99 ΝΕΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ KAI 121 ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ». ΣΤΑ 1613 ΣΥΝΟΛΙΚΑ. 59 ΝΕΚΡΟΙ

ÊÁÈÇÌÅÑÉÍÇ ÅÍÇÌÅÑÙÓÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÐÏÑÅÉÁ ÔÏÕ ÍÅÏÕ ÊÏÑÏÍÏÚÏÕ, ÁÐÏ ÔÏÍ ÕÖÕÐÏÕÑÃÏ ÐÏËÉÔÉÊÇÓ ÐÑÏÓÔÁÓÉÁÓ ÊÁÉ ÄÉÁ×ÅÉÑÉÓÇÓ ÊÑÉÓÅÙÍ ÍÉÊÏ ×ÁÑÄÁËÉÁ ÊÁÉ ÔÏÍ ÅÊÐÑÏÓÙÐÏ ÔÏÕ ÕÐÏÕÑÃÅÉÏÕ ÕÃÅÉÁÓ ÊÁÈÇÃÇÔÇ ÓÙÔÇÑÇ ÔÓÉÏÄÑÁΟ καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρας ενημερώνει όπως κάθε μέρα για την κατάσταση. 99 είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα τις τελευταίες ώρες και επιπλέον 119 στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», που ελλιμενίστηκε σήμερα στον Πειραιά. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι 1613, ενώ οι νεκροί είναι πλέον 59, 49 άντρες και 10 γυναίκες, με Μ.Ο. ηλικίας τα 71 έτη. To 95% είχε υποκείμενο νόσημα ή μεγάλη ηλικία.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 92 διασωληνωμένοι, 69 άντρες και 23 γυναίκες, εκ των οποίων πάνω από το 70% έχει υποκείμενο νόσημα ή ηλικιωμένοι, ενώ 11 ακόμα ασθενείς αποσωληνώθηκαν, εκ των οποίων παραπάνω από τους μισούς είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένοι, γεγονός που είναι ελπιδοφόρο.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας έχουν διενεργηθεί 22.437 εργαστηριακά τεστ.

Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν οι ιδιοκτήτες σκύλων και γατιών, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας για τα ζώα συντροφιάς, μετά τις αναφορές στο εξωτερικό για κρούσματα κορονοϊού σε γάτες. Συγκεκριμένα τόνισε ότι έως σήμερα ξέραμε για μια γάτα στο Βέλγιο και δυο σκύλους στο Χονγκ Κονγκ. Οι ιδιοκτήτες γάτας δεν πρέπει να ανησυχούν, είπε, και δεν υπάρχει λόγος να εγκαταλείπουν τα ζώα τους, όπως γίνεται στο εξωτερικό.

Στα αισιόδοξα μηνύματα της ημέρας περιλαμβάνεται πολύ πρόσφατη δημοσίευση από την Ακαδημία Επιστημών της Κίνας, που αφορά σε νέο πειραματικό φάρμακο για την καταπολέμηση και πρόληψη του κορονοϊού. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι το φάρμακο αυτό φαίνεται να είναι περισσότερο αποτελεσματικό απ’ όλα τα υπόλοιπα που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή.

O κ. Τσιόδρας βλέπει την πορεία της νόσου στη χώρα μας με συγκρατημένη αισιοδοξία και θεωρεί ότι βρισκόμαστε στο τέλος της αρχής…

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς επιβάλλονται νέοι περιορισμοί κυκλοφορίας σε δύο περιοχές της Πάτρας αλλά και την παραλία του Βόλου. Οι περιορισμοί στην Πάτρα αφορούν το Νότιο Πάρκο και την Πλαζ Πάτρας και θα ισχύουν από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή, από 2:00 το μεσημέρι έως τις 8:00 το πρωί. Η σχετική απόφαση, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ελήφθη έπειτα από εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Χ. Μπονάνο. Επίσης, ανακοινώθηκε ο περιορισμός της κίνησης πολιτών και στην παραλιακή ζώνη του Βόλου, μια απόφαση που ελήφθη χθες από τις τοπικές αρχές.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε και στην επίσκεψη που πραγματοποίησε το πρωί στην Ε12 προβλήτα στον Πειραιά όπου έδεσε το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Από τους σχετικούς ιατρικούς ελέγχους που έγιναν διαπιστώθηκε ότι 121 είναι θετικοί στον ιό (δύο έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο) και 261 είναι αρνητικοί. Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η υγεία όλων όσων βρίσκονται στο πλοίο είναι εξαιρετική και ότι στις 7.00 το απόγευμα θα ξεκινήσει η διαδικασία για την απομάκρυνση όσων βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς θα μεταφερθούν μέχρι το βράδυ σε τρία ξενοδοχεία και οι υπόλοιποι που βρέθηκαν θετικοί θα παραμείνουν σε καραντίνα μέσα στο πλοίο και θα παρακολουθούνται από ιατρικό προσωπικό του ΕΟΔΥ..

Δείτε live την ενημέρωση.