ΣΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Ο ΡΑΔΙΟΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΤΗΣ UNICEF

UNICEFΑλήθεια, πώς είναι οι συνθήκες διαβίωσης για τα παιδιά στον τόπο μας όλη αυτή την περίοδο της κρίσης; Μισό εκατομμύριο παιδιά στη χώρα ζουν σε φτωχές οικογένειες. Αυτό – ανάμεσα σε άλλα – διαπιστώθηκε από την ετήσια Έκθεση «Η Κατάσταση των Παιδιών στην Ελλάδα 2017 – Τα παιδιά της κρίσης» που συντάχθηκε για λογαριασμό της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF από επιστημονική ομάδα.

Τα στοιχεία της έρευνας

Σύμφωνα με τα υπόλοιπα αποτελέσματα, το 2015 σχεδόν ένα στα δύο παιδιά στην Ελλάδα ζουν σε συνθήκες υλικής αποστέρησης. Με ποσοστό 45% η Ελλάδα με μεγάλη διαφορά είναι η χώρα όπου τα παιδιά αντιμετωπίζουν την υψηλότερη υλική αποστέρηση μεταξύ των 14 παλαιοτέρων χωρών-μελών της ΕΕ. Ο δείκτης υλικής αποστέρησης μετρά την αδυναμία των νοικοκυριών να ικανοποιήσουν συγκριμένες βασικές ανάγκες (αγαθά και υπηρεσίες) που θεωρούνται κρίσιμες για την ευημερία και το επίπεδο διαβίωσης των ατόμων, όπως πληρωμή πάγιων λογαριασμών, κάλυψη έκτακτων οικονομικών αναγκών, κατάλληλη διατροφή, επαρκή θέρμανση, 1 εβδομάδα διακοπές και πρόσβαση σε συγκεκριμένα διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Ένα παιδί βιώνει αποστέρηση αν ζει σε νοικοκυριό που αδυνατεί να ικανοποιήσει τουλάχιστον 3 από τις 9 επιλεγμένες βασικές ανάγκες. Σε ακραία αποστέρηση είναι τα νοικοκυριά που αδυνατούν να ικανοποιήσουν 4 από τις 9 αυτές ανάγκες.

Απαραίτητη η στήριξη

Τα εμπειρικά στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν τη δραματική επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών στην Ελλάδα. Την περίοδο της κρίσης πλήττεται περισσότερο η ευημερία των οικογενειών με παιδιά σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό της χώρας. Η βίωση της φτώχειας κατά την παιδική ηλικία οδηγεί σε συσσώρευση μειονεκτημάτων που θα επηρεάσουν αρνητικά τα μελλοντικά τους επιτεύγματα κατά την ενήλικη ζωή, συμβάλλοντας έτσι στην αναπαραγωγή της φτώχειας και των ανισοτήτων. Το γεγονός αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην οικονομία της χώρας μέσω της επίδρασης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εργατικού της δυναμικού.

Με βάση τα παραπάνω – και άλλα στοιχεία που δημοσιεύονται στην έρευνα την οποία μπορείτε να δείτε εδώ – οι συντάκτες καταλήγουν πως η υποστήριξη των οικογενειών με παιδιά θα πρέπει να αναδειχθεί ως βασική προτεραιότητα στην ατζέντα της κυβερνητικής πολιτικής. Και θα πρέπει να βασιστεί σε δημόσιες πολιτικές μέσω ενός κατάλληλου μείγματος παροχών (σε είδος και χρήμα) και ρυθμίσεων (λόγου χάρη γονικές άδειες ή διευκολύνσεις για την εναρμόνιση εργασιακού και οικογενειακού βίου).

Για κάθε παιδί που πεινάει – δίπλα μας ή μακριά μας

Ταυτόχρονα, η UNICEF δεν σταματά να εργάζεται για την αποκατάσταση της παιδκής φτώχειας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Στη βορειοανατολική Νιγηρία, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και την Υεμένη, 22 εκατομμύρια παιδιά έχουν αφεθεί στην τύχη τους πεινασμένα, άρρωστα, ξεριζωμένα και εκτός σχολείου και περισσότερα από 1 εκατομμύριο παιδιά κινδυνεύουν άμεσα από τον υποσιτισμό, λόγω της μεγάλης ξηρασίας και των συγκρούσεων. Η UNICEF βρίσκεται ήδη εκεί και απευθύνει παγκόσμια έκκληση ύψους 255 εκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να επιταχύνει τις προσπάθειές της και να συνεχίσει να προσφέρει σε αυτά τα παιδιά φαγητό, νερό, υγεία και προστασία μέσα στους επόμενους μήνες. Έτσι λοιπόν την Πέμπτη 6 Απριλίου σε συνεργασία με την Ελληνική Ραδιοφωνία και την υποστήριξη δεκάδων ραδιοσταθμών θα πραγματοποιηθεί ο μεγάλος ετήσιος Ραδιομαραθώνιος σε όλη τη χώρα με θέμα «Για κάθε παιδί που πεινάει – δίπλα μας ή μακριά μας».

Ραδιομαραθώνιος UNICEF 

Κατά τη διάρκεια του ολοήμερου Ραδιομαραθώνιου από την Ελληνική Ραδιοφωνία με τη συμμετοχή πολλών ιδιωτικών και δημοτικών ραδιοσταθμών, θα υπάρξουν κοινές ζώνες εκπομπής, 9-10 και 10-12 το πρωί, 12-1 το μεσημέρι και 4-5 και 6-7 το απόγευμα. Δεκάδες ακόμα ραδιοσταθμοί σε όλη τη χώρα θα αφιερώσουν μέρος ή όλο το πρόγραμμά τους στο σκοπό του Ραδιομαραθώνιου.

Δωρεές για τον Ραδιομαραθώνιο γίνονται στο τηλέφωνο: 801 500 12345

(καλείτε από σταθερό τηλέφωνο και απαντά άνθρωπος της UNICEF).

Μόνο την ημέρα του Ραδιομαραθώνιου Πέμπτη 6 Απριλίου

θα ισχύει το τηλεφωνικό κέντρο δωρεών: 211 176 6216

Δωρεές μέσω SMS: στείλτε μήνυμα τη λέξη ΠΑΙΔΙ στο 19059 (χρέωση 1 ευρώ +ΦΠΑ).

– ισχύει από Παρασκευή 31 Μαρτίου έως και Πέμπτη 6 Απριλίου –

Από σταθερό ΟΤΕ: Καλέστε 901 11 17 17 17 (αυτόματη χρέωση 3 ευρώ +ΦΠΑ / κλήση).

Μέσω INTERNET: στο www.unicef.gr

Δωρεές γίνονται επίσης στους παρακάτω αριθμούς λογαριασμών στις ΤΡΑΠΕΖΕΣ:

ΕΘΝΙΚΗ: 169/480020-64 ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 5049-022842-011

ALPHA BANK: 115 002002 017649 EUROBANK: 0026-0102-14-0100540998

ATTICA BANK: 54799691 HSBC: 002-066694-130

Leave a Reply