ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΗΣ ΝΙΚΟΣ ΣΕΙΡΑΓΑΚΗΣ

Νίκος ΣειραγάκηςΑίσθηση έχει προκαλέσει σε ολόκληρη τη χώρα η αποφυλάκιση του πρώην προπονητή Νίκου Σειραγάκη, που τον Δεκέμβριο του 2011 είχε συλληφθεί επ’ αυτοφώρω για ασέλγεια σε βάρος αγοριών, αθλητών του στην τοπική ομάδα μπάσκετ. Δύο χρόνια μετά, ο Νίκος Σειραγάκης καταδικάστηκε τελεσίδικα για κατάχρηση σε ασέλγεια και απόπειρα κατάχρησης, σε βάρος συνολικά 36 παιδιών. Η ποινή που του επέβαλε το δικαστήριο αθροιστικά ήταν 401 έτη και κατά συγχώνευση 220 έτη φυλάκισης, με εκτιτέα τα 25 χρόνια.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο προπονητής έβρισκε αγόρια από τις ομάδες μπάσκετ όπου εργαζόταν και τα παρέσερνε σε ασελγείς πράξεις με τον ίδιο ή μεταξύ τους, στο σπίτι του ή σε ερημικές τοποθεσίες, όπως νεκροταφεία της περιοχής, στο πλαίσιο ενός τελετουργικού… μύησης και ψυχικής ενδυνάμωσης.

Τον προηγούμενο μήνα συμπλήρωσε οκτώ χρόνια και πέντε μήνες φυλάκισης, ενώ έκανε χρήση και των ευεργετικών διατάξεων του νόμου εφόσον είχε συμπληρώσει και 1.300 μεροκάματα στο κυλικείο των φυλακών Γρεβενών, όπου είχε μεταχθεί από τις φυλακές Τρίπολης. Με αυτά τα δεδομένα υπέβαλε αίτηση αποφυλάκισης στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για την οποία εξέφρασε θετική γνώμη και ο διευθυντής των φυλακών Γρεβενών, καθώς κατά την παραμονή του εκεί είχε επιδείξει καλή συμπεριφορά και δεν του είχαν επιβληθεί πειθαρχικές ποινές. Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Νίκος Σειραγάκης αφέθηκε ελεύθερος στις 22 Απριλίου.

Σημαντική λεπτομέρεια είναι πως στο πλαίσιο των περιοριστικών όρων που του έχουν επιβληθεί δεν επιτρέπεται να ξαναβρεθεί ποτέ στο Ρέθυμνο, ενώ είναι υποχρεωμένος να εμφανίζεται μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής που έχει δηλώσει ως τόπο μόνιμης κατοικίας, στη Θεσσαλονίκη. Στο Ρέθυμνο, πάντως, η υπόθεση έχει αφήσει βαριές πληγές, με αρκετούς νέους να έχουν χρειαστεί σοβαρή ψυχολογική υποστήριξη υπό το βάρος του κοινωνικού στιγματισμού.

Η τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου είναι ανάστατη ενώ οι οικογένειες που έχουν θύματα του παιδεραστή είναι οργισμένες και απογοητευμένες. «Οι οικογένειες είναι πολύ στεναχωρημένες και απογοητευμένες. Όχι τόσο από την δικαιοσύνη η οποία έπραξε το καθήκον της. Αλλά ως προς τη μεταχείριση αυτού του τύπου εγκληματιών κι συγκεκριμένα αυτού του εγκληματία. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτού του τύπου τα εγκλήματα θα πρέπει να εξετάζονται λαμβάνοντας υπόψη κι άλλες παραμέτρους που θα μπορούν επιστημονικά να πιστοποιήσουν αν όντως έχει μεταμεληθεί. Εδώ δεν πρόκειται περί αρρώστου αλλά περί διαστροφής χαρακτήρα. Μιλάμε για μία νοοτροπία, έναν τρόπο ζωής. Και εάν δεν πιστοποιηθεί ότι αυτός ο τρόπος ζωής του κατηγορουμένου έχει αλλάξει τότε κατά την άποψή μου, αφήνοντάς τον ελεύθερο αποτελεί μία δυναμική απειλή κατά της κοινωνίας», επεσήμανε σε δηλώσεις του ο συνήγορος πολιτικής αγωγής και πρόεδρος του δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Ευάγγελος Μουνδριανάκης.

Ήδη έχει επιβληθεί περιοριστικός όρος στον Νίκο Σειραγάκη να μην βρεθεί στο Ρέθυμνο ωστόσο είναι κάτι που δεν καλύπτει την τοπική κοινωνία. «Αυτός ο περιοριστικός όρος να μην βρεθεί στο Ρέθυμνο υπάρχει αλλά δεν μας καλύπτει. Η θέση του είναι στις φυλακές μέχρι να πιστοποιηθεί ότι έχει μεταμεληθεί, ότι έχει ζητήσει συγγνώμη από τα θύματά του, που δεν το έχει πράξει αυτό. Δεν καλύπτει ούτε εμένα σαν συνήγορο πολιτικής αγωγής, ούτε τους συναδέλφους μου, ούτε την κοινωνία του Ρεθύμνου», ανέφερε σχετικά ο κ. Μουνδριανάκης.

Leave a Reply