ΣΕΡΦ: ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ, ΑΛΛΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΑΘΛΗΜΑ

Η τέχνη της ιππασίας κυμάτων σε μια σανίδα του σερφ (surf) υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι Πολυνήσιοι, που ζούσαν στην αλυσίδα των νησιών Χαβάη και Ταϊτή, είχαν το σερφ στον πυρήνα της πολιτιστικής τους ταυτότητας για όσο διάστημα έχει καταγραφεί, ενώ πρόσφατα αρχαιολογικά αρχεία δείχνουν ότι οι αρχαίοι -προ Ίνκας- πολιτισμοί κατά μήκος των περουβιανών ακτών είχαν χρησιμοποιήσει τη σανίδα του σερφ ήδη από το 200 π.Χ. Το σέρφινγκ (κυματολίσθηση με σανίδα) άρχισε πρόσφατα να έχει μεγάλη επιτυχία και στην Ελλάδα και είναι ο μόνος λόγος που θα ξυπνούσα ποτέ στις 7 το πρωί! Φέτος, λόγω της καραντίνας, πολλά άτομα αποφάσισαν να αρχίσουν αυτό το άθλημα. Μέσα σε όλες τις ανατροπές και τις δυσκολίες αυτής της χρονιάς, ο καιρός στη χώρα μας βοήθησε πάρα πολύ όλους τους σέρφερς, γιατί σχεδόν κάθε εβδομάδα είχε τις τέλειες συνθήκες για προπόνηση!  

Τι θα πρέπει να έχεις για να αρχίσεις να σερφάρεις;
Ήταν από πάντα το όνειρό μου να κάνω σερφ και φέτος, στα δεκατέσσερα χρόνια μου, μου δόθηκε η ευκαιρία να το πραγματοποιήσω. Είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς μου. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να ξεκινήσεις και εσύ! Χρειάζεσαι μια σανίδα, το μαγιό σου, τη στολή σου (κυρίως για τον χειμώνα), αντηλιακό, μια πετσέτα και κάποιες φορές τη σωστή παρέα!

Ολυμπιακό αγώνισμα
Ίσως υπάρχουν άνθρωποι που δεν θεωρούν το σερφ κανονικό άθλημα, αλλά χάσιμο χρόνου. Αυτό με τα χρόνια πιστεύω πως θα αλλάξει. Άλλωστε, το 2016, η επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων αποφάσισε να το συμπεριλάβει για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο. Και επειδή οι περισσότεροι μάλλον είστε καινούργιοι στο θέμα, εδώ έρχομαι εγώ για να σας «καθοδηγήσω» στα «τοπ» πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το ολυμπιακό σέρφινγκ. Όπως, για παράδειγμα,  ποιοι είναι οι κορυφαίοι σέρφερς που θα βρεθούν στο Tokyo 2020 ή πότε και πού θα λάβουν χώρα οι αγώνες.  Οι τοπ σέρφερς που πρέπει να προσέξετε προέρχονται κυρίως από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, αλλά επίσης δεν πρέπει να χάσετε τους αθλητές από τη Βραζιλία! Από τη Χονολουλού της Χαβάης, ο John John Florence και η Carissa Moore είναι οι σύγχρονοι κορυφαίοι αθλητές του αμερικάνικου επαγγελματικού σέρφινγκ. Δεν είναι μυστικό σε κανέναν μας στον χώρο του σερφ πως η Αυστραλία «παράγει» μερικούς καταπληκτικούς σέρφερς και η αθλήτρια που δεν πρέπει να χάσετε με τίποτα αυτό το καλοκαίρι είναι η Stephanie Gilmore, επτά φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια. Μαζί της, ο θρύλος του σερφ, Owen Wright… Από τη Βραζιλία, πάλι, ξεχωρίζει ο Gabriel Medina, που έγραψε ιστορία με το να γίνει ο πρώτος Βραζιλιάνος παγκόσμιος πρωταθλητής του σερφ. Τον Medina θα τον ακολουθήσει στο Τόκιο ο Italo Ferreira.
Το σέρφινγκ είναι τόσο απρόβλεπτο όσο και ο ωκεανός και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αγώνες πρέπει να είναι ευέλικτοι. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι αγώνες θα διεξαχθούν από τις 25 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου 2021. Ο ίδιος ο διαγωνισμός θα χρειαστεί 4 μέρες για να ολοκληρωθεί και κάθε ημέρα διαγωνισμού μπορεί να διαρκέσει το πολύ έως 9 ώρες και 40 λεπτά. Φυσικά, θα γίνουν στην παραλία Tsurigasaki, την ποιο γνωστή για σερφ στην Ιαπωνία.
Πόσοι αθλητές θα πάρουν μέρος; Η απάντηση είναι 40, 20 άντρες και 20 γυναίκες, που θα αγωνιστούν σε τρεις γύρους και τρεις τελικούς. Τα κριτήρια που βαθμολογούνται είναι πολύ πιο περίπλοκα από τα άλλα αθλήματα και χρησιμοποιούν ένα σύστημα πέντε σημείων:

  1. Δέσμευση και δυσκολία
  2. Καινοτομία και πρόοδος
  3. Ποικιλία
  4. Συνδυασμός και
  5. Ταχύτητα, δύναμη και ροή!

Στα τέλη Ιουλίου, λοιπόν, θα δούμε όλοι κάτι καινούργιο, κάτι διαφορετικό και δροσερό στην τηλεόραση μας και  –ποιος ξέρει;– σε λίγα χρόνια μπορεί να βλέπετε κι εμένα να συμμετέχω!

Leave a Reply