ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΛΥΣΗ! ΠΑΙΧΝΔΙΑ ΑΝΤΙ-ΒΑΡΕΜΑΡΑΣ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ Ή ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΜΑΣ

The-Balcony-Garden_1Το θυμάστε αυτό; Όταν κάναμε μαθηματικά στο σχολείο, μας προέτρεπαν να διαβάσουμε καλά και να κατανοήσουμε το πρόβλημα και ότι αν το κάναμε αυτό, θα βρίσκαμε εκεί μέσα ποια είναι η λύση του. Αντίστοιχα και τώρα. Έχουμε ένα πρόβλημα που μας έρχεται. Αν εφαρμόσουμε αυτό που μας έλεγαν τότε τι θα έχουμε; Το πρόβλημα που έχουμε εδώ είναι γρίφος! Έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις και δεδομένα που …δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Όμως εκεί έξω είναι και η λύση!

Αυτός ο μήνας, μήνας οργώματος, κλαδέματος και σποράς, μήνας που φροντίζουμε ό,τι έχουμε στο χωράφι, στο περιβόλι, στον κήπο μας, σε μια πιο μικρή κλίμακα, μπορεί να γίνει ένας μήνας φροντίδας για τον κήπο αλλά και για τις γλάστρες που έχουμε στο σπίτι!

Να λοιπόν, μια όμορφη ευκαιρία που μας δίνεται και μπορούμε να αξιοποιήσουμε με τα παιδιά μας! Δημιουργική που ταυτόχρονα τους δίνει σπουδαίες γνώσεις! Είναι ευκαιρία να κλαδέψουμε μαζί τους τα φυτά και τα λουλούδια που έχουμε στο μπαλκόνι μας, να σκαλίσουμε και να συμπληρώσουμε στις γλάστρες φρέσκο χώμα. Είναι ευκαιρία να πάρουμε και να φυτέψουμε βολβούς ή σπόρους και να αρχίσουμε να τα φροντίζουμε.

Η επαφή των παιδιών με τα φυτά έχει πολύ μεγάλη αξία! Πέρα από τις γνώσεις που αποκτούν (τα χαρακτηριστικά, τις ιδιότητες και τις ιδιαιτερότητες κάθε φυτού), μαθαίνουν να φροντίζουν και να σέβονται. Μαθαίνουν να αγαπούν τη φύση. Μαθαίνουν να σέβονται τον ρυθμό της. Μαθαίνουν να έχουν υπομονή! Μαθαίνουν ότι οι απαντήσεις στη ζωή δεν έρχονται αυτόματα και ότι κάποιες διαδικασίες απαιτούν προσπάθεια και αναμονή. Είναι μεγάλος πλούτος, στην εποχή που ζούμε, την τόσο απομακρυσμένη από τη φύση και τα δώρα της, να φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή με αυτή!

Οι συνθήκες που μας επιβάλλονται αυτή τη στιγμή όπου μας φέρνουν σε μία, ας το πούμε, αδράνεια και απραξία από όλα όσα κάναμε είναι μια ευκαιρία να έρθουμε κοντά στο περιβάλλον που μας υποδέχεται και μας τρέφει! Να το γνωρίσουμε καλύτερα και να φροντίσουμε! Μπορώ να πω ότι δεν θα ωφελήσει μόνο τα παιδιά μας αλλά θα αναζωογονήσει και εμάς τους ίδιους!

Η Μαριάννα Κουμαριανού είναι παιδαγωγός και συγγραφέας. Θα τη βρείτε στο [email protected]

Leave a Reply