74 ΝΕΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ. ΣΤΑ 966 ΣΥΝΟΛΙΚΑ. 28 ΝΕΚΡΟΙ

ÊÁÈÇÌÅÑÉÍÇ ÅÍÇÌÅÑÙÓÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÐÏÑÅÉÁ ÔÏÕ ÍÅÏÕ ÊÏÑÏÍÏÚÏÕ, ÁÐÏ ÔÏÍ ÕÖÕÐÏÕÑÃÏ ÐÏËÉÔÉÊÇÓ ÐÑÏÓÔÁÓÉÁÓ ÊÁÉ ÄÉÁ×ÅÉÑÉÓÇÓ ÊÑÉÓÅÙÍ ÍÉÊÏ ×ÁÑÄÁËÉÁ ÊÁÉ ÔÏÍ ÅÊÐÑÏÓÙÐÏ ÔÏÕ ÕÐÏÕÑÃÅÉÏÕ ÕÃÅÉÁÓ ÊÁÈÇÃÇÔÇ ÓÙÔÇÑÇ ÔÓÉÏÄÑÁΟ καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρας ενημερώνει όπως κάθε μέρα για την κατάσταση. 74 είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα τις τελευταίες ώρες. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 966 συνολικά, ενώ οι νεκροί είναι πλέον 28, 23 άντρες και 5 γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων είναι τα 73 έτη. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 66 συμπολίτες μας, ενώ 65 είναι διασωληνωμένοι, κατά μεγάλη πλειονότητα άντρες, με υποκείμενα νοσήματα. 4 έχουν αποσωληνωθεί, ενώ 52 έχουν πάρει εξιτήριο.

Έχουν διεξαχθεί έως σήμερα 13.477 τεστ, ενώ δοκιμάζονται και διάφορα θεραπευτικά σχήματα με συνδυασμούς φαρμάκων.

Η πορεία της νόσου είναι ανάλογη με τα μέτρα και σε ελεγχόμενη τροχιά, αλλά υπάρχουν περιοχές με μεγαλύτερη διασπορά και περιοχές όπου θα αυξηθεί η διασπορά αν δεν τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα. Το μέλλον εξαρτάται από όλους μας. H κατάσταση είναι σοβαρή και έκτακτης ανάγκης, ενώ η Κίνα έκλεισε τα σύνορά της σήμερα, γιατί φοβάται δεύτερο κύμα της πανδημίας. Χαρακτηριστικά, υπογράμμισε  ο κ. Τσιόδρας, αν δεν λαμβάνονταν έγκαιρα μέτρα σε όλο τον κόσμο, ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να ανέλθει ακόμα και στα 40.000.000.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στα τεστ κορονοϊού, λέγοντας πως “σε αυτή τη φάση της επιδημίας στη χώρα μας, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου. Ένα θετικό μπορεί να είναι ψευδώς θετικό, λόγω έκθεσης σε άλλους κορονοϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα”. Προτεραιότητα έχει ο μοριακός έλεγχος.

Αναφέρθηκε επίσης στο εξιτήριο που έλαβε από το Αττικό Νοσοκομείο, η μητέρα που γέννησε, ενώ ήταν θετική στον κορονοϊό. «Τέτοια νέα μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε. Το μέλλον εξαρτάται απ’ όλους μας», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά, εχτές παρελήφθη υγειονομικό υλικό από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ αναμένονται και νέες αφίξεις που θα ενισχύσουν τα νοσοκομεία. Οι έλεγχοι εντατικοποιούνται και όσοι είναι σε καραντίνα πρέπει να την τηρούν αυστηρά.