10 ΛΕΠΤΑ ΑΚΟΜΗ… ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

10 λεπτά ακόμηΔέκα λεπτά ακόμη, μαμά… Σε παρακαλώ… Δέκα λεπτά ακόμη … Διάβασέ μου λίγο ακόμη… Σε παρακαλώ… Ποιο παιδί δεν έχει παρακαλέσει για 10 λεπτά παραμυθιού παραπάνω τους γονείς του; Προσωπικά, συνεχίζω και διαβάζω σχεδόν κάθε βράδυ στα παιδιά μου, αν και εδώ και μερικά χρόνια διαβάζουν και μόνα τους. Μάλιστα, από τότε που ήταν πολύ μικρά, είχαμε εφαρμόσει πριν από τον ύπνο τους, εκτός από τη δυνατή ανάγνωση, και τη μέθοδο του ηχογραφημένου παραμυθιού, μέσα από CD, συνήθεια που συνεχίζεται ως σήμερα.

Το Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 πήρε πρόσφατα μια εξαιρετική πρωτοβουλία! Κάθε βράδυ, για 10 λεπτά της ώρας, η σκηνοθέτης και συγγραφέας Βάσια Χατζηγιαννάκη επιλέγει παραμύθια και τα διαβάζει στα παιδιά, συνδυάζοντας φαντασία, ψυχαγωγία, χαλάρωση, γνώσεις, αλλά και την ουσιαστική επαφή των γονέων με τα παιδιά τους, έστω και για 10 λεπτά, για δέκα λεπτά ακόμη… Την ανάγνωση συνοδεύει κατάλληλη μουσική, που συνδέεται είτε με το θέμα, είτε με την προέλευση του παραμυθιού, είτε με την εποχή που γράφτηκε.

vassia

Βάσια Χατζηγιαννάκη

Από την ιδέα στην πράξη

Όπως μας αναφέρει η κ. Χατζηγιαννάκη, η εκπομπή Δέκα λεπτά ακόμη γεννήθηκε από την επιθυμία της για μια παιδική ραδιοφωνική εκπομπή στο Τρίτο Πρόγραμμα, που θα γινόταν ένα μαγικό συννεφάκι λέξεων, ονείρων, ιδεών και όμορφων μουσικών. Από καιρό σκεφτόταν κάτι απλό, με κεντρικό άξονα το παιδικό βιβλίο, που θα βοηθούσε τους γονείς τα βράδια,  λίγο πριν από την ώρα του ύπνου των παιδιών, αλλά και ιδιαίτερα τους γονείς των παιδιών με δυσκολία στην όραση. Άλλωστε, λέει, υπάρχουν στην αγορά εκατοντάδες βιβλία που αξίζει να διαβαστούν. Οι  Έλληνες συγγραφείς γράφουν ιστορίες σε μια «μικρή γλώσσα», όπως λέει κι η υπέροχη Αργυρώ Πιπίνη, με μεγάλη συναισθηματική νοημοσύνη και ευαισθησία σχετικά με το σήμερα αλλά και τη νοσταλγία του χτες, με φαντασία, με χιούμορ, με ωριμότητα και εξαιρετική χρήση της γλώσσας. Και βέβαια, οι εικονογράφοι έχουν αναγάγει τις εικόνες των παιδικών βιβλίων σε αξέχαστους πίνακες ζωγραφικής. Φυσικά και οι εκδοτικοί οίκοι έχουν καταβάλει τα τελευταία χρόνια μεγάλη προσπάθεια σχετικά με το παιδικό βιβλίο, πολλαπλασιάζοντας έτσι τον αριθμό των εκδόσεων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων.

Η κ. Χατζηγιαννάκη, λοιπόν, τόλμησε και έστειλε την πρότασή της στον κ. Διονύση Μαλλούχο, συντονιστή τότε του Τρίτου Προγράμματος. Χρησιμοποιεί συνειδητά το ρήμα «τόλμησε», διότι εργαζόταν ως σκηνοθέτης, χωρίς –μέχρι πρόσφατα- καμιά εμπειρία από το ραδιόφωνο. Και διότι το Τρίτο είναι… ΤΟ ΤΡΙΤΟ. Με το πνεύμα του Χατζιδάκι και όλων των μεγάλων Ελλήνων μιας άλλης εποχής. Που άφησαν πίσω τους μια τεράστια παρακαταθήκη που ακόμα λάμπει ψηλά, παρόλες τις δυσκολίες της εποχής μας. Ήθελε, λοιπόν, να δημιουργήσει μια εκπομπή που να στέκεται επάξια δίπλα στο παρελθόν, αλλά και στο παρόν του Τρίτου, που πλαισιώνεται από εξαιρετικούς ραδιοφωνικούς παραγωγούς και εκπομπές.

Τόλμησε, λοιπόν, η Βάσια Χατζηγιαννάκη. Και πολύ καλώς έπραξε. Είδε τον Διονύση Μαλλούχο να την κοιτάει με το διάπλατο ζεστό χαμόγελο του και να της γνέφει καταφατικά. Να το κάνουμε, της είπε! Η χαρά της ήταν τεράστια! Κι έτσι, επέλεξε κάποια αγαπημένα της βιβλία και μπήκε στο στούντιο των ηχογραφήσεων για να ετοιμαστεί το δοκιμαστικό για το Δέκα λεπτά ακόμη.

Η ραδιοφωνική ανάγνωση θα έπρεπε να πλαισιωθεί από την κατάλληλη μουσική επένδυση. Εδώ ήρθε η υπέροχη Τζουλιέτα Καρόρη, που αμέσως αγκάλιασε την ιδέα και μπήκε στην ομάδα παραγωγής, ως υπεύθυνη για τις μουσικές επιλογές. Είναι εκείνη που καλλιεργεί τα παιδιά να ακούν μουσικές γεμάτες, μουσικές που τα ταξιδεύουν όπως ακριβώς και τα λόγια των βιβλίων, αλλά και μουσικές που αναπτύσσουν τις γνώσεις και τις αισθήσεις τους.

Κατερίνα Λαπαδάκη

Κατερίνα Λαπαδάκη

Πώς στήνεται μια εκπομπή;

Η κ. Χατζηγιαννάκη έρχεται σε επαφή με εκδοτικούς οίκους, πηγαίνει στα βιβλιοπωλεία ή στα γραφεία τους και καταλήγει στα βιβλία που θα διαβάσει. Έπειτα, επιλέγει τα βιβλία της κάθε εβδομάδας, συζητάει με την Τζουλιέτα Καρόρη για το καθένα από αυτά – τα συναισθήματα που περιγράφει, την θεματολογία κ.λ.π- και εκείνη της προτείνει τις κατάλληλες μουσικές. Στη συνέχεια, η κ. Χατζηγιαννάκη μπαίνει στο στούντιο ηχογραφήσεων με την ηχολήπτρια Κατερίνα Λαπαδάκη, ηχογραφούν τις αφηγήσεις και κατόπιν κάνουν το μιξάζ –πρόζα και μουσική επένδυση. Η κ. Λαπαδάκη, με τις πολύτιμες συμβουλές της, έχει συμβάλει κι αυτή στην επιτυχία της εκπομπής, καθώς έχει βοηθήσει πολύ την κ. Χατζηγιαννάκη στη βελτίωση της άρθρωσής της, ώστε να ακούγεται η γλώσσα ακόμα πιο σωστά, ιδιαίτερα σημαντικό για τους μικρούς ακροατές.

Οι αντιδράσεις του κοινού

Η απήχηση της εκπομπής είναι κάτι παραπάνω από θετική! Την ακούν ακόμα και ενήλικες… στο γραφείο ή στον δρόμο της επιστροφής από τη δουλειά, αλλά και παιδάκια που μένουν στο εξωτερικό. Αλλά τα κυριότερο είναι αυτό που λένε οι γονείς (το οποίο και επιβεβαιώνω και εγώ προσωπικά από την εμπειρία μου ως μαμάς): Ότι τα παιδάκια περιμένουν δίπλα στο ραδιόφωνο να γίνει 21:00 για να ακούσουν το παραμύθι τους! Αυτό δικαιώνει την προσπάθεια όλων!

Ο Διονύσης Μαλλούχος εκφράζει τη χαρά του που το Τρίτο έχει πλέον στο πρόγραμμά του μια εκπομπή για τους μικρούς του φίλους, με όμορφες επιλογές και αμεσότητα στην ανάγνωση των ιστοριών και κατάλληλη μουσική. Το γεγονός, άλλωστε, ότι την εκπομπή παρακολουθούν με ευχαρίστηση και οι μεγαλύτεροι επιβεβαιώνει το εξαιρετικό επίπεδο των κειμένων και της ραδιοφωνικής παραγωγής. Όπως μας λέει χαρακτηριστικά: «Το Ραδιόφωνο του μέλλοντος περνά σίγουρα μέσα από τα σημερινά παιδιά και το Τρίτο Πρόγραμμα επιθυμεί και επιδιώκει την επικοινωνία αυτή».

Η Βάσια Χατζηγιαννάκη, κλείνοντας τη συζήτησή μας, εκφράζει την ευγνωμοσύνη της που το Τρίτο τη δέχτηκε τόσο ζεστά. Αισθάνεται πολύ τυχερή και ενθουσιάζεται ταξιδεύοντας τα παιδιά με ιστορίες, μουσικές, τρυφερότητα, αλλά και ειλικρίνεια. Συντονίστε τους δέκτες σας και ετοιμαστείτε, μικροί και μεγάλοι, να ταξιδέψετε μαζί της!

Δέκα λεπτά ακόμη

Ακούτε Τρίτο! Η εκπομπή “Δέκα λεπτά ακόμη” μεταδίδεται Δευτέρα έως και Πέμπτη στις 20:00, από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ στα 90,9 και 95,6 MHz. Μπορείτε να βρείτε το αρχείο της διαδικτυακά εδώ

Leave a Reply