ΤΡΕΞΕ ΕΠΑΝΩ ΕΙΣ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΟΒΕΡΑΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ. 1821. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ. ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

Ο αγώνας στη θάλασσαH επετειακή έκθεση με τίτλο «Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης. 1821. Ο Αγώνας στη θάλασσα», που συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Ευγενίδου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», παρουσιάζει μέσα από αρχειακά τεκμήρια και μουσειακά κειμήλια, την ελληνική Ιστορία που είναι συνυφασμένη με τη θάλασσα, την εποποιία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, παράλληλα με την πολεμική μαεστρία και την ικανότητα των Ελλήνων στο θαλάσσιο εμπόριο.
Με το ξέσπασμα της Επανάστασης σπουδαίοι καραβοκύρηδες, θαλασσινοί πολεμιστές, οι Έλληνες ναυτικοί δίνουν τον στόλο και τα χρήματά τους συνδέοντας τον εμπορικό πλούτο και τη ναυτική ισχύ με τον Αγώνα για την Ανεξαρτησία. Επιχειρείται η ένταξη των προσώπων, των πρωταγωνιστών του Ναυτικού Αγώνα του 1821, μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο συνθηκών και σχέσεων που καθοδηγεί τις επιλογές και τις πράξεις τους.Η έκθεση παρουσιάζει μέσα από 125 αρχειακά τεκμήρια και μουσειακά κειμήλια (πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά), την ελληνική ιστορία που είναι συνυφασμένη με τη θάλασσα, την εποποιία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, παράλληλα με την πολεμική μαεστρία και την ικανότητα των Ελλήνων στο εμπόριο.
Τα τεκμήρια πλαισιώνονται από καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές. Έτσι το κοινό θα βρεθεί μπροστά σε εντυπωσιακές διαδραστικές εμπειρίες και εικονικές περιηγήσεις (VR) σε 4 από τα πλοία που πήραν μέρος στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου και αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του Έργου ΝΑΥΣ, με συντονιστή το Ίδρυμα Ευγενίδου και επιστημονικό υπεύθυνο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Ψηφιακές και εικονικές εφαρμογές δημιούργησε επίσης το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΙΠΤΗΛ) μέσω του Έργου ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821.
Υλικό για την Έκθεση παραχωρήθηκε και από φορείς του εξωτερικού όπως το Archivio di Stato της Νάπολης αλλά και από την ιδιωτική συλλογή των Ανδρονίκης και Δημήτρη Κωστόπουλου.
Η είσοδος στην έκθεση, που θα διαρκέσει έως και τις 31 Μαρτίου 2022, είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση «Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης. 1821. Ο Αγώνας στη θάλασσα» και την επίσκεψή σας μπορείτε να αντλήσετε από εδώ.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
https://www.eef.edu.gr
https://www.gak.gr
https://www.protovoulia21.gr

Leave a Reply