LIVE GREEN: ΑΠΛΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΙΟ ΠΡΑΣΙΝΗ ΖΩΗ

live greenΕδώ και καιρό, παρακολουθώντας τα περί κλιματικής αλλαγής, σκεφτόμουν ότι σταδιακά ή μάλλον άμεσα οφείλουμε να κάνουμε τη ζωή μας πιο… πράσινη. Ότι ως οικογένεια οφείλουμε, για το καλό όλων μας, να ζήσουμε πιο οικολογικά. Με τον ερχομό της άνοιξης και το μπουμπούκιασμα της φύσης, ένιωσα πιο έτοιμη να κάνω επιπλέον βήματα (πέραν των κλασικών: ανακύκλωσης και μείωσης της χρήσης των πλαστικών) και διάλεξα ως πρώτο οδηγό σε αυτή την προσπάθεια το βιβλίο της Τζεν Τσίλινγκσγουορθ Live Green, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας και περιέχει 52 βήματα για μία πιο βιώσιμη καθημερινότητα για εμάς και τα παιδιά μας. Γιατί εκείνα σκέφτομαι πρώτα από όλους. Εκείνα θα χτυπήσουν, ως ενηλίκους πλέον, οι πιο ραγδαίες οικολογικές καταστροφές. Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουμε άμεσα και να βελτιώσουμε ό,τι βελτιώνεται, να σώσουμε ό,τι σώζεται.

Η συγγραφέας, ορμώμενη και εκείνη από τη μητρότητα, ακολουθεί πλέον έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής από τον συνηθισμένο, έχοντας αφήσει εντελώς πίσω της το συμβατικό παρελθόν της, ενώ έχει βρει και μια καθόλα οικολογική δουλειά. Προφανώς δεν είναι δυνατόν να την ακολουθήσουμε όλοι, σβήνοντας εντελώς την παλιά μας ζωή. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, που δεν φημίζεται και για την ενίσχυση του πράσινου τρόπου ζωής.  Όμως, απλές κινήσεις όπως η ανακύκλωση, η μείωση των σκουπιδιών και των πλαστικών, η επιλογή βιολογικών τροφίμων, η ελάττωση της κατανάλωσης κρέατος και η χρήση φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων καθαρισμού ή περιποίησης, μπορούν να υιοθετηθούν από κάθε οικογένεια, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, εύκολα και γρήγορα.

Σε γενικές γραμμές, αν θέλουμε να σώσουμε τον πλανήτη, πράττουμε ενεργότερα, επιθυμούμε λιγότερα, απολαμβάνουμε περισσότερα. Αυτή τη στάση ζωής πρέπει να εμφυσήσουμε καταρχάς στα παιδιά μας, τα οποία από τη φύση τους είναι όντα καταναλωτικά και στο πλαίσιο του δυτικού τρόπου ζωής έχουν συνηθίσει να «απαιτούν» υλικά αγαθά, ενώ εμείς τρέχουμε να καλύψουμε –και με το παραπάνω– τις απαιτήσεις τους αυτές, συχνά παράλογες και επιβλαβείς, για τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Επιπλέον ιδέες [δεν τις μαρτυρώ όλες]: 

  • Συλλαμβάνουμε, μελετώντας, σε όλο της το μέγεθος τη σημασία που έχει η φύση για την ευζωία μας.
  • Χαμηλώνουμε τους τρελούς ρυθμούς ζωής μας, μελετώντας τις κινήσεις και υιοθετώντας νέες αξίες. Δεν είναι εύκολο. Αλλά αξίζει μια δοκιμή. Έστω κάποιες ημέρες της εβδομάδας.
  • Σταματάμε να αγοράζουμε διαρκώς πράγματα και να υπερκαταναλώνουμε, απολαμβάνοντας και μεταποιώντας, αν χρειαστεί, ό,τι έχουμε.
  • Όσον αφορά τα παιδικά ρούχα, που χρειάζονται συχνά αλλαγή, ας φροντίσουμε να είναι καλής ποιότητας, ώστε να μπορούμε έπειτα να τα δωρίσουμε σε άλλα παιδάκια. Ιδανικά, ας βρούμε κι εμείς παιδάκια μεγαλύτερα, αδέλφια, ξαδέλφια, φίλους, που θα μας προμηθεύουν με ρούχα.
  • Ξεσκαρτάρουμε κάθε τόσο. Ξέρετε πόσα άχρηστα πράγματα έχουμε στα σπίτια μας, τα οποία μας πνίγουν; Φυσικά, δεν στέλνουμε τίποτα απευθείας στα σκουπίδια: Πουλάμε, ανακυκλώνουμε, χαρίζουμε, προσπαθούμε να βρούμε νέα σπίτια στα αντικείμενα που δεν θέλουμε. Ή και νέες χρήσεις, π.χ. μεταποιούμε κάποιο έπιπλο.
  • Διαβάζουμε και συνειδητοποιούμε πόση σωματική προσπάθεια (από άλλους) χρειάζεται για να φτάσει εν τέλει το φαγητό στα πιάτα μας, κάτι το οποίο εμείς θεωρούμε δεδομένο.
  • Τρώμε οικολογικά, καταρχάς για την υγεία μας. Οργανώνουμε το ψυγείο μας, φτιάχνουμε εβδομαδιαίο πρόγραμμα γευμάτων και αποφεύγουμε τη σπατάλη, καταναλώνοντας το φαγητό που περισσεύει και την επόμενη μέρα. Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι για να μην πετάμε φαγητό, τους οποίους θα ανακαλύψετε εύκολα στο διαδίκτυο.
  • Ψωνίζουμε στις λαϊκές αγορές, μια και τα προϊόντα εκεί είναι πιο φρέσκα και βοηθούν την τοπική οικονομία. Επιλέγουμε εποχιακά είδη, τα οποία μπορούμε να καταψύξουμε ή να συντηρήσουμε. Έτσι, θα «εκμεταλλευτούμε» τη φρέσκια παραγωγή και εκτός εποχής. Αγοράζουμε, επίσης, χύμα προϊόντα, που αποθηκεύουμε σε χάρτινες ή γυάλινες συσκευασίες.
  • Γεμίζουμε το σπίτι με φρεσκοκομμένα λουλούδια, αρωματικά βότανα και φυτά. Μπορούμε, φυσικά, να καλλιεργήσουμε και τα δικά μας βότανα ή λαχανικά ή φρούτα, αν έχουμε χώρο! Ακόμα και το μικρό μας μπαλκονάκι μπορεί να γίνει ένας μικρός βοτανικός κήπος.
  • Στο μπαλκόνι, στη βεράντα ή στον κήπο, διατηρούμε γλαστράκια και γλάστρες, ενώ κάνουμε το εξωτερικό περιβάλλον φιλικό προς τις μέλισσες, χωρίς τις οποίες ο πλανήτης θα καταστραφεί.
  • Αρωματίζουμε φυσικά το σπίτι, με φιλικά προς το περιβάλλον κεριά από βαμβακερά φυτίλια, αρωματισμένα με φυτικά έλαια. Εναλλακτικά, επιλέγουμε έναν διαχειριστή ατμού, που απελευθερώνει έλαια στην ατμόσφαιρα.
  • Για να κάνουμε το νοικοκυριό μας οικολογικό, οφείλουμε να προσέξουμε την ποιότητα των καθαριστικών που αγοράζουμε. Υπάρχουν πλέον προϊόντα αποτελεσματικά, τα οποία δεν είναι επιβλαβή. Είτε, λοιπόν, επιλέγουμε οικολογικά καθαριστικά, που υπάρχουν πλέον στην αγορά, είτε δοκιμάζουμε να φτιάξουμε και μόνοι μας, χρησιμοποιώντας πράσινο σαπούνι, ξίδι, και όξινο ανθρακικό άλας.
  • Αποφεύγουμε τα πλαστικά μπουκάλια και αποκτάμε οικολογικά μπουκάλια αποθήκευσης νερού και επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια καφέ.
  • Η κομποστοποίηση είναι επίσης κάτι σημαντικό και εύκολο για να απορρίψουμε τα υπολείμματα τροφίμων, αλλά δεν είναι ακόμα διαδεδομένη στην Ελλάδα. Ευτυχώς, πρόσφατα, αρκετοί δήμοι έχουν ξεκινήσει να συλλέγουν τα οργανικά απορρίμματα σε καφέ κάδους. Μπορείτε, πάντως, να φτιάξετε και εσείς στο μπαλκόνι σας ή στη βεράντα σας ή στον κήπο σας έναν μικρό κάδο και να ακολουθήσετε τις οδηγίες για τα οργανικά απορρίμματα που θα βρείτε παντού online.
  • Χρησιμοποιούμε το νερό με φειδώ. Για παράδειγμα, κλείνουμε τη βρύση όταν πλένουμε τα δόντια μας ή κρατάμε το νερό που χρησιμοποιούμε στο μπάνιο ή στο ντους μας σε ένα κουβά και το χρησιμοποιούμε για να καθαρίσουμε ή για να ποτίσουμε.
  • Χρησιμοποιούμε προϊόντα περιποίησης οικολογικά. Η βιομηχανία φυσικών καλλυντικών γνωρίζει μεγάλη άνθηση και πλέον είναι εύκολο να βρούμε καλλυντικά με οργανικά συστατικά φυσικής προέλευσης, που δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα και δεν περιέχουν συστατικά ζωικής προέλευσης. Ξέρετε ότι ακόμα και φυσικά σαμπουάν, ακόμα και φυσικές βαφές μαλλιών, ακόμα και φυσικά αποσμητικά, ακόμα και φυσικά στοματικά διαλύματα μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας, με απλά συστατικά;

Όλα τούτα κι άλλα τόσα που προτείνει το Live Green, δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν από τη μία μέρα στην άλλη, ούτε στο σύνολό τους ούτε από όλους. Όμως, είναι μία καλή αρχή για να ζήσουμε πιο πράσινα, πιο οικολογικά, για να πάρουμε ιδέες και πρακτικές οδηγίες που ταιριάζουν στον τρόπο ζωής μας και θα αλλάξουν την καθημερινότητά μας, θα την ομορφύνουν, θα δώσουν ιδέες στα παιδιά μας να ακολουθήσουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής από αυτόν των προηγούμενων γενεών, που οδήγησε τη Γη μας σε αυτή την κατάσταση. Και το κυριότερο; Όλες οι ιδέες τού Live Green είναι διασκεδαστικές, ξεφεύγουν από ό,τι έχουμε συνηθίσει και, εφαρμόζοντας τες παρέα με τα παιδιά μας, περνάμε ποιοτικό, δημιουργικό, διασκεδαστικό χρόνο μαζί τους, ενώ ταυτόχρονα τους διδάσκουμε πώς να αποκτήσουν μία πιο ευτυχισμένη, απλή ζωή και μια πιο βιώσιμη καθημερινότητα.

Διαβάστε: Τζεν Τσίλινγκσγουορθ, Live Green. 52 βήματα για μια πιο βιώσιμη καθημερινότητα, Εκδόσεις Μίνωας

Leave a Reply