ΣΧΟΛΗ ΚΑΝΑΣΗ: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

KanasiΗ επόμενη σχολική χρονιά θα είναι διαφορετική, η επόμενη ημέρα θα είναι διαφορετική για κάθε σχολική κοινότητα. Στη Σχολή Κανάση, από την πρώτη κιόλας στιγμή της πανδημίας, παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί κατάφεραν να αλλάξουν τον τρόπο εργασίας τους και συνεργασίας τους, ώστε η μάθηση και η επαφή με το σχολείο να μην μπουν ούτε μία ημέρα σε καραντίνα. Ταυτόχρονα, οι άνθρωποι της Σχολής εργάστηκαν άοκνα, ώστε να στήσουν ένα νέο σχολείο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες που έχουν προκύψει τους τελευταίους μήνες. Το Τaλκ μίλησε με τη διευθύντρια, κ. Βασιλική Κανάση, για το πώς το σχολείο έχει προετοιμαστεί για την εκπαίδευση και την αγωγή των παιδιών στην εποχή του κορονοϊού.

-Καλησπέρα, κ. Κανάση. Ξαφνικά, χρειάστηκε να αλλάξει εντελώς ο τρόπος της εκπαίδευσης των παιδιών, όπως τον ξέραμε… Πώς ανταποκριθήκατε στην πρόκληση αυτή; 

Επειδή η εργασία μας με παιδιά όλα αυτά τα χρόνια μάς έχει διδάξει να αναζητούμε μία αισιόδοξη πλευρά σε κάθε κατάσταση, επανασχεδιάσαμε πολλές πτυχές της ζωής του σχολείου μας. Η οργάνωση της επόμενης ημέρας αναπτύχθηκε σε τρεις άξονες, που συνδυαστικά βοηθούν μικρούς και μεγάλους να γυρίσουν στη σχολική ζωή ομαλά, με ασφάλεια, με αισιοδοξία και με νέες καλές συνήθειες. Οι άξονες αυτοί είναιη εκπαίδευση, οι υποδομές και η συνεργασία.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από την εκπαίδευση. Τι ακριβώς έχετε σχεδιάσει; 

Μάθημα από μακριά; Πρόβα από κοντά… Η εξ αποστάσεως σύγχρονη εκπαίδευση χρειάζεται διαφορετικούς κανόνες διεξαγωγής του μαθήματος, λόγω των αστάθμητων παραγόντων ενός μη σχολικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, απαιτεί υψηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης και γρηγορότερο ρυθμό, λόγω του περιορισμού αναφορικά με τον χρόνο που επιτρέπεται τα παιδιά να μένουν μπροστά στην οθόνη. Έχουμε, λοιπόν, ετοιμάσει μία νέα σειρά εικονικών «εξ αποστάσεως μαθημάτων», παρόλο που είμαστε στην τάξη μας, που βοηθά τους μαθητές να εξοικειωθούν με το ρυθμό και τους κανόνες του online μαθήματος, για την περίπτωση που οι υγειονομικές συνθήκες το ξαναφέρουν στη ζωή μας.

Όσον αφορά την Αγωγή Υγείας εντός σχολικού πλαισίου; 

Η ομάδα Αγωγής Υγείας αναλαμβάνει δράση… Στο σχολείο μας υπάρχει ένα μάθημα πολύ διαφορετικό από τα άλλα, το μάθημα των ομάδων, το οποίο είναι σχεδιασμένο με βάση τη φινλανδική φιλοσοφία εκπαίδευσης. Αξιοποιώντας την εμπειρία ειδικά από την ομάδα Αγωγής Υγείας, η ύλη αυτής εμπλουτίζεται με ακόμη περισσότερες δραστηριότητες και πρακτική νέων τεχνικών όπως: “Ανοίγω την πόρτα, χωρίς να την ακουμπήσω.”, “Υπολογίζω τη σωστή απόσταση από τον φίλο μου.” κ.ά.

Μπορείτε ακόμα και να “μεταφέρετε” το μάθημα στο σπίτι;

Πράγματι, το «Κουτί του μαθήματος» έρχεται στο σπίτι… Μερικά από τα αγαπημένα μας μαθήματα, όπως η Φυσική, η Μελέτη Περιβάλλοντος και το STEM χρειάζονται ειδικό εξοπλισμό, όπως μικροσκόπια, υλικά πειραμάτων κ.ά. Η Σχολή Κανάση σχεδίασε ειδικά «κουτιά μαθήματος», τα οποία θα υπάρχει η δυνατότητα να δανειστούν οι μαθητές και να τα πάρουν στο σπίτι τους στην περίπτωση που χρειαστεί να πραγματοποιηθεί online διδασκαλία των μαθημάτων αυτών.

Πώς κινήστε εντός τάξεων και στον προάυλιο χώρο; 

Έχουμε πλέον υιοθετήσει νέες συνήθειες στο μάθημα και στο διάλειμμα…Το σχολείο μας ούτως ή άλλως αγαπά πολύ το μάθημα έξω από την τάξη, το οποίο είναι τόσο σημαντικό για τα παιδιά της πόλης. Στο νέο μας σχεδιασμό, το «μάθημα έξω από την τάξη» θα γίνεται ακόμα πιο συχνά, ενώ πολλές πτυχές της διδασκαλίας, όπως η χρήση του υλικού της φυσικής αγωγής, επανασχεδιάζονται, ώστε να ακολουθούνται πιο εύκολα οι νέοι κανόνες υγιεινής. Ο χρόνος των διαλειμμάτων είναι πολύ σημαντικός για την κοινωνικοποίηση των παιδιών και γι’ αυτό λογίζεται και ως χρόνος διδακτικής αξιοποίησης και συμπερίληψης. Έτσι, τα διαλείμματα στο σχολείο μας αναπροσαρμόζονται όχι μόνο χρονικά και χωροταξικά, αλλά παρέχουν ακόμη περισσότερες επιλογές απασχόλησης με νέα παιχνίδια, που κάνουν πιο εύκολη την τήρηση των κανόνων κοινωνικής, αλλά όχι ψυχολογικής αποστασιοποίησης.

Έχετε αλλάξει και ορισμένες από τις υποδομές του σχολείου σας;

Οι χαρούμενες αίθουσες του σχολείου είναι για τα παιδιά μας το δεύτερο δωμάτιό τους, αλλά σε ποιον δεν αρέσουν οι εκπλήξεις και η ανανέωση; Νέα συστήματα αποθήκευσης, και ατομικές θέσεις εργασίας βοηθούν πλέον τη μη κοινή χρήση υλικών και την αποφυγή επαφής των προσωπικών αντικειμένων των παιδιών στις σχολικές αίθουσες. Οι ηλεκτρονικές τάξεις και η ηλεκτρονική γραμματεία του σχολείου αλλάζουν, επίσης, και χρησιμοποιούν νέες πλατφόρμες, σχεδιασμένες ειδικά για τον τομέα της εκπαίδευσης, ώστε να υποστηρίξουν καλύτερα την εξ αποστάσεως εκπαίδευση εάν αυτό απαιτηθεί ξανά. Το σχολείο μας συνεχίζει να θωρακίζεται ακόμη περισσότερο με υλικά και με όλα τα δυνατά μέσα προστασίας, όπως την καθημερινή προληπτική θερμομέτρηση κ.ά.

Πώς συνεργάζεστε με τους γονείς; 

Ήμασταν για καιρό μακριά, αλλά η επόμενη ημέρα θα μας βρήκε πιο κοντά στους γονείς των παιδιών μας, με σεμινάρια για τη χρήση του νέου ψηφιακού μας σχολείου, συνεργασία με ειδικό σύμβουλο για την ψυχική υγεία και ψυχολογική υποστήριξη των μαθητών και άλλες online δράσεις και ενημερώσεις για την ουσιαστική επικοινωνία σχολείου και οικογένειας.

Μπορούμε να πούμε, λοιπόν, ότι στη Σχολή Κανάση ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας ολοκληρώθηκε;

Επειδή, ως εκπαιδευτικοί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η «ιερή» στιγμή κάθε θεωρητικού πλαισίου είναι η εφαρμογή του, οι επιμέρους ενέργειες του σχεδιασμού μας αξιολογούνται, επανασχεδιάζονται και αναπροσαρμόζονται, πάντα προς την κατεύθυνση των καλύτερων επιλογών για τα παιδιά μας.

Σχολή Κανάση

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Σχολή Κανάση στο 2107774835 και στο info@kanasi.edu.gr. Το σχολείο δέχεται αιτήσεις εγγραφών για μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α΄ δημοτικού, το σχολικό έτος 2021-22 και στις Β΄- ΣΤ΄ δημοτικού για το σχολικό έτος 2020-21.  

Leave a Reply