ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟ

Άλλος κόβει λωρίδες από χρωματιστά χαρτιά και εφημερίδες, άλλος τους σπάγκους με ακρίβεια εκατοστών και άλλος ενώνει τα καλάμια. Όλοι δουλεύουμε με κέφι για έναν και μοναδικό στόχο: έναν πανέμορφο χαρταετό για υψηλές πτήσεις!

Όλη η οικογένεια μπορεί να συνεισφέρει για να δημιουργηθεί ο πιο όμορφος χαρταετός. Ξεκινήστε την κατασκευή.

Υλικά:

 • 3 βέργες 60 ή 80 ή 100 εκατοστών από ελαφρύ ξύλο ή καλάμι ανοιγμένο
 • λεπτό σύρμα
 • χαρτί γλασέ ή λεπτό νάιλον
 • σπάγκο ή πετονιά ψαρέματος
 • κομμάτια από χρωματιστό χαρτί ή από εφημερίδα για την ουρά
 • κόλλα
 • κολλητική ταινία

 Κατασκευή:

 • Βρίσκουμε το κέντρο των βεργών, τις ενώνουμε και τις δένουμε σφιχτά με σπάγκο,  πετονιά ή λεπτό σύρμα. Κάνουμε σε κάθε άκρη τους μία μικρή εγκοπή και περνάμε από όλες τους στη σειρά τον σπάγκο πολύ καλά τεντωμένο, με αποτέλεσμα να κεντράρει ο χαρταετός. Τώρα έχουμε έτοιμο τον σκελετό του!
 • Στη συνέχεια, κόβουμε το χαρτί ή το νάιλον που έχουμε διαλέξει στο σχήμα του σκελετού ακουμπώντας τον πάνω του. Προσοχή! Πρέπει να υπάρχει αρκετό περιθώριο ώστε να μπορεί να γυρίσει και να κολλήσει το χαρτί ή το νάιλον από την πίσω μεριά.  Αφού το κολλήσουμε με κόλλα, μπορούμε να σιγουρέψουμε την κατασκευή μας και με κολλητική ταινία.
 • Αν ο χαρταετός μας έχει κάποιο σχέδιο, τότε επιλέγουμε με προσοχή για να είναι σωστό το πάνω-κάτω τις άκρες των βεργών από όπου θα ξεκινήσουμε για να φτιάξουμε την ουρά και τα ζύγια. Ξεκινάμε με δύο διπλανές άκρες (πρέπει να είναι οι κάτω στο σχέδιο, αν υπάρχει) και στην καθεμία δένουμε από ένα κομμάτι σπάγκο στο μισό του μήκους της (δηλ. για βέργα 60 εκ. ο σπάγκος 30 εκ. κ.ο.κ.). Αυτούς τους σπάγκους τους δένουμε μεταξύ τους πολύ σφιχτά κάνοντας έναν κόμπο και σε αυτό το σημείο δένουμε ένα τρίτο κομμάτι σπάγκου. Αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο γιατί είναι η ουρά του χαρταετού. Φροντίζουμε να είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το μήκος της βέργας (δηλ. για βέργα 60 εκ. ο σπάγκος 2,40 μ. κ.ο.κ.)  ή και μεγαλύτερο. Πάνω στην ουρά βάζουμε μικρές κομμένες λωρίδες  από εφημερίδες και χρωματιστά χαρτιά που τις έχουμε ενώσει σε πλούσια μπουκετάκια και τις δένουμε σε απόσταση 20 εκ. μεταξύ τους.
 • Το πιο δύσκολο και πιο σημαντικό για την επιτυχία της πτήσης του χαρταετού μας είναι τα ζύγια. Προσοχή λοιπόν! Ξεκινάμε από τις ίδιες βέργες που χρησιμοποιήσαμε προηγουμένως, αλλά αυτή τη φορά στις απέναντι άκρες τους. Εκεί δένουμε από ένα κομμάτι σπάγκου το καθένα ίσο με το μήκος της βέργας, ενώ ένα ίδιο τρίτο το περνάμε από το κέντρο του χαρταετού, όπου είχαμε ενώσει αρχικά τις βέργες. Τα δένουμε και τα τρία μεταξύ τους σφιχτά στην άκρη τους και εκεί ακριβώς ενώνουμε με την καλούμπα μας.

Δεν ήταν τόσο δύσκολο! Σωστά; Τώρα είμαστε έτοιμοι για την πιο όμορφη Καθαρά Δευτέρα με την οικογένεια και τον δικό μας ιδιαίτερο χαρταετό!

Πηγή: εδώ

Leave a Reply