ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ “ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ” ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΚΥΡΙΩΣ… ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΙΕΡΕΙΣ

Μια απίστευτη αφίσα κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο, που μας προσκαλεί σε ένα “Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας”, στο οποίο προσκεκλημένοι ομιλητές είναι κυρίως άνδρες και πολλοί ιεράρχες, που θα μιλήσουν για… γονιμότητα και αναπαραγωγική αυτονομία. Το πλήρες πρόγραμμα έχει και ελάχιστες γυναίκες, πέραν των Αρχιεπισκόπων και Μητροπολιτών, ενώ διοργανώνεται από Ιατρικές Σχολές και υπό την αιγίδα της ΠτΔ. Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στηρίζει ένα συνέδριο, που αφορά τα σώματα των γυναικών και στο οποίο κυριαρχούν όλα τα οπισθοδρομικά στερεότυπα, που για χρόνια καταπιέζουν τις γυναίκες.

Προφανώς, δεν είναι κακό να διοργανώνεται ένα συνέδριο για τη γονιμότητα, έχουν άλλωστε διοργανωθεί κάμποσα ως τώρα, χωρίς φανφάρες και “επώνυμους” και παπάδες να τα στηρίζουν.  Το θέμα είναι να προσεγγίζουν το ζήτημα επιστημονικά και όχι θρησκευτικά, χωρίς δημιουργήσουν ενοχές σε όσους/ες έχουν επιλέξει να μην τεκνοποιήσουν ακόμα για τους δικούς τους λόγους και χωρίς να αναπαράγουν κοινωνικά στερεότυπα. Εμείς, προς το παρόν, “διαβάζουμε” μια επίθεση στα γυναικεία αναπαραγωγικά δικαιώματα με πρόσχημα το δημογραφικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 160 ομιλητές (+4 διοργανωτές) οι 37 είναι γυναίκες. Θα μιλήσει και ο Ντάνος…

Μάλιστα, το σποτ της Πρωτοβουλίας για το Δημογραφικό  «ΜΠΡΟΣΤΑ για την οικογένεια» ενόψει του 1ο Πανελλήνιου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές, που θα γίνει 2-4 Ιουλίου 2021 στα Ιωάννινα, αποτυπώνει ακριβώς τις διαθέσεις των οργανωτών. Στο διαφημιστικό βίντεο του Συνεδρίου, εμφανίζεται μια γυναίκα, η οποία “έκανε το ατόπημα” να ασχοληθεί με την εκπαίδευση και την καριέρα τους, αναβάλλοντας τον “φυσικό προορισμό” της, που δεν είναι άλλος από τη… μητρότητα. Όταν ξαφνικά βρίσκεται μπροστά από μία τούρτα γενεθλίων με τα κεράκια να δείχνουν το τρομακτικό νούμερο 41, τότε το σποτ τη δείχνει να κατανοεί το λάθος της.
Στην πρόσκληση, αναφέρεται ότι «θα αναδειχθεί στις επιστημονικές διαλέξεις και συζητήσεις, η ανάγκη της επαγρύπνησης από τη νεότητα, ακόμα και την εφηβεία, για την προάσπιση της γονιμότητάς τους με τον σωστό οικογενειακό προγραμματισμό και με την επαναφορά του προτύπου δημιουργίας “πυρηνικής” οικογένειας ενωρίς, παράλληλα με την υλοποίηση των επαγγελματικών προσδοκιών, με την κατάκτηση της επιστημονικής καταξίωσης και αναγνώρισης, με τις δυσκολίες της ζωής, οικονομικές και κοινωνικές, και με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ελεύθερου ανθρώπου που τον διαμορφώνουν ως ξεχωριστό μαχητή στην κοινωνία μας, όχι όμως μόνο του και απογοητευμένο φυγά για τις επιλογές του, ειδικά όταν είναι πια πολύ αργά».

Στους δε στόχους, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «Επιστρατεύουμε ιατρούς και επαγγελματίες υγείας εξειδικευμένους στην ανθρώπινη αναπαραγωγή, επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας, παιδίατρους, Κοινωνικούς λειτουργούς, δημοσιογράφους, επικοινωνιολόγους, θρησκευτικούς ηγέτες, Εκπαιδευτικούς στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» και «κινητοποιούμε την Επιστημονική κοινότητα, την Πολιτική Ηγεσία, και τη Θρησκευτική Ηγεσία, ώστε να πραγματοποιηθεί το όραμα της προαγωγής της γνώσης και την ενημέρωσης σε θέματα γονιμοτητας». 

Διαβάζουμε ακόμα ότι, φέτος, επετειακή χρονιά για τη χώρα μας, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση «είμαστε πλέον σε θέση να χαράξουμε υπεύθυνα το μέλλον μας και να αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα στην αντιμετώπιση της μάστιγας της υπογεννητικότητας που απειλεί με αφανισμό το έθνος μας. Οι πράξεις μας θα αξιολογηθούν από τον ιστορικό του μέλλοντος αλλά και από την κοινωνία του σήμερα». Και ότι «Θα γίνει, επίσης, παρουσίαση των στρατηγικών που πρέπει να διαμορφωθούν τόσο σε ιατρικό, όσο και σε οικονομικό, πολιτικό, αλλά και κοινωνικό επίπεδο, ώστε όλοι από κοινού να υποστηρίξουμε την προαγωγή της γνώσης στα θέματα της γονιμότητας, ο καθένας με τη δυναμική του και την ιδιαίτερη θέση του στην κοινωνία, σε όλα τα επίπεδα και κοινωνικά στρώματα, ακούγοντας επιστήμονες και πανεπιστημιακούς δασκάλους από το νομικό, δημοσιογραφικό και πολιτειακό σύστημα της χώρας μας, αλλά κι εκπροσώπους της Εκκλησίας μας, πεφωτισμένους Ιεράρχες. Νοιώθουμε την ανάγκη μιας κοσμοθεωρειακής σύγκλισης από αυτούς που θέλουν να καινοτομούν, να θέτουν όρια, να ξεπερνούν προκαταλήψεις και να βρίσκουν τον κοινό τόπο εφαρμογής της αναπαραγωγικής ιατρικής χωρίς να υπάρχει η ανάγκη να πατάμε κόκκινες γραμμές μέσα από βιοηθικά διλήμματα. Προσδοκούμε η Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή να γίνει εργαλείο θεραπείας όσων νοσούν από την υπογονιμότητα και όχι όλων εκείνων που έφτασαν στην υπογονιμότητα από παράπλευρους δρόμους των επιλογών τους». 

Leave a Reply