ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ “ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ”

Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για σεξουαλική κακοποίηση δύο παιδιών από πενηντάχρονο εργαζόμενο του νοσοκομείου και για απόπειρα συγκάλυψης από τη διοίκηση του ιδρύματος. Σύμφωνα με την ΕΡΤ η εισαγελέας Πρωτοδικών Αθηνών έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, για να διερευνηθεί εάν έχουν συντελεστεί αξιόποινες πράξεις γενετήσιας ελευθερίας σε βάρος ανηλίκων. Ο Υπουργός Υγείας τουίταρε για το σοβαρό περιστατικό:

Εχτές, υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα που επιχείρησαν να απεμπλέξουν τη διοίκηση του νοσοκομείου από τις σοβαρότατες ευθύνες που φέρει. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε αρκετά ΜΜΕ έγιναν αναφορές στην ΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε και στην αναστολή στην οποία ετέθη ο εν λόγω υπάλληλος, όμως πρέπει να υπογραμμιστεί ότι όλα αυτά έγιναν μετά τις καταγγελίες για δεύτερο περιστατικό. Παρά τις μαρτυρίες εργαζομένων του νοσοκομείου ήδη από το πρώτο περιστατικό, όπου φέρεται να πιάστηκε επ΄αυτοφώρω ο τραυματιοφορέας, η διοίκηση τότε δεν έπραξε τίποτα, δεν ειδοποίησε καν την αστυνομία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα που έφερε στο φως την υπόθεση:

Τα περιστατικά: Η πρώτη μάρτυς, ειδικευόμενη ιατρός της, στη διάρκεια της συνεδρίας (29/1/2021) που είχε αναλάβει την αναισθησιολογική φροντίδα του 6χρονου κοριτσιού παρατήρησε τα ακόλουθα μαζί με την ιατρό επιμελήτρια της: «Ενώ το παιδί ήταν υπό γενική αναισθησία και ακάλυπτο και η ίδια βρισκόταν σκυφτή σε θέση δεξιόθεν πλαγίως της ασθενούς, όταν  όρθωσε το σώμα της είδε τον τραυματιοφορέα να αποσύρει γρήγορα το χέρι του από το αιδοίο του παιδιού… Κατόπιν, της δημιουργήθηκε η αίσθηση πως η απότομη απόσυρση του χεριού του τραυματιοφορέα από το αιδοίο του παιδιού οφείλεται στο γεγονός ότι το μάτι της είχε πέσει πάνω στο χέρι του. Αυτές λοιπόν οι σκέψεις την οδήγησαν να παρατηρεί τις κινήσεις των χεριών του και να εποπτεύει το παιδί μέχρι το τέλος της επέμβασης».

Όσον δε για το περαστικό με το δεύτερο κοριτσάκι, ηλικίας 8 έτους, την ώρα που η ειδικευόμενη και η επιμελήτρια της στέκονταν αντιστοίχως σε κεφαλιαία και πλάγια δεξιά θέση έμπροσθεν της ανήλικης, διαπιστώθηκαν τα κάτωθι: «Κατά τη φάση της εισαγωγής της αναισθησίας και ενώ ο τραυματιοφορέας με το δεξί του χέρι είχε σταθεροποιήσει το παιδί για την αποφυγή αντιδραστικών κινήσεων, με το αριστερό του χέρι, που ήτο πιο κάτω από την ειδική ποδιά του παιδιού, η οποία ήταν τραβηγμένη μέχρι την υποομφάλια, υπερηβική χώρα της ασθενούς, είδε (σς η γιατρός) να κάνει κινήσεις προώθησης επαναφοράς που διήρκεσαν ελάχιστα, οι οποίες επαναλήφθηκαν μετά από λίγο».

Το αίμα: Μετά τη διασωλήνωση «η νοσηλεύτρια αφαίρεσε την ποδιά και το εσώρουχο του παιδιού και ανήγγειλε την παρουσία αίματος, στο σημείο που αντιστοιχεί στο αιδοίο της μικρής». Ακολούθως, η πρώτη μάρτυς (σ.σ.: η ειδικευόμενη γιατρός) «ούσα υποψιασμένη από τις κινήσεις (σ.σ.: του τραυματιοφορέα) που προηγήθηκαν, έριξε εσκεμμένα το βλέμμα της στα χέρια του που φορούσε γάντια και είδε στον δείκτη του αριστερού χεριού του έκκριμα ανοικτού κόκκινου χρώματος, εφάμιλλο με αυτό της κηλίδας του εσωρούχου».

Επί τόπου: Η δεύτερη μάρτυρας, η επιμελήτρια γιατρός μαζί με την έμπειρη νοσηλεύτρια του τμήματος, αμέσως μόλις ενημερώθηκαν από την ειδικευόμενη για τα καθέκαστα, ενήργησαν ώστε να τον «συλλάβουν» επί τω έργω. «Υποψιασμένη πλέον και η ίδια αποφάσισε να παρακολουθήσει τις κινήσεις του κι άλλαξε θέση, πηγαίνοντας πάνω από το κεφάλι του παιδιού… Ο τραυματιοφορέας είχε πάρει θέση εκ νέου δίπλα στο παιδί, έχοντας όμως τα χέρια κάτω από την κουβέρτα, με το δεξί του χέρι στο ύψος του αριστερού ώμου και το αριστερό του στο ύψος του εφηβαίου». Τότε η επιμελήτρια «νοιώθοντας ταραχή και με σκοπό να διαπιστώσει την πραγματική θέση του αριστερού του χεριού, σήκωσε απότομα την κουβέρτα, οπότε είδε το χέρι του στην αιδοιομηρική πτυχή με τον δείκτη στη μεσότητα των έξω γεννητικών οργάνων ως μη όφειλε και παρατήρησε επιπλέον ότι στο δείκτη του αριστερού του χεριού το γάντι ήταν χρωματισμένο ελαφρά με οροαιματηρό έκκριμα»!

Τις μαρτυρίες αυτές επιβεβαίωσαν και οι διευθύνοντες των κλινικών, ενώ ο τραυματιοφορέας και παλαιός εργαζόμενος του νοσοκομείου, στην ανωμοτί κατάθεση του δήλωσε ότι «δεν έχει κατανοήσει επαρκώς τα περιεχόμενο, τη σημασία και τη βαρύτητα των πράξεων του». Παρότι δε είχε επιδείξει ανάλογη συμπεριφορά και στο παρελθόν, εν τούτοις αποφάσισαν να τον… «χαϊδέψουν» και κατ’ ουσίαν να συγκαλύψουν την υπόθεση, καθώς δεν απευθύνθηκαν στις εισαγγελικές αρχές και κατ’ επέκταση σε ιατροδικαστή.

Leave a Reply