ΑΣΤΙΚΗ ΘΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ 2021 “ΚΑΤΩ ΑΠ’ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΟΥΡΑΝΟ” ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ

Κάτω απ' τον ίδιο ουρανόΑυτό το καλοκαίρι, το Μουσείο Ηρακλειδών διοργανώνει μία ποιοτική και πλούσια σε περιεχόμενο, θερινή κατασκήνωση με τίτλο “Κάτω απ’ τον ίδιο ουρανό”. Με κεντρικό άξονα την ασφάλεια των παιδιών και των οικογενειών που θα δείξουν την εμπιστοσύνη τους, το κτίριο στο 16 της οδού Ηρακλειδών στο Θησείο, διατηρώντας τη θαλπωρή του φιλικού σπιτικού περιβάλλοντος, φέτος θα υποδεχθεί μια μικρή ομάδα παιδιών στα οποία θα προσφέρει ψυχαγωγία και γνώση, με άριστες συνθήκες υγειονομικής προστασίας. Στις άνετες, φυσικά αεριζόμενες αίθουσες, στην ασφαλή πανέμορφη μικρή αυλή, στον θαυμαστό εκθεσιακό χώρο και στα δύο κτίρια  όπου στεγάζεται το Μουσείο Ηρακλειδών,  τα παιδιά θα περάσουν ξένοιαστες, χαρούμενες, ποιοτικές διακοπές.

Κάτω απ’ τον ίδιο ουρανό, οι μικροί μας φίλοι, με τρόπο παιγνιώδη και διασκεδαστικό θα εξερευνήσουν τις γειτονιές του κόσμου και θα ανακαλύψουν τα μυστικά και τους θησαυρούς τους. Το ολοήμερο πρόγραμμα, από τις 8:00 το πρωί ως τις 4:00 το απόγευμα, είναι οργανωμένο σε πέντε ανεξάρτητους εβδομαδιαίους κύκλους και τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα εγγραφής σε έναν ή περισσότερους από αυτούς. Οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε ολιγομελή τμήματα τηρώντας, μαζί με τους μουσειοπαιδαγωγούς και το προσωπικό του μουσείου, όλες τις οδηγίες προφύλαξης από την covid-19 (θερμομέτρηση κατά την είσοδο, απολύμανση χεριών, αποστάσεις, μάσκα), ενώ όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με τα παιδιά θα υποβάλλονται σε self test μια φορά την εβδομάδα.

Κάτω απ' τον ίδιο ουρανόΤα πρωτότυπα εκπαιδευτικά εργαστήρια του Μουσείου Ηρακλειδών είναι ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά δημοτικού από τους επιστημονικούς συνεργάτες του. Ειδικότερα, γι’ αυτό το καλοκαίρι, έχουν ετοιμάσει ένα ολόφρεσκο, μορφωτικό, ψυχαγωγικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τα εξής:

1.Ταξίδια στις γειτονιές του κόσμου: Το πρόγραμμα επεξεργάζεται, πάνω και πρώτα από όλα, μέσα από τα χέρια των νεαρών δημιουργών, τη ζωτική δύναμη που μας ενώνει και την ενέργεια που μας συνδέει, πέρα από σύνορα και γεωγραφικούς ή πολιτιστικούς περιορισμούς. Θα αναπτυχθούν ενότητες, όπως:
– Από τους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης στις φαβέλες της Βραζιλίας
– Από τα tipies των Ιθαγενών Ινδιάνων στις κάψουλες ύπνου των Ιαπώνων
– Από τα ιγκλού των Εσκιμώων στα πήλινα σπίτια του Μπουρκίνα Φάσο
Τα παιδιά, στο θεωρητικό μέρος, όχι μόνο θα αποκτήσουν πρακτικές γνώσεις για μια ποικιλία σπιτιών και πόλεων, αλλά θα νιώσουν αληθινά την ομορφιά του κόσμου της αλληλεγγύης, της αποδοχής, της διαφορετικότητας μέσα από το αστικό περιβάλλον της συμβίωσης των ανθρώπων. Θα μάθουν για τις θρησκείες του κόσμου και τους τόπους λατρείας τους, για τα αντιπροσωπευτικά φαγητά της κάθε κουλτούρας και για το πώς η ζωή μεταφράζεται στην πραγματική όψη του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε. Ο τίτλος μαρτυρά την ιδέα της ένωσης όλων των ανθρώπων και των διαφορετικών τρόπων ζωής καθώς όλοι ζούμε τόσο διαφορετικά και τόσο ίδια «κάτω από τον ίδιο ουρανό». Σε πρακτικό / εικαστικό επίπεδο, θα μάθουν να μεταφέρουν την ιδέα τους από το μυαλό στο χαρτί, να στήνουν το έργο τους, να υπολογίζουν την κλίμακα για τα σπίτια και άλλα στοιχεία του κολλάζ τους, καθώς και να σχεδιάζουν, να κόβουν και να συνδυάζουν δημιουργικά χρώματα και σχήματα για ένα αρμονικό αποτέλεσμα. Σχεδιασμός – υλοποίηση: Ρωξάνη Γιάννου, Iστορικός της Tέχνης, Εικαστικός

2. Τα Γρανάζια του Χρόνου: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα, βασισμένο στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Ηρακλειδών ΕΥΡΗΚΑ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξεναγήσεις στην έκθεση, επιτραπέζια παιχνίδια και περιπάτους σε κοντινούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Επιστημονική Υπεύθυνη: Λίλα Πατσιάδου, Αρχαιολόγος.

3. Εκπαιδευτική Ρομποτική

4. Λογοτεχνία: Δημιουργική γραφή και ανάγνωση – Αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

5. Το νερό ως πολιτιστικό και περιβαλλοντικό αγαθό: Ανιχνεύουμε τους υπόγειους δρόμους του νερού που κυλά κάτω από τους δρόμους της πόλης, γνωρίζουμε τα έργα των ανθρώπων που σχετίζονται με αυτό, μαθαίνουμε από πού πώς και γιατί πίνουμε το νερό μας, πόσο πολύ ή λιγότερο πολύτιμο είναι και αν το νερό έχει και πολιτιστική διάσταση. Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Παντελής Μήτσιου, Περιβαλλοντολόγος

6. Ο Θαυμαστός μας Κόσμος: Ένα ταξίδι γνώσεων που ξεκινά από το μοναδικό κύτταρο μιας αμοιβάδας και φτάνει ως τα ζώα υπό εξαφάνιση, από το πλαγκτόν ως τα δάση της θάλασσας, από τη Μεσόγειο που μας περιβάλλει ως τους ωκεανούς του πλανήτη μας, από το ηφαίστειο της Θήρας ως τις υποβρύχιες οροσειρές, από τους αξιοθαύμαστους μηχανισμούς του ανθρώπινου σώματος ως τα μοναδικά χαρακτηριστικά του είδους μας. Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Αφροδίτη Παγούνη, Πολιτισμολόγος

“Κάτω απ’ τον ίδιο ουρανό”- Θερινή αστική κατασκήνωση για παιδιά Δημοτικού
Χώρος: Μουσείο Ηρακλειδών, Ηρακλειδών 16, Θησείο
Ανεξάρτητοι εβδομαδιαίοι Κύκλοι από: τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021 μέχρι και την Παρασκευή 30 Iουλίου 2021
Ώρες: 08:00-16:00
1η εβδομάδα: 28/6-2/7
2η εβδομάδα: 5/7-9/7
3η εβδομάδα: 12/7-16/7
4η εβδομάδα: 19/7-23/7
5η εβδομάδα: 26/7-30/7

Κόστος συμμετοχής* 120€ / εβδομάδα. Προβλέπονται εκπτώσεις για δεύτερο παιδί ή για συμμετοχή σε περισσότερες της μιας εβδομάδες. Επικοινωνήστε στο [email protected] ή στο 210-3461981 για να δείτε το ακριβές κόστος ανά περίπτωση. Κάντε την κράτησή σας εδώ.

*Το κόστος περιλαμβάνει όλα τα υλικά των εργαστηρίων. Στο κόστος δεν περιλαμβάνονται τα γεύματα (κολατσιό, μεσημεριανό), τα οποία στέλνονται έτοιμα από τους γονείς, και το προσωπικό του μουσείου φροντίζει για το υγιεινό σερβίρισμά τους στα παιδιά.

Leave a Reply