ΜΕΝΕΙ ΜΥΣΤΙΚΟ. ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από 11 Νοεμβρίου έως 11 Δεκεμβρίου, με κεντρικό μήνυμα «Μένει Μυστικό», ανοίγει τον φάκελο Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών και μέσα από σειρά δράσεων ενημερώνει, συζητά, καταγράφει απόψεις και κινητοποιεί τους πολίτες. Στόχος είναι να αναδειχτεί το φαινόμενο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, τις διαστάσεις που έχει λάβει στην Ελλάδα με στόχο να κατατεθούν στους αρμόδιους θεσμικούς φορείς συγκεκριμένες και πρακτικές προτάσεις για την πρόληψη και αντιμετώπισή του.

Ως Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών ορίζεται «η συμμετοχή (εμπλοκή) των παιδιών σε σεξουαλική δραστηριότητα την οποία δεν κατανοούν πλήρως ή για την οποία δεν είναι σε θέση να συναινέσουν ή για την οποία δεν είναι αναπτυξιακά ώριμα ή η οποία παραβιάζει τους νόμους. Τα παιδιά μπορεί να υποστούν σεξουαλική κακοποίηση τόσο από ενήλικα άτομα όσο και από άλλα παιδιά τα οποία, λόγω της ηλικίας τους ή του αναπτυξιακού τους σταδίου, βρίσκονται σε θέση ευθύνης, εμπιστοσύνης ή δύναμης σε σχέση με το θύμα».

Να σημειωθεί εδώ ότι η Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών περιλαμβάνει δραστηριότητες που μπορεί να περιλαμβάνουν άγγιγμα μπορεί όμως και όχι. Έτσι ο όρος αναφέρεται σε δραστηριότητες όπως διείσδυση των γεννητικών οργάνων του ενήλικα στα γεννητικά όργανα, στον πρωκτό ή στο στόμα του παιδιού, την επίδειξη των γεννητικών οργάνων του ενήλικα σε ένα παιδί, την επίδειξη πορνογραφίας σε παιδιά και την πορνεία παιδιών. Η Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών  μπορεί να συνοδεύεται από συμπεριφορές δωροδοκίας, πίεσης, εξαναγκασμού ή να λαμβάνει χώρα σε μια σχέση ασφάλειας και εμπιστοσύνης με το παιδί.

 sexual-abuse
Η Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών  είναι θέμα δημόσιας υγείας

Μια μελέτη της κλινικής Mayo το 2010 έδειξε ότι άτομα με ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης μπορεί να εμφανίσουν διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), διαταραχές άγχους, κατάθλιψη και διαταραχές φαγητού και ύπνου αλλά και να προβούν σε απόπειρες αυτοκτονίας.

Οι συνέπειες της Σεξουαλικής Κακοποίησης Παιδιών  μπορεί να είναι:

– Μετατραυματικές διαταραχές
– Άγχος κατασταλτικό που δεν μπορεί να προσδιοριστεί αλλιώς (DESNOS – Disorder of -Extreme Stress Not Otherwise Specified)
– Σεξουαλικές δυσκολίες
– Διαταραχές άγχους και συναισθηματικές δυσκολίες
– Κατάθλιψη
– Χρήση ουσιών
– Διατροφικές διαταραχές και πολλά άλλα

Ωστόσο να σημειωθεί ότι η εκδήλωση και η ένταση των συμπτωμάτων εξαρτάται από ατομικούς (ηλικία- αναπτυξιακό στάδιο παιδιού), κοινωνικούς παράγοντες αλλά και από την φύση και τα χαρακτηριστικά της σεξουαλικής κακοποίησης (Finkelhor & Berliner, 1995). Για αυτό το λόγο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετέχει σε μια Παγκόσμια Συμμαχία για την Υγεία (Global Health Coalition) προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών ως θέμα δημόσιας υγείας.

kampania1
Στην πανελλαδική αυτή εκστρατεία, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπιου Παυλόπουλου, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» καλεί τους πολίτες να:
1. Συνυπογράψουν τις προτάσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου
2. Επισκεφθούν το http://www.meneimystiko.gr , να ενημερωθούν για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, να διαβάσουν πραγματικές ιστορίες, στατιστικά στοιχεία από την Ελλάδα και τον κόσμο, να ανατρέξουν σε υποθέσεις που συντάραξαν την κοινή γνώμη, να γνωρίσουν την πραγματικότητα που αντιμετωπίζει ένα παιδί που βρίσκει το θάρρος να καταγγείλει όλα όσα έχει υποστεί.
3. Συμμετέχουν στις ανοικτές συζητήσεις που διοργανώνει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά, Χαλκίδα, Τρίπολη και Λάρισα.


Η εκστρατεία θα ολοκληρωθεί στις 11 Δεκεμβρίου 2017 και ο απολογισμός αυτών καθώς και συμπεράσματα θα παρoυσιαστούν σε συνάντηση με την Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας.