«ΥΓΙΗ ΠΑΙΔΙΑ, ΥΓΙΗΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ» ,ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Χωρίς τίτλοΈνα στα δύο Ελληνόπουλα ηλικίας 5-17 ετών πάσχει από παχυσαρκία, με την Ελλάδα να κατέχει θλιβερή πρωτιά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια στιγμή η κατανάλωση τροφίμων στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 20-30% του συνόλου του αποτυπώματος των νοικοκυριών στον πλανήτη, ενώ το 1/3 των τροφίμων που παράγονται σε όλο τον κόσμο πετιέται στα σκουπίδια. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η διατροφή μας -αν δεν είναι σωστή- κοστίζει στην υγεία μας αλλά και τον πλανήτη! Για αυτόν τον λόγο, τo WWF Ελλάς ξεκινά φέτος το πρόγραμμα «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» για την βιώσιμη και υγιεινή διατροφή.

image002

Το WWF Ελλάς έχει ετοιμάσει εκπαιδευτικό υλικό για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπου, παράλληλα με την υγεία, εξετάζει και μια λίγο πιο άγνωστη πλευρά της διατροφής, τη σχέση της με το περιβάλλον.  Το εκπαιδευτικό  υλικό «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας και έτρεξε πέρυσι πιλοτικά σε τρία σχολεία της Αθήνας . Το υλικό στο σύνολο του θα το βρείτε στην ιστοσελίδα http://food.wwf.gr/schools . Εδώ μπορείτε να δείτε μια πρώτη προσπάθεια σύνδεσης με το αναλυτικό πρόγραμμα. Τα σχολεία που ενδιαφέρονται να δουλέψουν το υλικό θα εγγράφονται στην ιστοσελίδα http://food.wwf.gr/schools και εφόσον το επιθυμούν θα μπορούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό Πρωταθλητές Βιώσιμης Διατροφής όπου τα σχολεία που θα ολοκληρώσουν τις περισσότερες δραστηριότητες θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν μια πρότυπη εγκατάσταση κουζίνας και λαχανόκηπου από την Praktiker, μετά από κλήρωση.

Χωρίς τίτλοΤαυτόχρονα, το WWF Ελλάς ξεκινάει μια πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού με τίτλο «Μαγειρεύουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας» , με έμφαση σε γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς.

«Βιώνουμε μια τεράστια πρόκληση τόσο για την υγεία μας όσο και για το περιβάλλον, αλλά ακόμη δεν την έχουμε αντιληφθεί ως κοινωνία: τη διατροφή μας. Όσο κι αν δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει, όλες οι μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις σχετίζονται άμεσα με το… «πιάτο» μας: η υπερκατανάλωση φυσικών πόρων, ενέργειας και νερού, η αποψίλωση των δασών, η υποβάθμιση των εδαφών και η ρύπανση των υδάτων, η επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής. Μέσα από τη νέα μας εκστρατεία, έχουμε σκοπό να αναδείξουμε αυτήν ακριβώς τη σύνδεση και με βιωματικό τρόπο να μοιραστούμε με παιδιά και ενήλικες σε όλη τη χώρα αυτό που πλέον είναι σαφές σε όλον τον κόσμο: πώς ό, τι είναι καλό για την υγεία μας είναι και για το περιβάλλον», σημείωσε η Βίκυ Μπαρμπόκα, υπεύθυνη του προγράμματος «WWF Καλύτερη Ζωή», στο πλαίσιο του οποίου διενεργείται η εκστρατεία. Μεγάλος δωρητής του προγράμματος είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστηρικτής το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας έχει ετοιμάσει κινητή έκθεση που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά και θα γυρίσει 20 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Η κινητή έκθεση αποτελείται από 5 περίπτερα που προσομοιάζουν πραγματικούς χώρους που σχετίζονται με τις διατροφικές μας συνήθειες (λαϊκή, ψαράδικο, σούπερ μάρκετ, κουζίνα) και ένα ειδικά αφιερωμένο στο φοινικέλαιο… μια πληγή των δυτικών διατροφικών συνηθειών που θερίζει τα δάση/βιοτόπους του ουρακοτάγκου. Όλα τα περίπτερα έχουν σχεδιαστεί με τρόπο φιλικό στα παιδιά και με βιωματικές απλές και ελπίζουμε διασκεδαστικές δραστηριότητες.

dyjdsgtΤο ακριβές πρόγραμμα της κινητής έκθεσης μπορείτε να το βρείτε στο http://food.wwf.gr/roadtrip. Την έκθεση θα μπορούν να την επισκεφθούν τα σχολεία που το επιθυμούν κατά τις πρωινές ώρες μετά από προκράτηση με τις οικείες διευθύνσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το απόγευμα θα είναι ανοιχτή στο κοινό. Σε κάθε πόλη θα διοργανώνεται και σεμινάριο εκπαιδευτικών σε συνεργασία με την οικεία διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.  Εάν βρίσκεστε σε μία ή κοντά σε μία από τις παρακάτω πόλεις, επικοινωνήστε με τους υπευθύνους σχολικών δραστηριοτήτων, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αγωγής υγείας για να συμμετέχετε στο σεμινάριο η να επισκεφτείτε με την τάξη σας την έκθεση εφόσον υπάρχει θέση.

image001

 • Αλεξανδρούπολη, 2+3 Νοεμβρίου 2017
 • Βέροια, 4 Νοεμβρίου 2017 (μόνο σεμινάριο εκπαιδευτικών)
 • Καβάλα, 6+7 Νοεμβρίου 2017
 • Γιάννενα, 4+5 Δεκεμβρίου 2017
 • Κοζάνη, 7+8 Δεκεμβρίου 2017
 • Χαλκίδα, 8 Δεκεμβρίου 2017 (μόνο σεμινάριο εκπαιδευτικών)
 • Καρδίτσα, 15+16 Ιανουαρίου 2017
 • Τρίκαλα, 18+19 Ιανουαρίου 2017
 • Λάρισα, 22+23 Ιανουαρίου 2017
 • Βόλος, 25+26 Ιανουαρίου 2017
 • Θήβα, 1η Φεβρουαρίου 2017 (μόνο σεμινάριο εκπαιδευτικών)
 • Πάτρα, 5+6 Φεβρουαρίου 2017
 • Καλαμάτα, 8+9 Φεβρουαρίου 2017
 • Κόρινθος, 12+13 Φεβρουαρίου 2017
 • Χανιά, 5+6 Μαρτίου 2017
 • Ρέθυμνο, 8+9 Μαρτίου 2017
 • Ηράκλειο, 12+13 Μαρτίου 2017
 • Λέσβος, 23+24 Απριλίου 2017
 • Χίος, 26+27 Απριλίου 2017
 • Ζάκυνθος, 28+29 Μαίου 2017

Είμαστε σίγουροι ότι τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί θα χαρούν το παιδαγωγικό υλικό «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» αλλά και την έκθεση εφόσον μπορέσουν να την επισκεφθούν. Ευχόμαστε να σας ανοίξει η όρεξη, κυριολεκτικά και μεταφορικά, για εξερεύνηση στον κόσμο της διατροφής.

Leave a Reply