ΦΥΓΑΜΕ: Η ΠΡΩΤΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ DISNEY ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

onward_officer_1500942Ομοφυλόφιλοι χαρακτήρες υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό σε πολλές ταινίες της Disney, ακόμα κι αν δεν έχουν ποτέ “ταυτοποιηθεί” ως ΛΟΑΤΚΙ+. Για παράδειγμα, ανεπίσημα ο Li Shang στην Mulan είναι ένα bisexual σύμβολο, όπως η Ursula από τη «Μικρή Γοργόνα» ή ο Scar από το Lion King. Φήμες μάλιστα έχουν ακουστεί και για την Έλσα, του Frozen. Εδώ και λίγο λοιπόν η Disney προσπαθεί -χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία- να εισαγάγει στις ταινίες της ΛΟΑΤΚΙ+ χαρακτήρες, όπως ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι σε μία “αστραπιαία” σκηνή του «Finding Dory» ή τo σχεδόν “αόρατο” ρομαντικό ενδιαφέρον μεταξύ των LeFou και Gaston στο «Beauty and the Beast». Ένας νέος χαρακτήρας της Pixar στην ταινία κινουμένων σχεδίων Φύγαμε (Onward) έρχεται ωστόσο να το αλλάξει αυτό, επιβεβαιώνοντας ανοιχτά της ομοφυλοφιλία του.

Φύγαμε

Δύο αδέλφια-ξωτικά έχουν την ευκαιρία να φέρουν τον πατέρα τους ξανά στη ζωή για μία μέρα χάρη σε ένα μαγικό ραβδί και ένα ξόρκι που έχει αφήσει πίσω για τα παιδιά του. Έτσι, ξεκινάει μία απίθανη περιπέτεια που τους αποκαλύπτει ότι υπάρχει ακόμα μαγεία εκεί έξω. Στην ταινία συναντάμε την αστυνομικό Specter, έναν θηλυκό Κύκλωπα. Σε κάποια στιγμή, η αστυνομικός Specter αναφέρει χαλαρά τη σχέση της με μία γυναίκα. Σταματώντας τα αδέλφια που οδηγούν για έλεγχο, προσπαθεί να τους ηρεμήσει με μία δική της αποκάλυψη: «Η κόρη της κοπέλας μου με κάνει να τραβάω τα μαλλιά μου» τους λέει.

Το περιοδικό Slate που αρχικά «εντόπισε» αυτό το στιγμιότυπο στην ταινία σχολιάζει ότι «η συγκεκριμένη ατάκα δεν είναι ο στόχος της σκηνής. Για την ακρίβεια περνάει τόσο γρήγορα που είναι δύσκολο να την προσέξει κανείς. Αλλά αυτό ακριβώς είναι αυτό που το κάνει να λειτουργεί τόσο καλά. Η ταινία δεν κάνει παύση για να το αφήσει να αφομοιωθεί ή να απομονώσει το στιγμιότυπο με έμφαση. Περνάει απαρατήρητη γιατί σε αυτόν τον κόσμο είναι αποδεκτό ως κάτι δεδομένο. Μερικά μωρά έχουν δύο μπαμπάδες και μερικά μωρά έχουν δύο μαμάδες, ακόμα κι αν αυτές οι μαμάδες συμβαίνει να είναι Κένταυροι ή ξωτικά».

ONWRD_payoff poster_GR date

Με πληροφορίες από εδώ

Leave a Reply