφορά που δεν συναντούσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχουν και αρκετές επιστολές – κι αυτό είναι συγκινητικό – που τα παιδιά αρνούνται να δεχτούν δώρο για λογαριασμό τους, και προτρέπουν τον Αϊ Βασίλη να δώσει ό,τι τους αναλογεί σε άλλα παιδιά που δεν έχουν. Είναι χαρακτηριστική η έκφραση: “Δεν θέλω να μου φέρεις τίποτα, εγώ έχω παιχνίδια. Να δώσεις τα δικά μου δώρα στα παιδιά που δεν έχουν”.

No Responses

Leave a Reply