ΣΤΗ ΜΕΘ ΤΟΥ ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΑΧΡΟΝΟ ΑΓΟΡΑΚΙ ΜΕ ΣΠΑΝΙΟ ΥΠΕΡΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟ

Μάχη για τη ζωή του δίνει ένα πεντάχρονο αγοράκι, που νοσηλεύεται διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Το αγοράκι πάσχει από ένα σπάνιο πολυσυστημικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C), το οποίο εμφανίζεται στα παιδιά, 4-6 εβδομάδες μετά τη νόσησή τους από κορονοϊό. Το σύνδρομο αυτό δημιουργεί καρδιολογικά προβλήματα. Ο 5χρονος δεν νοσεί αυτή τη στιγμή από κορονοϊό, όμως έχει υψηλά αντισώματα Covid-19, καθώς είχε διαγνωστεί θετικός πριν από μερικές εβδομάδες. Οπως τονίζουν οι γιατροί πρόκειται για την πρώτη περίπτωση του συγκεκριμένου συνδρόμου, ως επιπλοκή του κορονοϊού στη χώρα μας.

Τι είναι το MIS-C, πολυσυστημικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά

Το εν λόγω σύνδρομο (MIS-C, πολυσυστημικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά) μοιάζει με τη νόσο Καβασάκι, είχε ανησυχήσει για πρώτη φορά την επιστημονική κοινότητα πέρσι την άνοιξη, όταν εντοπίστηκε αρχικά στις ΗΠΑ και κατόπιν και στην Ευρώπη σε περιοχές όπου το επιδημιολογικό φορτίο του νέου κορονοϊού ήταν βαρύ. Οι επιστήμονες ακόμα δεν έχουν καταλήξει κατά πόσο υπάρχει αιτιολογική συσχέτισή του συνδρόμου με την Covid-19 εκτός από χρονική.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου MIS-C –που συνήθως εμφανίζονται σε παιδιά και νέους χωρίς υποκείμενα νοσήματα– διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή, αλλά γενικά μοιάζουν με εκείνα της σπάνιας νόσου Καβασάκι, η οποία προκαλεί κυρίως φλεγμονή στα τοιχώματα των αρτηριών και των άλλων αιμοφόρων αγγείων, κάτι που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι πυρετός, πόνοι στην κοιλιά, εμετοί, διάρροια, εξανθήματα στο δέρμα, κόπωση κ.ά. Η αιτία της νόσου Καβασάκι (από την οποία πάσχουν μόνο ένα έως τρία παιδιά ανά 10.000 στις δυτικές χώρες) είναι ένα μυστήριο και το ίδιο ισχύει για το σύνδρομο MIS-C. Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό ότι μερικοί άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση για υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος τους απέναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς, η οποία γυρνάει «μπούμερανγκ» στον οργανισμό τους.

Στα μικρά παιδιά –που έχουν μέση ηλικία επτά ετών, σύμφωνα με ιταλική έρευνα από γιατρούς του Μπέργκαμο, όπου παρατηρήθηκε έντονα το φαινόμενο– τα συμπτώματα του νέου συνδρόμου μοιάζουν περισσότερο με εκείνα της Καβασάκι. Αντιθέτως, σύμφωνα με άλλη αμερικανική έρευνα, οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικοι εμφανίζουν πιο έντονη φλεγμονώδη αντίδραση στον κορονοϊό, η οποία απειλεί σοβαρότερα την καρδιά τους και άλλα όργανα.

Πηγή: ΕΡΤ, Iatropedia

Leave a Reply