ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΠΑΝΟ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΤΟΝ ΜΟΡΜΟΛΗ

spanosΠροσωπικά, μεγάλωσα με τον Μορμόλη. Nαι μεν, όταν παίχτηκε για πρώτη φορά η παράσταση στην Ελλάδα, το 1973, από τον θίασο της Ξένιας Καλογεροπούλου, με πρωταγωνιστές τον Χρήστο Βαλαβανίδη, την Τάνια Τσανακλίδου, την Έρση Μαλικένζου και αφηγητή τον Γιάννη Φέρτη, ήμουν αγέννητη και θα παρέμενα αγέννητη και για αρκετά χρόνια ακόμα, αλλά την είχα δει τη δεύτερη φορά που ανέβηκε, το 1986, στο θέατρο Πόρτα, μαθήτρια πρώτης δημοτικού. Και τότε απέκτησα, την αγοράσαμε δηλαδή από το θέατρο, και την ΚΑΣΕΤΑ. Την κασέτα «Ο Μορμόλης», με όλο το θεατρικό κείμενο και τα τραγούδια από τον Γιάννη Σπανό, που την είχα μάθει απέξω. Κι όταν ύστερα από 20 χρόνια έγινα μαμά, φρόντισα η κασέτα, μασημένη και κάποια στιγμή, δυστυχώς, πεταμένη, να αντικατασταθεί από το CD, ώστε να μάθουν τα παιδιά μου από μωρά τον Μορμόλη. Το CD το έχουμε φυσικά εις διπλούν, μια στο αυτοκίνητο και μια στο σπίτι και μέσα σε μια δεκαετία είναι τόσο χιλιοπαιγμένο που απορώ πώς αντέχει.

thumbnail-by-url

Σήμερα πέθανε ο Γιάννης Σπανός. Στη μνήμη του ακούμε ξανά τον Μορμόλη στην πρώτη του ηχογράφηση. Η μουσική και τα τραγούδια του έργου εκδόθηκαν σε δίσκο απ’ την εταιρία Μίνως Μάτσας και Υιός Α. Ε. το Πάσχα του 1974.

sectionbreak-standard-ca-s

Παίζουν – τραγουδούν: Χρήστος Λετονός (Τραγουδιστής) Τάνια Τσανακλίδου (Μάντα) Χρήστος Βαλαβανίδης (Ρίκης) Πάνος Δελής (Θείος) Έρση Μαλικέντζου (Θεία) Ντίνος Δουλγεράκης (Μπουρίνιας, Δήμαρχος, Υπουργός) Γιώργος Χριστόπουλος (Άνθρωπος της τηλεόρασης, Αστυφύλακας) Γιάννης Φέρτης (Αφηγητής)

Σημειώνουμε ότι η παράσταση Ο Μορμόλης παίζεται κάθε Κυριακή στο Σύγχρονο Θέατρο από τη Συντεχνία του Γέλιου, με τα αυθεντικά τραγούδια του Γιάννη Σπανού.

Leave a Reply