ΜΑΜΑ, ΜΠΑΜΠΑ, ΠΑΙΖΟΥΜΕ;

ΠαίζουμεΣυχνά βρισκόμαστε σε παιδικά πάρτι με μικρές φατσούλες που μοιράζονται τα φωτεινά τους χαμόγελα και άλλες φορές πάλι στην παιδική  χαρά με παιδιά που σκορπούν απλόχερα τη χρυσόσκονη της φαντασίας τους κι όπου πέσει φυτρώνει ευτυχία. Εμείς στεκόμαστε τις περισσότερες φορές δίπλα τους ως παρατηρητές, χωρίς να περνάει από τη σκέψη μας να μοιραστούμε έστω για λίγο αυτή τη μοναδική αγνότητα και την αρμονία του παιχνιδιού. Μεγαλώνοντας, μπαίνουμε σε ένα «πουκάμισο» πάντα ατσαλάκωτο, με το άρωμα της σοβαρότητας, των υψηλών στόχων, της παραγωγικότητας. Και το κυριότερο: θεωρούμε ότι δεν πρέπει να κάνουμε λάθη. Επιστρέφοντας σπίτι από τη δουλειά, ακούμε την ερώτηση: «Μαμά, παίζουμε;» ή «Μπαμπά, μου υποσχέθηκες ότι μόλις γυρίσεις από τη δουλειά θα φτιάξουμε το παζλ». Και συνήθως απαντάμε: «Πρέπει να μαγειρέψω, δεν μπορώ τώρα».  «Είμαι πολύ κουρασμένος, ας το αναβάλλουμε για αύριο».

Τα παιδιά έρχονται κοντά μας και με τον δικό τους μοναδικό τρόπο, καλώντας μας να παίξουμε. Μας δείχνουν πόσο σημαντικοί είμαστε για εκείνα και ανοίγουν τον κόσμο του παιχνιδιού. Μας ενθαρρύνουν να γίνουμε για λίγο κι εμείς νεράιδες, πειρατές, ήρωες, πιλότοι, αστροναύτες, που θα μας ταξιδέψουν σε νέους γαλαξίες και θα μας φέρουν στο νου πλανήτες που έχουμε βαθιά μέσα μας. Αν είμαστε τυχεροί μπορεί να δούμε κάποιο αστέρι να πέφτει…

Ας αφήσουμε στην άκρη –για όσο μπορεί ο καθένας μας– τις έγνοιες, τις προκλήσεις και κυρίως τις δικαιολογίες που βρίσκουμε για να ξεγλιστρίσουμε κάποιες φορές από την επαφή με το ίδιο μας το παιδί.

Πάμε να δούμε τα οφέλη του παιχνιδιού στη ζωή μας:

  • Χαλαρώνει το μυαλό και ελευθερώνει τη σκέψη.
  • Δυναμώνει τον πυρήνα της οικογένειας και τη σχέση με το παιδί.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Το ενεργητικό παιχνίδι τονώνει και δυναμώνει το σώμα.
  • Ανακαλύπτει πτυχές του εαυτού μας σε ψυχικό και σωματικό επίπεδο.
  • Βοηθά να αντιμετωπίσουμε για λίγο το άγχος.
  • Δρα ως αντίδοτο στην κατάθλιψη και στη νευρικότητα.

Έχοντας εμπειρία στην εκπαίδευση και εκγύμναση των παιδιών και των ενηλίκων με μεθόδους που στηρίζονται στο παιχνίδι, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες χρήσιμες συμβουλές για πιο ευτυχισμένους γονείς και παιδιά.

  • Ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα και μέρα παιχνιδιού μέσα στην εβδομάδα. Δεσμευτείτε και οι δύο πλευρές σε αυτή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αφήσετε στην άκρη το αυθόρμητο παιχνίδι.
  • Όταν αφιερώνετε δημιουργικό χρόνο στο παιδί σας θα πρέπει το κινητό να είναι στο αθόρυβο και η τηλεόραση και ο υπολογιστής κλειστά.
  • Ο χρόνος σας θα πρέπει να είναι ουσιαστικός. Δεν έχει σημασία αν θα είναι 10 λεπτά ή 30, αρκεί να είστε εκεί χωρίς διακοπές.
  • Χρειάζεται υπομονή. Ακούστε προσεκτικά αυτά που σας λέει ή θέλει να σας δείξει το παιδί, ακολουθώντας τους ρυθμούς του χωρίς να βιάζεστε να πείτε αυτό που έχετε στο μυαλό σας.
  • Κάντε πράγματα που το παιδί σας δεν περιμένει από εσάς.

Αξίζει για αυτές τις πολύτιμες στιγμές να εγκαταλείψετε την καθημερινότητα και την ένταση και να αφεθείτε στο παιχνίδι. Βάψτε τα πρόσωπά σας με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, μοιράστε ρόλους και υποδυθείτε τους δεινόσαυρους, τους εξερευνητές, τους ινδιάνους. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη.

Ο Ράμι-Αλέξανδρος Ρασλάν είναι προπονητής-εκπαιδευτής Kung Fu, Kick Boxing, Αυτοάμυνας και personal trainer. Θα τον βρείτε στο 698 0888 661 και στο rami@tigerart.gr

Leave a Reply