ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

πυρκαγιέςΠαρακάτω θα βρείτε 3 +1 απλές οδηγίες από το Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων για να διαχειριστείτε τα συναισθήματα που ίσως νιώθετε την περίοδο αυτή, μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του Αυγούστου, χωρίς να χάνετε τη δική σας προσωπική άποψη και ταυτότητα.

Ψυχραιμία
Την ώρα της κρίσης δεν βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα ή να ρίξουμε ευθύνες. Αυτά θα έρθουν μόλις πάρουμε απόσταση από την καταστροφή και τον πόνο που άφησε. Αν νιώσετε έντονο άγχος, πάρτε τρεις βαθιές αναπνοές και δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας.

Αλλάξτε συνήθειες
Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι. Οι δικές μας πράξεις αντηχούν στην κοινωνία μας και τη διαμορφώνουν. Χρειάζεται να αλλάξουμε εμείς για να αλλάξει και το περιβάλλον μας.
Ενημερωθείτε για την κλιματική αλλαγή και αλλάξτε μικρές και μεγάλες συνήθειες
Πιέστε τους τοπικούς και τους πολιτικούς σας άρχοντες για να αλλάξουν πολιτική σε περιβαλλοντολογικά θέματα.
Προσφέρετε εθελοντισμό σε οργανώσεις που πιστεύετε.
Πάντα με ευγένεια και κατανόηση. Έτσι θα πετύχετε αυτό που θέλετε πιο εύκολα και θα κερδίσετε και φίλους στην πορεία.

Κάντε κάτι που βοηθά
Όταν βιώνουμε μεγάλες καταστροφές, όπως οι πρόσφατες πυρκαγιές, θέλουμε να βοηθήσουμε με κάποιο τρόπο. Μπορείτε να βρείτε οργανώσεις οι οποίες βοηθούν τους πυρόπληκτους, μπορείτε να υποστηρίξτε την τοπική τους οικονομία ή εκφράστε τη συμπαράστασή σας στα social media. Αν επιθυμείτε να παρέχετε πιο ενεργά τη βοήθεια σας, μπορείτε να κάνετε μια δωρεά στη 2η Δράση Κοινωνικής Ενδυνάμωσης και με αυτό τον τρόπο θα  βοηθήσετε να προσφερθεί ψυχική αποφόρτιση και θεραπεία τραύματος σε όλο και περισσότερους πυρόπληκτους εθελοντές και πυροσβέστες.

Συζητήστε τα συναισθήματά σας
Όλο αυτό που μας συμβαίνει είναι πολύ μεγάλο για να το διαχειριστούμε μόνοι μας. Συζητήστε με τους φίλους και την οικογένειά σας για τα συναισθήματα που νιώθετε. Ανοίξτε συζητήσεις για τις πυρκαγιές και αφήστε να εκφραστούν όλοι. Προσφέρετε κατανόηση, συγχώρεση και φροντίδα όποτε σας δοθεί η ευκαιρία.

Ό,τι προσφέρεις, επιστρέφεται

Αυτές οι πολύ απλές οδηγίες μπορούν να σας βοηθήσουν έστω και λίγο αυτήν τη δύσκολη εποχή που διανύουμε. Θυμηθείτε ότι όσο περισσότεροι γνωρίζουν αυτές τις πληροφορίες, τόσο πιο όμορφα θα ζήσουμε όλοι. Μοιραστείτε το με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν τα συναισθήματα που νιώθετε είναι έντονα μπορούν, αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά, να προκαλέσουν ψυχικά προβλήματα στο μέλλον. Αν χρειαστείτε τη βοήθεια κάποιου ειδικού μη διστάσετε να την αναζητήσετε.

Συγγραφέας: Αργυρης Σ. Μάρδας, συγγραφέας, ιδρυτής Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων, δημιουργός της Expansion therapy.
Επιστημονική Υπεύθυνος: Γιάννα Φαφαλιού, Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια.
Το Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων, Ροή ΑΜΚΕ μελετά τη Συναισθηματική Νοημοσύνη των Ελλήνων και προσφέρει βελτίωση και θεραπεία. Έχει έδρα το Παλαιό Φάληρο, Αττικής (ΑΦΜ: 997719887, ΔΟΥ Γλυφάδας). Έχει παρουσιάσει πλούσιο φιλανθρωπικό έργο με τις Δράσεις του σε καρκινοπαθείς, άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α. Βραβεύτηκε με το μετάλλιο του Υποστηρικτή από την ΕΛΠΙΔΑ για το έργο της το 2016.  Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων είναι ο Αργύρης Στραβελάκης Μάρδας, συγγραφέας, Σύμβουλος Προσωπικής Βελτίωσης.

Leave a Reply