ΒΑΝΔΑΛΙΣΑΝ ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΓΟΡΓΟΝΑ ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ

Μικρή ΓοργόναΓράφοντας το σύνθημα «rasist fish», άγνωστοι βανδάλισαν τη «Μικρή Γοργόνα», το πιο διάσημο σύμβολο της Δανίας. Το άγαλμα, ηλικίας 107 ετών που αναπαριστά μια μικρή γοργόνα από το ομώνυμο παραμύθι του Δανού συγγραφέα του 19ου αιώνα Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, βρίσκεται σε έναν βράχο στην προκυμαία της Κοπεγχάγης. Πάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Μικρή Γοργόνα, η οποία πολλές φορές έχει υποστεί καταστροφές ενώ δύο φορές αποκεφαλίστηκε. Οι δράστες κόλλησαν και αυτοκόλλητα πάνω στο άγαλμα. Η αστυνομία αντιμετωπίζει το περιστατικό ως βανδαλισμό και ξεκίνησε έρευνα.A close-up view of stickers attached to "The Little Mermaid" statue, after the rock that serves as its plinth appeared with a graffiti reading "Racist Fish", in Copenhagen

Το «σήμα κατατεθέν» της Κοπεγχάγης, η «μικρή Γοργόνα», συμπλήρωσε έναν αιώνα ζωής το 2013. Οι Δανοί γιόρτασαν την επέτειο των 100 χρόνων με μια εντυπωσιακή παράσταση στην προκυμαία της πρωτεύουσας, στην οποία συμμετείχαν 100 «ζωντανές» γοργόνες. Το μικρό μπρούτζινο άγαλμα, αναπαριστά την πασίγνωστη ηρωίδα του ομώνυμου παραμυθιού του Δανού συγγραφέα Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Φιλοτεχνημένο το 1913, το άγαλμα έχει ύψος 1,25 μέτρο και βρίσκεται πάνω σε βράχο στο λιμάνι της Κοπεγχάγης. Κάθε χρόνο, χιλιάδες επισκέπτες φωτογραφίζονται μαζί με το διάσημο άγαλμα. Κατά τη διάρκεια των 100 χρόνων της ζωής της η γοργόνα έχει γίνει και στόχος βανδάλων: δύο φορές έχασε το κεφάλι της, της έχουν πετάξει μπογιές, και της έχουν φορέσει ακόμα και μπούρκα.

Εδώ και εβδομάδες, διαδηλωτές του κινήματος Black Lives Matter επιτίθενται κατά αγαλμάτων που παριστούν ιστορικά πρόσωπα που θεωρείται ότι έπαιξαν κάποιον ρόλο στο αποικιακό παρελθόν.

«Δυσκολεύομαι να καταλάβω ποιο είναι το ρατσιστικό στοιχείο στο παραμύθι της Μικρής Γοργόνας», δήλωσε η Ανε Γκρουμ-Σβένσεν του Κέντρου Άντερσεν στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters