ΤΙ ΕΙΝΑΙ “ΤΟ ΚΑΤΙ ΤΙ;” ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΑΠΟ ΜΑΣ; ΛΕΤΕ ΝΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ;

το Κάτι τιΑς αρχίσουμε από την πρώτη ερώτηση: Το Κάτι τι; είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς της Μαρίνας Γιώτη και των Εκδόσεων Διόπτρα «Μελισσάκια στα Θρανία» που έχει ως κεντρικό άξονα την Αγωγή του Πολίτη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, από 4 έως 7 ετών. Μετά το «Δώσε Λύση στο Μελίσσι», στο οποίο η Μελίνα και ο Μίλτος, διοργάνωσαν τις πρώτες εκλογές στη Μελισσούπολη, τα μελισσάκια επιστρέφουν με μια νέα περιπέτεια. Ενώ προετοιμάζονται για να ξεχειμωνιάσουν, κι ενώ το κρύο και η πείνα τούς έχουν ήδη τρίξει τα δόντια, το καπάκι της Κυψέλης ανοίγει και ένα γιγάντιο… Κάτι ταρακουνάει τη Μελισσούπολη και αφήνει στο έδαφός της ένα παράξενο ζυμάρι. Αυτό το Κάτι τι, άγνωστο και τρομακτικό, φέρνει, όπως είναι εύλογο, τρόμο στην Κυψέλη, διαταράσσοντας την -ήδη δύσκολη ομολογουμένως- καθημερινότητα των μελισσών.

Συνεχίζουμε με τη δεύτερη ερώτηση. Τι θέλει αυτό το Κάτι τι από τις μέλισσες; Απάντηση δεν μπορεί να δοθεί, διότι ο καιρός απαγορεύει τις μετακινήσεις/εξερευνήσεις, διότι ο φόβος τις παγώνει, διότι δεν έχουν τρόπο να κατανοήσουν τι ακριβώς συνέβη. Ο φόβος γιγαντώνεται. Φυσικά, κανείς δεν πλησιάζει το μυστηριώδες ζυμάρι που άφησε το Κάτι τι και η τελευταία ερώτηση είναι αναπόφευκτη. Λέτε να ξαναέρθει;

Στο σημείο αυτό, αρχίζει το… πανηγύρι. Η κάθε μέλισσα, ανάλογα με τον ρόλο της, τον χαρακτήρα της, τα βιώματά της, έχει και τη δική της άποψη. Άλλες φοβούνται, άλλες ελπίζουν, άλλες ακόμα αναρωτιούνται, αλλά όλες περιχαρακώνονται γύρω από την άποψη που τις βολεύει και ουσιαστικά καμιά, μα καμιά δεν ακούει τη γνώμη της άλλης και κυρίως δεν αναζητά την ουσία: Τι πραγματικά είναι αυτό το Κάτι τι και για ποιον λόγο έχει αφήσει ένα παράξενο ζυμάρι στην Κυψέλη. Αναπόφευκτα, ακολουθούν καβγάδες. Κανείς δεν συνδιαλέγεται, κανείς δεν χρησιμοποιεί ούτε το μυαλό ούτε τις αισθήσεις του, ώστε να πάρει οριστικές απαντήσεις. Οι ομάδες έχουν δημιουργηθεί [Οι Κάτι-ΤΙ, οι Κάτι-ΖΕΙ και οι Κάτι-ΜΗ], ο φόβος του αγνώστου είναι ο χειρότερος σύμβουλος και η Κυψέλη κινδυνεύει, όχι βέβαια από το ίδιο το Κάτι τι, αλλά από την ανόητη στάση των πολιτών της.

Τι θα κάνουν τα μικρά μας μελισσάκια; Θα αφήσουν ο Μίλτος και η Μελίνα να καταστραφεί η Κυψέλη ή τελικά θα επικρατήσει η λογική; Η απάντηση είναι προφανώς η δεύτερη. Όλα θα στρώσουν όταν θα αναλάβει δράση η Μελίνα, που -με βοηθό της τον Μίλτο- θα χρησιμοποιήσει το μυαλό της, θα εξετάσει τα στοιχεία, θα σκεφτεί προσεκτικά και, με λίγη πίστη, θα δώσει για άλλη μια φορά τη λύση στο Μελίσσι.

Το βιβλίο της Μαρίνας Γιώτη μάλλον ρωτάει τα παιδιά παρά δίνει έτοιμες απαντήσεις και έτσι, χάρη στη διαλεκτική μέθοδο που εφαρμόζει έντεχνα η συγγραφέας και που την παντρεύει ακόμα πιο έντεχνα με τη χαρακτηριστική της πολύχρωμη εικονογράφηση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διδακτικό εργαλείο από γονείς και εκπαιδευτικούς. Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και παράξενη εποχή, οι ενήλικοι οφείλουν να διδάξουν τα παιδιά να σέβονται και να ακούν τις απόψεις των άλλων πριν σχηματίσουν τη δική τους, να έχουν πίστη, χωρίς όμως να ξεχνούν πως πάνω απ’ όλα βρίσκεται η λογική και να αντιμετωπίζουν τον εύλογο φόβο απέναντι στο άγνωστο όσο το δυνατόν πιο ψύχραιμα, με θάρρος και αισιοδοξία.

Διαβάζοντας το Κάτι τι, αν και τελικά εκείνο δεν ήταν διόλου επικίνδυνο, δεν μπόρεσα να μην κάνω [αντίστροφους] παραλληλισμούς με καταστάσεις που ζήσαμε στον καιρό της πανδημίας και που εν πολλοίς ζούμε ακόμα. Κάτι τι άγνωστο ήταν [και παραμένει εν μέρει] κι ο κορονοϊός όταν πρωτοεμφανίστηκε, χειμωνιάτικα, και στις δικές μας κοινωνίες και οι τσακωμοί που στήθηκαν γύρω του, οι διαφωνίες και οι κίνδυνοι στους οποίους θέσαμε, θέτουμε και θα συνεχίζουμε να θέτουμε τους εαυτούς μας εξαιτίας της ανικανότητάς μας να χρησιμοποιήσουμε τον ορθό λόγο δεν θα ξεχαστούν, δυστυχώς, καθόλου εύκολα. Τέτοιου είδους αναγνώσματα από την προσχολική κιόλας ηλικία θέτουν τις βάσεις για την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της ενσυναίσθησης και της δημιουργίας στο μέλλον ενεργών και σκεπτόμενων πολιτών, ικανών να χτίσουν νέες, πολύ καλύτερες από τις σημερινές, κοινωνίες.

Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί πως πέραν της εξαιρετικής ιστορίας που δίνει πολλή τροφή για σκέψη και για συζήτηση, το βιβλίο έχει και μια οικολογική διάσταση. Η Μαρίνα Γιώτη εξηγεί στα παιδιά πόσο σημαντικές είναι οι μέλισσες για τον πλανήτη και δίνει παραδείγματα προς μίμηση ώστε να τις προστατέψουμε, καθώς και πολλές νέες πληροφορίες σχετικά με αυτές. Καλή ανάγνωση!

Leave a Reply