ΜΙΚΡΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ, Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΖΗΤΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ

βιβλία για το περιβάλλονΗ κλιματική αλλαγή και τα περιβαλλοντικά ζητήματα με απασχολούσαν πάντα, αλλά από τότε που έγινα μητέρα προβληματίστηκα βαθύτερα. Νομίζω πως τότε άρχισα να σκέφτομαι ουσιαστικά οικολογικά, τρέμοντας για το πώς θα μεγαλώσουν τα παιδιά μου, σε τι κόσμο, πόσο θα επηρεάσει η μόλυνση, το πλαστικό, η υπερθέρμανση του πλανήτη τις ζωές τους, τόσο ως παιδιών όσο και ως ενηλίκων. Διαπίστωσα πόσο διαφορετικά είχα μεγαλώσει εγώ μέσα από απλά και καθημερινά πράγματα, πόσο πιο καθαρές ήταν οι θάλασσες που κολύμπησα ως παιδί, πόσο περισσότερο ήταν το πράσινο μέσα στο οποίο έπαιξα (αν και ως μαθήτρια δημοτικού έζησα την τεράστια συζήτηση περί νέφους στην Αθήνα και πρωτάκουσα για την τρύπα του όζοντος), πόσο λιγότερα σκουπίδια υπήρχαν γύρω μου, σε πόσο λιγότερη κατανάλωση παντός τύπου ήμασταν συνηθισμένοι… Αλλά και πόσο ανύπαρκτη ήταν η παιδεία σχετικά με την οικολογία στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, που μεγάλωσα. Προφανώς, τότε δεν υπήρχαν βιβλία για το περιβάλλον ούτε εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και έχω μια αίσθηση, χρόνια μετά, πως όλοι όσοι τότε βοούσαν εν τη ερήμω για τους επερχόμενους κινδύνους αντιμετωπίζονταν ως γραφικοί.

Για να καταλάβω τον κίνδυνο, τον οποίο ως τότε πιθανότατα θεωρούσα ως απλή κινδυνολογία, και να ευαισθητοποιηθώ, με βοήθησαν και τα παιδικά βιβλία για το περιβάλλον, που άρχισαν δειλά δειλά να ασχολούνται με την προστασία του πλανήτη και με τις προσπάθειες, απλές και πιο σύνθετες, για τη σωτηρία του. Η εκπαίδευση των παιδιών μου αναφορικά με ένα θέμα πάνω στο οποίο η δικιά μου γενικά ποτέ δεν εκπαιδεύτηκε ξεκίνησε, λοιπόν, εξ απαλών ονύχων. Και τα βοήθησε. Τη θεωρώ, μάλιστα, καθοριστική, για το μέλλον τους: Γιατί αποφεύγουν παντός τύπου πλαστικούρα, γιατί μου φωνάζουν αν ρίξω καταλάθος κάτι ανακυκλώσιμο στα “συμβατικά” σκουπίδια, γιατί το καλοκαίρι στη θάλασσα καθαρίζουν την παραλία, γιατί έχουν απαιτήσει να ενισχύσουμε οικονομικά περιβαλλοντικές οργανώσεις, γιατί παρακολουθούν ντοκιμαντέρ και ενημερώνονται για τα ζώα υπό εξαφάνιση, γιατί ξέρουν τι είναι η υπεραλίευση, γιατί κάνουν λόγο για αειφόρο, πράσινη ανάπτυξη και οικονομία, γιατί ονειρεύονται καθημερινά να ενηλικιωθούν και να μεγαλώσουν τα δικά τους παιδιά σε έναν κόσμο πιο καθαρό, απαλλαγμένο από όλες τις παθογένειες που έχουν φέρει τη Γη στα όριά της. Με άλλα λόγια, είναι μέσα στην κουλτούρα τους η προστασία της φύσης, που την αντιλαμβάνονται ως σπίτι τους. Κατανοούν ότι ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε και η τροφή που τρώμε, ό,τι δηλαδή χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε, προέρχεται από τη φύση την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε πάση θυσία.

Σας προτείνω, λοιπόν, μερικά βιβλία σχετικά με το περιβάλλον, για κάθε ηλικία, που ξεχώρισα από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, γνώσεων και μυθιστορήματα, ώστε να τα προσφέρετε στα παιδιά σας και να τα βοηθήσετε να αποκτήσουν γνώσεις που θα τους επιτρέψουν να προστατέψουν τον πλανήτη και να σώσουν τη γενιά τους και τις μελλοντικές γενιές.

Έμιλι Γκράβετ-Ένα σωρό πράγματα! Για παιδιά από 3 ετών

Μετάφραση: Μάρω Ταυρή

Ένα ζευγάρι καρακάξες, η Μεγκ και ο Ας, χτίζουν µια φωλιά για τα αυγά τους, ψηλά στα κλαδιά ενός δέντρου. Οι περήφανοι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους που θα γεννηθούν όπου να ’ναι. Έτσι μαζεύουν ένα σωρό πράγματα, που είναι σίγουροι ότι θα χρειαστούν. Όμως… πόσα μπορεί να χωρέσει µια φωλιά; Μια ιστορία γεμάτη φρεσκάδα και χιούμορ, µε έντονο οικολογικό μήνυμα για την υπερκατανάλωση και την ανακύκλωση, από µια από τις πιο ταλαντούχες δημιουργούς παιδικών βιβλίων. Σημειώνουμε ότι η Αγγλίδα Γκράβετ έχει διακριθεί για τη δουλειά της με το βραβείο εικονογράφησης Macmillan και δύο φορές με το CILIP Kate Greenaway Medal.

Έμιλι Γκράβετ-Λαμπίκο! Για παιδιά από 4 ετών

Μετάφραση: Μάρω Ταυρή

Στον Πιτ αρέσει να είναι όλα καθαρά και νοικοκυρεμένα, μερικές φορές, όμως, το παρακάνει. Τόσο που καταλήγει να καταστρέψει το δάσος του! Θα καταλάβει ο αξιολάτρευτος ασβός το λάθος του και θα μπορέσει να το διορθώσει; Μια ιστορία γεμάτη φρεσκάδα και χιούμορ, µε έντονο οικολογικό μήνυμα, και αυτή γραμμένη και εικονογραφημένη πανέξυπνα από τη μοναδική Έμιλι Γκράβετ.

Νίκολα Έντουαρντς-Θα γίνουμε κύμα Για παιδιά από 4 ετών

Εικονογράφηση: Σάρα Γουίλκινς

Μετάφραση: Μάρω Ταυρή

Ώρα να το χωνέψουμε: Δεν έχουμε άλλο σπίτι/ Όλοι μαζί ας αλλάξουμε το μέλλον του πλανήτη! Μια από τις πιο χαριτωμένες ρίμες ενός βιβλίου επίκαιρου όσο ποτέ, που με σύντομο κείμενο και πανέμορφη εικονογράφηση εξηγεί τον αντίκτυπο που έχει η συμπεριφορά μας στο περιβάλλον και μας παρακινεί να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να γίνουμε το κύμα που θα φέρει την αλλαγή.

Κέιτ Πάνκχερστ-Υπέροχες γυναίκες που έσωσαν τον πλανήτη Για παιδιά από 6 ετών

Μετάφραση: Ειρήνη Παϊδούση

Ένα βιβλίο γεμάτο εκπληκτικές ιστορίες γυναικών που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην προστασία της Γης και όλων των πλασμάτων της. Τα παιδιά, μεταξύ άλλων, θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των πλαστικών και της ανακύκλωσης μαζί με την Αϊζάτου Σισέι, θα θαυμάσουν την ευφυΐα των χιμπαντζήδων μαζί με την Τζέιν Γκούντολ και θα παλέψουν κατά της καταστροφικής αποδάσωσης μαζί με την Ουανγκάρι Μαατάι. Μέσα από τη μοναδική εικονογράφησή του και τις απίθανες πληροφορίες που δίνει, το βιβλίο αυτό θα τους γνωρίσει μερικές μόνο από τις ξεχωριστές γυναίκες που έδωσαν τον δικό τους αγώνα για να προστατέψουν τον φυσικό μας κόσμο και θα τα παρακινήσει να προσπαθήσουν και τα ίδια να σώσουν τον πλανήτη.

Ελένη Ανδρεάδη- Πράκτορες του Πλανήτη 5: Η απαγωγή της Δ Για παιδιά από 8 ετών

Εικονογράφηση: Στέφανος Κολτσιδόπουλος

Στο 5ο βιβλίο της εκπληκτικής οικολογικής σειράς της Ελένης Ανδρεάδη, όλοι οι πράκτορες των προηγούμενων βιβλίων ενώνουν τις δυνάμεις τους για να σώσουν τη Διοικητή Δ, αλλά και τη Γη από την ολική καταστροφή! Το μόνο που στέκεται ανάμεσα στον αναγνώστη και στο τέλος του κόσμου είναι το εξώφυλλο αυτού του βιβλίου. Εντάξει, και λίγο (απαραίτητο) θάρρος… Διότι κάποιος έχει απαγάγει τη Διοικητή Δ της Περιβαλλοντοπόλ, ενώ σε 24 ώρες ένα γιγάντιο διαστημικό τέρας θα πνίξει τον πλανήτη! Μονάχα τα παιδιά μπορούν να σώσουν τον κόσμο, εφόσον τολμούν να γυρίσουν σελίδα. Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Βαθιές ανάσες μόνο και ηρεμία. Δεν είναι δα και τίποτα! Μια βουτιά στο σκοτεινό, απειλητικό άγνωστο, στο βάθος του οποίου παραμονεύει ένα θεόρατο τέρας. Μπορεί και δύο τέρατα. Άγνωστο είναι, είπαμε…

Η Ελένη Ανδρεάδη χρησιμοποιεί τη συγγραφική της πένα ως το απόλυτο μυστικό όπλο για τη δημιουργία της σειράς βιβλίων Πράκτορες του Πλανήτη. Σπούδασε Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και έχει εργαστεί ως στρατηγικός και περιβαλλοντικός σύμβουλος σε Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία και Γερμανία. Η ομώνυμη µη κερδοσκοπική εταιρεία Πράκτορες του Πλανήτη που ίδρυσε εκπαιδεύει κάθε χρόνο πάνω από 12.000 νέους πράκτορες μέσα από τα προγράμματα και το άκρως απόρρητο υλικό της. Το πρώτο βιβλίο της Ελένης, Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη, απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία Βιβλίου Γνώσεων 2015, ενώ βρέθηκε στις βραχείες λίστες για το βραβείο Βίτω Αγγελόπουλου, του Κύκλου Παιδικού Βιβλίου, στα Βραβεία Βιβλίου Public και στα Βραβεία Αναγνώστη, όπου κατατάχτηκε πρώτο από τα βιβλία γνώσεων. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε χώρες του εξωτερικού, όπως στην Κίνα, στην Αίγυπτο, στην Αμερική και στην Κορέα. Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι η Διοικητής ∆, αλλά δεν το έχει ποτέ επιβεβαιώσει. Αντιθέτως, η Ελένη ισχυρίζεται ότι γνώρισε τη ∆ τυχαία στο 15ο χιλιόμετρο ποδηλατικού χιονο-αγώνα στις Άλπεις.

Λιζ Γκόγκερλι- ΣΩΣΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ! Υιοθέτησε τον πράσινο τρόπο ζωής. Μάθε να εφαρμόζεις τις βασικές αρχές του 

Για παιδιά από 8 ετών 

Εικονογράφηση: Μιγκέλ Σάντσες

Μετάφραση: Μάρω Ταυρή

Έπειτα από ένα πάρτι γενεθλίων, µια παρέα παιδιά κοιτούν γύρω τους και βλέπουν σωρούς σκουπιδιών, από αποµεινάρια φαγητού µέχρι χαρτί περιτυλίγµατος, σκασµένα µπαλόνια και πλαστικά πιάτα. Τι θα γίνουν όλα αυτά τα απορρίµµατα; Μιλώντας µε τους δασκάλους τους και µε ανθρώπους της γειτονιάς, τα παιδιά µαθαίνουν για τον «πράσινο τρόπο ζωής». Ανακαλύπτουν ότι µπορούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να συµβάλουν στην προστασία του πλανήτη. Ένα βιβλίο γεµάτο πληροφορίες για το περιβάλλον, τον αντίκτυπο που έχουν οι καθηµερινές µας συνήθειες σε αυτό, την επιτακτική ανάγκη να ευαισθητοποιηθούµε, αλλά και πολλές ιδέες για το πώς µπορούµε όλοι να βοηθήσουµε να σωθεί η Γη µας – όπως να πηγαίνουμε στο σχολείο με τα πόδια αντί με το αυτοκίνητο ή να σβήνουμε τα φώτα στο σπίτι μας όταν δεν τα χρειαζόμαστε. Τα κουτάκια με τον τίτλο ΣΤΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΚΕΨΟΥ! προσφέρουν στους μικρούς αναγνώστες τροφή για σκέψη και τα κουτάκια με τον τίτλο ΚΑΝΕ ΚΑΤΙ! δίνουν συμβουλές για το πώς μπορούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια να σωθεί ο πλανήτης μας.

Ελένη Ανδρεάδη-Ο Τζάστιν Γκρέι και οι Φύλακες της Γης

Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου

Τέσσερα παιδιά. Ένα μυστηριώδες αέριο που απειλεί τον πλανήτη. Εννιά μέρες διορία για να σώσουν τον κόσμο. Τι κάνεις όταν η αποστολή σου είναι το ακατόρθωτο; Η Ελένη Ανδρεάδη, μετά τους Πράκτορες του Πλανήτη, απευθύνεται σε λίγο μεταλύτερα παιδιά. Ο δωδεκάχρονος Τζάστιν Γκρέι έχει βαρεθεί τους υπερήρωες και τα απίστευτα κατορθώματά τους. Στην αληθινή ζωή -σίγουρα πάντως στη δική του ζωή- οι κακοί και οι νταήδες είναι εκείνοι που πάντοτε νικούν. Όταν όμως έξω από το παράθυρό του ανακαλύπτει έναν άκρως απόρρητο φάκελο με αινιγματικά στοιχεία για ένα επικίνδυνο αέριο που απειλεί τον πλανήτη, θα κληθεί ο ίδιος να σώσει τον κόσμο. Με τη βοήθεια του κολλητού του Πραβ, της αντιδραστικής Ζόι και της δημοφιλούς μπλόγκερ του σχολείου Λάνα, ο Τζάστιν ρίχνεται στο κυνήγι των στοιχείων που θα αναγκάσουν τον Πρόεδρο της Αμερικής να πάρει μέτρα για να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη. Θα μπορέσουν τέσσερα συνηθισμένα παιδιά να καταφέρουν το αδύνατο, την ίδια ώρα που ένας απειλητικός άντρας τα καταδιώκει στα πέρατα της Γης;

Leave a Reply