ΟΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΣΤ COVID-19 ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι παιδίατροι με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων και τις οδηγίες που έχει επιδώσει στις σχολικές μονάδες ο αρμόδιος φορέας ΕΟΔΥ σχετικά με την αντιμετώπιση ύποπτου κρούσματος και τη διενέργεια τεστ covid-19 σε παιδιά, προκειμένου να επιστρέψουν στο σχολείο μετά από ασθένεια.  Με επιστολή της προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Παιδιάτρων σε επιστολή διερωτάται τι θα συμβεί σε περίπτωση που οι γονείς ενός παιδιού δηλώσουν αδυναμία πληρωμής του τεστ ή εάν δεν δύνανται να κρατήσουν το παιδί στο σπίτι και καλεί την Πολιτεία να μεριμνήσει έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα να γίνονται τα τεστ covid-19 σε παιδιά, ακόμη και σε οικογένειες που δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος τους. Επιπλέον, ζητείται η χορήγηση του τεστ covid-19 σε παιδιά να γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, σε όσα παιδιά ο παιδίατρος θεωρήσει ότι είναι απαραίτητη, είτε δωρεάν είτε με μερική κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ. Τέλος,  ζητείται από το Υπουργείο Παιδείας να παρέμβει σχετικά με το ακανθώδες ζήτημα του πιστοποιητικού υγείας προκειμένου να επιστρέψει ένα παιδί στο σχολείο.

Οι παιδίατροι λένε τα αυτονόητα. Το θέμα είναι αν τους ακούει κανείς. Πόσα τεστ μπορεί να υποστηρίξει οικονομικά μια οικογένεια, που έχει δυο και τρία παιδιά και που θα περάσουν δυο και τρεις ιώσεις (φυσικά όχι απαραίτητα κορονοϊού); Ποιος παιδίατρος θα υπογράψει βεβαίωση νόσησης ή μη νόσησης ενός παιδιού από Covid-19 αν έχει αμφιβολίες (και ακολουθεί το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ) και δεν έχει τεστ στα χέρια του; Καθημερινά, ταλαιπωρούνται εκατοντάδες οικογένειες στις ουρές του Παίδων. Το τεστ στα παιδιά, από τη στιγμή που καταλήγει να είναι προαπαιτούμενο (για να είναι τυπικά εντάξει ο γιατρός) για την επιστροφή στο σχολείο μετά από συμπτωματολογία, ΠΡΕΠΕΙ να συνταγογραφείται και να γίνεται παντού, δωρεάν (ούτε καν με ελάχιστη συμμετοχή).

Η επιστολή της Ομοσπονδίας έχει ως εξής:

Αξιότιμε κ Υπουργέ Υγείας, Παιδείας και Πρόεδρε του ΕΟΔΥ,

Μετά το άνοιγμα των παιδικών σταθμών-σχολείων, και τις οδηγίες που έχουν δοθεί στα σχολεία από τον ΕΟΔΥ, σχετικά με τη διαχείριση των παιδιών με κρούσμα ή που θα εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη covid-19, θέλουμε να σας μεταφέρουμε τις πιο κάτω προτάσεις/παρατηρήσεις. Από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ (18/9/2020) αντιγράφουμε:

Κλινικά κριτήρια χαρακτηρισμού παιδιού ως ύποπτου κρούσματος COVID-19:

Ένα τουλάχιστον από τα παρακάτω συμπτώματα:

– πυρετός (Θ > 37,5oC) με ή χωρίς συνοδά συμπτώματα
– βήχας
– δύσπνοια
– ανοσμία/αγευσία με αιφνίδια έναρξη
– γαστρεντερικά συμπτώματα (διάρροια, έμετος, κοιλιακός πόνος)

ΚΑΙ απουσία εναλλακτικής διάγνωσης

Σύμφωνα με τα ανωτέρω κλινικά κριτήρια, εμείς είμαστε αναγκασμένοι να στέλνουμε ΟΛΑ τα παιδιά αυτά για μοριακό τεστ, αφού θεωρούμε ότι με κανένα άλλο τρόπο δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε αν πρόκειται για κρούσμα ή όχι. Πείτε μας όμως πού θα στείλουμε αυτά τα παιδιά για τεστ και τι θα απαντήσουμε στους γονείς όταν μας δηλώσουν ότι δεν έχουν την οικονομική άνεση για να κάνουν το τεστ στο παιδί τους, αλλά και ότι δεν μπορούν να το κρατήσουν στο σπίτι. Αν θεωρήσουμε ότι μια οικογένεια μπορεί να έχει δυο ή τρία παιδιά, που μπορεί να νοσήσουν τέσσερις πέντε φορές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τότε το κόστος για τη διενέργεια μοριακού ελέγχου γίνεται δυσβάστακτο. Αν θέλετε πραγματικά να γίνονται “τεστ-τεστ-τεστ” για το καλό της δημόσιας υγείας και τον έλεγχο της λοίμωξης covid-19 στη χώρα μας, τότε θα πρέπει να φροντίσετε να εξασφαλίσετε τη δυνατότητα να γίνονται τα τεστ αυτά, δεδομένου και του υψηλού κόστους που θα πρέπει να καλύψουν οι γονείς. Αν θέλουμε πραγματικά να μην κλείσουν τα σχολεία, να μην ταλαιπωρούνται οι γονείς σχηματίζοντας ουρές στα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας για να κάνουν τον μοριακό έλεγχο στα παιδιά τους, να μην επιβαρύνουμε τις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες δομές υγείας στη χώρα μας και να ελέγξουμε την πανδημία, ζητάμε η χορήγηση του τεστ να γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όσα παιδιά ο παιδίατρος θεωρήσει ότι είναι απαραίτητη, είτε δωρεάν είτε με μερική κάλυψη.

Οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία, προκειμένου να δεχθούν πίσω ένα παιδί που παρουσίασε κάποιο από τα ανωτέρω συμπτώματα, ταλαιπωρούν τους γονείς και τους ζητούν να φέρουν βεβαίωση από τον παιδίατρο, ακόμα και για αστεία συμπτωματολογία όπως ένα απλό μπούκωμα. Για τον λόγο αυτό ζητάμε: Το Υπουργείο Παιδείας να πάρει θέση και να ενημερώσει αρμοδίως τα σχολεία, για το αν θα ζητούν πιστοποιητικό υγείας προκειμένου να επιστρέψει το παιδί στο σχολείο. {…} Εμείς θεωρούμε ότι η βεβαίωση αυτή δεν έχει κανένα νόημα και ούτε μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι το παιδί έχει ή δεν έχει covid-19 λοίμωξη, παρά μόνο αν δούμε θετική PCR. Δηλώνουμε και θεωρούμε ότι είναι ανήθικο από μέρους μας να εξετάζουμε υγιή παιδιά και να χρεώνουμε τους γονείς, επειδή τους ζητούν, προκειμένου να δεχθούν το παιδί τους πίσω, να έχουν και ιατρική βεβαίωση.

Από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, όσον αφορά τις στενές επαφές με βεβαιωμένο κρούσμα covid-19, αντιγράφουμε: Όσον αφορά στις στενές επαφές του ατόμου με επιβεβαιωμένο COVID-19:

-Αναγνώριση και καταγραφή των στενών επαφών του επιβεβαιωμένου κρούσματος από τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 του σχολείου.
-Όλα τα άτομα που εμπίπτουν στην κατηγορία των στενών επαφών θα απομακρυνθούν από το σχολείο, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και, εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο σύμπτωμα συμβατό με COVID-19, θα επιστρέψουν μετά από 14 ημέρες από την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο περιστατικό.
-Εάν κατά τη διάρκεια της 14ήμερης καραντίνας, άτομο που έχει θεωρηθεί στενή επαφή, εκδηλώσει συμπτώματα συμβατά με COVID-19, θα πρέπει να υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο. Εάν το μοριακό τεστ είναι θετικό: αντιμετωπίζεται ως επιβεβαιωμένο περιστατικό. Εάν το μοριακό τεστ είναι αρνητικό: παραμένει σε καραντίνα έως την ολοκλήρωση του 14ημέρου.
-Δε συνιστάται καθολικός εργαστηριακός έλεγχος των ασυμπτωματικών στενών επαφών.

Η δική μας παρατήρηση: Θεωρούμε ότι είναι λάθος να μη γίνεται εργαστηριακός έλεγχος των στενών επαφών με βεβαιωμένο κρούσμα covid-19 και αντί αυτού να προτείνεται μόνο καραντίνα και παρακολούθηση για συμπτώματα επί 14 ημέρες. Τη στιγμή μάλιστα που σε άλλες περιπτώσεις στο πολύ πρόσφατο παρελθόν έχετε κάνει ελέγχους σε ολόκληρους οικισμούς και περιοχές για μερικά κρούσματα και πολύ καλά κάνατε.

α) Όσον αφορά τον παιδικό πληθυσμό, είναι γνωστό ότι στο σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων αν ένα παιδί κολλήσει τη λοίμωξη covid-19 είναι ασυμπτωματικό. Επομένως, υπάρχει η πιθανότητα και ο κίνδυνος να υπάρξουν ασυμπτωματικά κρούσματα στενών επαφών που δε θα καταλάβουμε ότι κουβαλούν τον ιό και τον μεταδίδουν στο σχολείο ή και στο σπίτι.
β) Από τη στιγμή που δεν υπάρχει αστυνόμευση, κανείς δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει ότι το μέτρο της καραντίνας θα τηρηθεί και ότι τα παιδιά των στενών επαφών δε θα βγαίνουν από το σπίτι.
γ) Θεωρούμε ότι το κόστος διενέργειας μοριακών τεστ στις στενές επαφές των παιδιών με βεβαιωμένο κρούσμα covid-19 είναι ασήμαντο, λόγω των σπάνιων περιπτώσεων των κρουσμάτων αυτών. Για τους λόγους αυτούς ζητάμε: Τον έλεγχο με μοριακό τεστ όλων των στενών επαφών των παιδιών με κρούσμα covid-19 στο σχολείο, σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές. Στη δεδομένη πολύ δύσκολη περίοδο που βιώνουμε όλοι μας, αλλά και γενικότερα, πιστεύουμε ότι η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα έχει πάντοτε καλύτερο αποτέλεσμα. Σας ζητάμε για άλλη μια φορά να εντάξετε τον φορέα μας σε επιτροπές και κέντρα λήψης αποφάσεων που αφορούν τα παιδιά και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Μην ξεχνάτε ότι οι ελευθεροεπαγγελματίες παιδίατροι παρακολουθούν και έχουν την ευθύνη για πάνω από το 70% των παιδιών της χώρας μας και είμαστε εμείς που έχουμε καθημερινή επαφή με την ελληνική οικογένεια, αφουγκραζόμενοι τα άγχη και τις αγωνίες της. Μας είναι αδιανόητο και μας θλίβει να βλέπουμε άλλους, που δεν έχουν καμία σχέση και επαφή με τις οικογένειες και τα παιδιά, να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων για θέματα που αφορούν την υγεία των παιδιών.

Leave a Reply