ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΙΣΑΡΗ ΣΤΟ CERN

Οι σχολικές εκδρομές  είναι σχεδόν πάντα αξιομνημόνευτες. Πόσο μάλλον όταν αφορούν  εκπαιδευτικό ταξίδι στο εξωτερικό.

Οι άνθρωποι στα Εκπαιδευτήρια Καίσαρη φροντίζουν να δίνουν στους μαθητές τους την ευκαιρία να γνωρίζουν διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες και ταυτόχρονα να ανοίγουν οι ορίζοντές τους. Έτσι, φέτος μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου συμμετείχαν για μία ακόμα χρονιά σε εκπαιδευτική εκδρομή στη Γενεύη και τις γύρω περιοχές με κύριο σκοπό να ξεναγηθούν στους χώρους του CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire). Τo CERN είναι το μεγαλύτερο σε έκταση (πειραματικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο. Βρίσκεται δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας.

20151116_161506

«Σκέφτομαι να ασχοληθώ με τη Φυσική και έτσι με ενδιέφερε πολύ η επίσκεψη στο CERN, μιας και στην Ελλάδα δεν έχουμε κάτι παρόμοιο», λέει η μαθήτρια Ανδριάννα Παπαδάκη ενώ ο Σπύρος Σταθάκης δηλώνει εντυπωσιασμένος από την επίσκεψη τόσο σε επίπεδο οργάνωσης του Κέντρου αλλά, κυρίως, επειδή ήταν για αυτόν ένα σημαντικό μάθημα για το ότι «αν βάλεις έναν στόχο, πχ να μάθεις από τι ξεκίνησε η ζωή, μπορείς να τον πετύχεις ακόμη κι αν είναι δύσκολος!».

«Εμένα πιο πολύ από όλα μου έκανε εντύπωση η Γενεύη. Μια πόλη που δεν βλέπεις κάτω ούτε ένα σκουπίδι, δεν πλημμυρίζει – παρά τις βροχές, δεν μυρίζει – παρά τα πολλά νερά. Μια πόλη που όχι μόνο την σέβονται αλλά δίνονται και χρήματα για τις αναστηλώσεις κτηρίων – κάτι που θα μπορούσαμε να κάνουμε κι εμείς στην Ελλάδα» λέει ο Μάριος Σιατούνης, μαθητής Γυμνασίου. Ο Σπύρος Σταθάκης συμφωνεί και δηλώνει εντυπωσιασμένος από το σεβασμό που δείχνουν οι πολίτες προς την πόλη τους μιας και «δεν βλέπεις πουθενά βανδαλισμούς! Τελικά, όμως, θύμωσα. Θύμωσα που έχουν γίνει παγκοσμίως διάσημοι για τις σοκολάτες τους ενώ εμείς, με τον πολιτισμό μας και την ιστορία μας, έχουμε μείνει τόσο πίσω» ολοκληρώνει τη σκέψη του ο Σπύρος και οι υπόλοιποι συμφωνούν.

Είμαστε σίγουροι ότι αυτή τους η εμπειρία θα αποτελέσει το έναυσμα να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για τη χώρα τους παίρνοντας παράδειγμα από όσα τους άρεσαν στην επίσκεψή τους στη Γενεύη και το CERN. Γιατί είπαμε, αν βάλεις έναν στόχο, μπορείς να τον πετύχεις!

20151116_152609

Leave a Reply